Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Londono meras Sadiqas Khanas: „Brexit“ dar galima sustabdyti

Londono meras Sadiqas Khanas, priklausantis opozicinei Leiboristų partijai, mano, kad „Brexit“ – Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos procesą – dar galima sustabdyti. Esą leiboristams tereikia pasiūlyti rinkėjams pakeisti kryptį per kitus rinkimus, rašo „Politico“.
Londono meras Sadiqas Khanas
Londono meras Sadiqas Khanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

S.Khano teigimu, leiboristams per kitus rinkimus – kad ir kada jie vyktų – tereiktų arba pažadėti neišvesti Jungtinės Karalystės iš ES, arba pasiūlyti rinkėjams referendumą dėl galutinių „Brexit“ susitarimo su ES sąlygų, ir procesas sustotų.

Paklaustas, ar mano, kad yra būdų išvengti „Brexit“, Londono meras atsakė: „Taip.“

Tuomet tęsė: „Aš esu optimistas. Kad Britanijos visuomenę būtų galima įtikinti, reikalingas Leiboristų partijos rinkiminis pažadas, nes žmonės, ne be priežasties, sakytų: „Palaukite sekundėlę, balsavome už pasitraukimą, o jūs dabar iš mūsų tyčiojatės.“

Anot S.Khano, Jeremy Corbyno vadovaujamiems leiboristams reikėtų „juodu ant balto“ paskelbti, ką partija darytų, jei laimėtų visuotinius rinkimus.

„Pavyzdžiui, pernykščio referendumo rezultatą galėtų nustelbti mūsų programinis pasiūlymas, kuris skelbtų, kad mes nepaliksime ES arba kad mes surengsime antrąjį plebiscitą“, – svarstė Londono meras.

S.Khanas: „Kažkodėl žmonės pamanė, kad dabar turi leidimą iš kitų tyčiotis ir elgtis rasistiškai.“

Jungtinės Karalystės sostinė pernai birželio 23-ąją didele persvara nubalsavo už tolesnę šalies narystę Bendrijoje, tačiau stovyklos „Leave“ pergalę nulėmė balsai provincijoje ir skurstančiuose mažesniuose miestuose.

„Po to balsavimo vėl pradėta vartoti žodžius, kurių vieta, kaip manėme, jau istorijos knygose. Kažkodėl žmonės pamanė, kad dabar turi leidimą iš kitų tyčiotis ir elgtis rasistiškai“, – teigė S.Khanas, kuris yra pirmasis musulmonas Londono mero poste.

Toks jo pasiūlymas dėl „Brexit“ ateities greičiausiai dar pagilins ir taip pastebimą leiboristų susiskaldymą šiuo klausimu. Partijoje netrūksta itin proeuropietiškų narių, tačiau jos lyderis J.Corbynas sako gerbsiantis referendumu britų pareikštą valią palikti ES.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas

S.Khanas ES šalių ambasadoriams neseniai pareiškė, kad Londonui „Brexit“ kainuos, nes „nėra logiška manyti, jog galime pasiekti geresnį susitarimą su ES jai nepriklausydami“.

„Taip nebūtų nei teniso klube, nei kokiame nors kitame klube“, – pažymėjo Londono meras.

Leiboristų partijos atstovas, atsakydamas į S.Khano pasiūlymą, pranešė: „Partija gerbia referendumo rezultatus ir koncentruojasi į darbo vietų išsaugojimu bei pasilikimu ES bendrojoje rinkoje paremtą „Brexit“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas