Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Luhansko separatistų vadas I.Plotnickis – jau Maskvoje?

Internete pasirodė trumpas vaizdo įrašas, kuriame matomas į Šeremetjevo oro uostą Maskvoje atvykęs apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos lyderis (LLR) Igoris Plotnickis. Regis, Kremlius iš tiesų apsisprendė jį pašalinti, skelbia „Novaja gazeta“.
Igoris Plotnickis
Igoris Plotnickis / „Scanpix“ nuotr.

Šis nepriklausomas Rusijos laikraštis jau anksčiau skelbė, kad iš Luhansko ketvirtadienį apie pietus pajudėjo automobilių kolona su I.Plotnickiu ir jo palyda – jo „administracijos“ vadove Irina Teizman, LLR „valstybinio“ radijo ir televizijos vadove Anastasija Šurkajeva ir kitais pareigūnais.

„Novaja gazeta“ rašė, kad konvojus juda Rusijos link. O vėliau internete pasirodė trumpas vaizdo įrašas iš Maskvos Šeremetjevo oro uosto, kuriame užfiksuotas vienas, be palydos einantis I.Plotnickis.

Tai galbūt reiškia, kad LLR „vidaus reikalų ministrui“ Igoriui Kornetui – Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) žmogui Luhanske – greičiausiai pavyko išstumti I.Plotnickį, kuris prieš kelias dienas buvo įsakęs jį atleisti.

I.Kornetas nepakluso ir Luhansko gatvėse pasirodė jam pavaldūs „Vidaus reikalų ministerijos“ ginkluoti kovotojai.

Negana to, iš kaimyninės vadinamosios Donecko liaudies respublikos, kuriai vadovauja Aleksandras Zacharčenka, sulaukta pastiprinimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ginkluoti kovotojai ir karinė technika Luhanske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ginkluoti kovotojai ir karinė technika Luhanske

Nors kurį laiką kalbėta, kad Kremlius pasistengs nuraminti aistras ir postuose paliks tiek I.Plotnickį, tiek I.Kornetą, dabar panašu, jog Maskvoje apsispręsta stoti į „vidaus reikalų ministro“ pusę.

Ketvirtadienio vakarą padėtis Luhanske jau buvo nurimusi – liudininkai socialiniuose tinkluose teigė, kad žmonės jau nebebijo eiti į gatves, kur vis dar budi I.Kornetui pavaldūs kovotojai, veikia ir parduotuvės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Kornetas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Kornetas

„Luhanske praleidau 24 valandas. Žinome tai, kad kraujo nebuvo pralieta, kad Plotnickis paliko LLR ir kad Kornetas teigia, jog visos operacijos baigsis iki savaitės pabaigos.

Panašu, kad naujasis LLR vadovas – Kornetas“, – teigė LLR dirbantis nepriklausomas žurnalistas Patrickas Lancasteris.

Vis dėlto yra ir kita galimybė – kad I.Plotnickis į Maskvą ne išsikraustė, o nuvyko ieškoti paramos. I.Plotnickį iš Kremliaus kuruoja Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas Donbaso klausimais Vladislavas Surkovas.

I.Plotnickio pirmtakas LLR lyderio pareigose Valerijus Bolotovas šį postą užėmė kelis 2014-ųjų mėnesius, o tų pačių metų rugpjūtį atsistatydino ir išvyko į Maskvą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs Luhansko separatistų vadeiva Valerijus Bolotovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs Luhansko separatistų vadeiva Valerijus Bolotovas

Šių metų sausio 27 dieną pranešta apie V.Bolotovo mirtį viename Maskvos bute. Pareigūnai skelbė, kad jam sustojo širdis, tačiau velionio žmona įtaria, jog jis buvo nunuodytas per susitikimą su dviem vyrais kavinėje CSKA ledo rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas