Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Abbasas ragina pasaulį apsaugoti palestiniečius

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas sekmadienį apkaltino Izraelį „peržengus visas raudonąsias linijas“ okupuotame Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje ir paragino pasaulio lyderius nutraukti jo veiksmus.
Mahmudas Abbasas
Mahmudas Abbasas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tarptautinė bendruomenė turi apsaugoti palestiniečius ir „sustabdyti Izraelio agresiją... (ir) vienašališkus veiksmus“, pareiškė Palestinos autonomijos vadovas Arabų Lygos susitikime Kaire.

„Izraelio nesutaikomumas ir veiksmai peržengė visas raudonąsias linijas“, – sakė jis susitikime, kuriame dalyvavo Egipto prezidentas Abdel Fattah al Sisi ir Jordanijos karalius Abdullah II.

2022-ieji buvo daugiausiai gyvybių nusinešę metai Vakarų Krante nuo 2005-ųjų, kai Jungtinės Tautos pradėjo registruoti aukų skaičių šioje teritorijoje.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, Izraelio ir palestiniečių konflikto metu šiemet žuvo mažiausiai 43 palestiniečiai, įskaitant užpuolikus, kovotojus ir civilius gyventojus.

Per tą patį laikotarpį žuvo devyni Izraelio civiliai, įskaitant tris vaikus, ir vienas ukrainietis, rodo AFP duomenys, surinkit iš oficialių pareiškimų.

Vaizdo kreipimesi Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas patvirtino jo organizacijos „aiškią poziciją prieš vienašališkus veiksmus“, visų pirma paminėdamas „neteisėtas gyvenvietes Rytų Jeruzalėje“.

A.F.al Sisi – kurio šalis išlaiko tradicinį Artimųjų Rytų tarpininkės vaidmenį – pažadėjo „toliau dirbti su abiem konflikto pusėmis, kad būtų atgaivintas politinis procesas ir atkurta ramybė Vakarų Krante ir Gazos Ruože“.

Abdullah II, kurio šalis yra musulmonų ir krikščionių šventųjų vietų Jeruzalėje globėja, sakė, kad arabų šalių vadovai „turi sutelkti pastangas remti mūsų brolių atsparumą“ palestiniečių teritorijose.

Praėjusią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas Abdullah II sakė, kad Vašingtonas remia palestiniečių ir Izraelio konflikto dviejų valstybių sprendimą.

„Ponas Bidenas man sakė, kad remia dviejų valstybių sprendimą, bet po to nieko nedaro“, – pridūrė M.Abbasas.

Dviejų valstybių sprendimas reikštų Izraelio nausėdijų okupuotame Vakarų Krante išardymą, taip pat Jeruzalės padalijimą, kurį Izraelis atmeta, nes laiko šį miestą savo nedaloma sostine.

Arabų lyga pati yra susiskaldžiusi kalbant apie santykius su Izraeliu nuo 2020 metų, kai Jungtiniai Arabų Emyratai, Bahreinas ir Marokas normalizavo santykius su žydų valstybe pagal JAV tarpininkaujamus Abraomo susitarimus. Dar anksčiau santykius su Izraeliu užmezgė Egiptas ir Jordanija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas