Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 21 /19:24

„Lukašenka bijo“: ekspertai paaiškina jo žodžius apie Ukrainos pajėgas Kurske

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka skelbia pasiuntęs „trečdalį Baltarusijos kariuomenės“ ir tankų prie sienos su Ukraina ir pažadėjo kovoti su Rusija „petys į petį“. Tačiau kartu jis pareiškė, kad atėjo laikas „baigti šią kovą“. Sutapimas ar ne, bet tada paskelbta apie 30 Baltarusijos politinių kalinių paleidimą. Ką visa tai reiškia? Ar Rusija laukia pagalbos iš A.Lukašenkos, o pastarasis siunčia signalus Vakarams? „Deutsche Welle“ (DW) apie tai paklausė Baltarusijos ir Ukrainos ekspertų.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dviguba reakcija“ į Ukrainos puolimą

2024 m. liepos 13 d. A.Lukašenka įsakė atitraukti Baltarusijos kariuomenę nuo sienos su Ukraina, o Rusijos karo tinklaraštininkai apkaltino jį, kad šis sprendimas padėjo Ukrainos puolimui Kursko srityje.

„A.Lukašenka susijaudino, kalbėjo apie tariamus dronus virš Baltarusijos. Į Minską buvo iškviesta televizijos kanalo „Rossija“ filmavimo grupė, ir A.Lukašenka dvi valandas pasakojo apie savo ištikimybę ir kad kovos petys į petį, įtikinėdamas rusus, jog sąjungininkas vis dar ištikimas“, – pasakoja baltarusių politologas Valerijus Karbalevičius.

Ukrainos politikos analitikas Volodymyras Fesenka savo ruožtu A.Lukašenkos retoriką vadina „dviguba reakcija“ į Ukrainos pajėgų puolimą Kursko srityje.

„Pirma, jis priverstas teisintis, – sako Ukrainos politologas. – Antrasis komponentas yra raginimai siekti taikos. A.Lukašenka baiminasi, kad karo eskalavimas gali lemti arba Baltarusijos įtraukimą į jį, arba problemas Rusijai. Visa tai kelia grėsmę jo režimui. Manau, kad jis nuoširdžiai kalba apie taiką, nors rytoj gali sakyti priešingai.“

Ar A.Lukašenka baiminasi, kad bus paprašytas „padėti“ Rusijai? „Jis to labai nenorėtų ir bet kokiomis priemonėmis to vengs. A.Lukašenka užsimena, kaip jis gins Rusiją ir Baltarusiją nuo Vakarų, nuo NATO. Apskritai jis aiškiai sako: jūs mūsų nelieskite, mes turime pakankamai rūpesčių“, – aiškina Baltarusijos politologas V.Karbalevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas