Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Lufthansa“ darbininkai atsisako taisyti A.Lukašenkos lėktuvą: prabilo profsąjunga

Kaip skelbia „Telegram“ kanalas „NEXTA“, „Lufthansa Technik“ darbininkai atsisako taisyti į Vokietiją atgabentą prezidentinį Baltarusijos autokratinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos lėktuvą.
A.Lukašenka lipa iš lėktuvo
A.Lukašenka lipa iš lėktuvo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po to, kai Hamburgo „Fuhlsbüttel” oro uoste antradienį nusileido lėktuvas „Boeing 737“, kurio registracijos numeris – EW-001PA, profsąjungos aktyvistai pranešė, kad orlaivis priklauso būtent A.Lukašenkai, kuris neseniai įsakė prireikus šaudyti į neva radikalius protestuotojus.

Gausi darbininkų komanda iškart paskelbė, kad sudeda įrankius ir taisyti lėktuvo net negalvoja.

„Tai yra to paties Lukašenkos lėktuvas. Nors mes, „Lufthansa Technik“ profsąjungos aktyvistai, ir patys sunkiai deramės su darbdaviu ekonominės krizės sąlygoms bei kovojame už jūsų interesus, negalime pamiršti ilgametės tarptautinio solidarumo tradicijos ir stojame į vieną gretą su Baltarusijos darbininkais“, – skelbiama profsąjungos pranešime.

„Twitter“ nuotr./A.Lukašenkos prezidentinis lėktuvas
„Twitter“ nuotr./A.Lukašenkos prezidentinis lėktuvas

Tekstas buvo išplatintas skrajutėje, kurią gavo ir Baltarusijos žurnalistai. O Baltarusijos demokratinių profesinių sąjungų kongreso pirmininkas Aliaksandras Jarošukas, rugpjūtį palaikęs streikuotojus didžiausiose šalies gamyklose, džiaugiasi.

„Ar tai tikra istorija? Tikresnė ji ir negalėtų būti – tai informacija iš mūsų kolegų „Lufthansa Technik“. Viskas išsamiai parašyta skrajutėje.

Baltarusijoje apie mus nedaug kas žino, bet šiaip esame Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos, kuri yra labai įtakinga, nariai“, – portalui „Onliner“ teigė A.Jarošukas.

Negalime pamiršti ilgametės tarptautinio solidarumo tradicijos ir stojame į vieną gretą su Baltarusijos darbininkais.

„Lufthansa Technik“ darbininkų profsąjungos pranešime taip pat teigiama, kad Baltarusijoje sistemiškai ribojamos darbininkų teisės, nuolat suimami opozicijos aktyvistai, atimama teisė patiems išeiti iš darbo. Žinoma, rašoma ir apie protestus, smurtą, tūkstančius suimtų žmonių.

„Prieš 31 metus buvo labai panaši situacija, kai Rumunijos lyderis Nicolae Ceausescu vaikė darbininkų protestus, o mes turėjome taisyti jo lėktuvą. Tada protestuodami tai daryti atsisakėme.

Kaip ir tada, taip ir dabar tikimės, kad „Lufthansa Technik“ vadovybė susilaikys nuo bausmių, jei kolegos atsisakys dirbti su šiuo lėktuvu“, – tvirtinama kreipimesi.

Dar ir pridedama krūvelė reikalavimų Baltarusijos vyriausybei – A.Lukašenkos atsistatydinimo, demokratinių rinkimų, politinių kalinių paleidimo, visų per protestus atleistų žmonių sugrąžinimo į darbą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Baltarusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Baltarusijoje

„Apie situaciją Baltarusijoje ir kovą už laisvę pasaulis puikiai žino, ypač profesinės sąjungos“, – teigė A.Jarošukas, pabrėžiantis, kad „Lufthansa Technik“ negalės tiesiog pakeisti atsisakančios dirbti darbininkų pamainos kita.

„Tikrai niekas neateis. Vokietija yra laisva ir demokratiška šalis. Profesinės sąjungos siūlo savo sprendimus. Akivaizdu, kad administracija turės vienaip ar kitaip atsižvelgti į šią nuomonę“, – pridūrė A.Jarošukas.

Vokietijoje profesinės sąjungos yra susibūrusios į DGB – Vokietijos profesinių sąjungų konfederaciją. Į ją įeina ir labai įtakinga paslaugų tiekėjų profesinė sąjunga „Verdi“, kuriai priklauso ir „Lufthansa Technik“ darbininkai aktyvistai.

DGB balsas Vokietijos vyriausybei svarbus – šios konfederacijos kongresuose pastaraisiais metais lankėsi kanclerė Angela Merkel.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas