Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Johnsonas reikalauja, kad V.Zelenskis nušalintų Ukrainos ambasadorę JAV

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas trečiadienį paragino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį atleisti savo šalies ambasadorę JAV, respublikonams kritikuojant jo apsilankymą amunicijos gamykloje Pensilvanijos valstijoje kaip politinį triuką.
Namų Pranešėjas Mike Johnson kalba Vašingtone. / Piroschka Van De Wouw / REUTERS
Namų Pranešėjas Mike Johnson kalba Vašingtone. / Piroschka Van De Wouw / REUTERS

Pasak jo, nė vienas respublikonas nebuvo pakviestas į sekmadienio ekskursiją po gamyklą. Išvyką, jo teigimu, surengė ambasadorė Oksana Markarova.

Vienas kariuomenės pareigūnas sakė, kad įprasta procedūra tokiais atvejais yra kviesti Atstovų Rūmų ir Senato narius, atstovaujančius būtent toms apygardoms, kuriose yra lankomos gamyklos. Anot jo, šiuo atveju dalyvavo suinteresuoti tos apygardos kongresmenai.

Kartu su V.Zelenskiu gamykloje Pensilvanijoje apsilankė šios rinkimams svarbios valstijos gubernatorius Joshas Shapiro, senatorius Bobas Casey ir Atstovų Rūmų narys Mattas Cartwrightas. Visi jie yra demokratai. Gamykla įsikūrusi Skrantone, J.Bideno gimtajame mieste.

Atstovų Rūmų pirmininko griežtas reikalavimas skubiai pašalinti O.Markarovą, Vašingtone gerai vertinamą diplomatę, atėjo Ukrainai sunkiu metu, kai V.Zelenskis JAV rinkimų metais stengiasi užsitikrinti Vašingtono paramą Kyjivo karo veiksmams.

„Parama tebėra dvipartinė“

J.Bidenas ir demokratai Kongrese nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 metais tvirtai remia Ukrainą ir jai siuntė milijardinę pagalbą ginkluotei pirkti ir paslaugoms teikti, bet respublikonai šiuo klausimu labai nesutaria.

D.Trumpas pasuko partiją link judėjimo „Pirmiausia – Amerika“, paprastai siekiančio riboti JAV dalyvavimą užsienyje. Eksprezidentas taip pat dažnai su susižavėjimu kalba apie Rusiją ir jos vadovą Vladmirą Putiną.

M.Johnsonas sakė, kad parama Rusijos karo prieš Ukrainą nutraukimui „tebėra dvipartinė, tačiau mūsų santykiai be reikalo išbandomi“. Jis atkreipė dėmesį į Ukrainos vadovybės komentarus apie D.Trumpą ir jo pasirinktą kandidatą į viceprezidentus J.D.Vance'ą.

Trečiadienį savo kalboje D.Trumpas užsipuolė V.Zelenskį ir pareiškė, kad Ukrainos žmonės yra „mirę“, o pati šalis „sugriauta“, ir iškėlė naujų klausimų dėl JAV paramos, kurią jis, grįžęs į Baltuosius rūmus, teiktų Ukrainai.

Vėliau M.Johnsonas, pranešęs, kad ketvirtadienį nesusitiks su V.Zelenskiu Kapitolijuje, pareiškė, kad Ukrainos ambasadorė JAV peržengė ribą ir kad situacija reikalauja „neatidėliotino dėmesio ir veiksmų“.

V.Zelenskis sekmadienį apsilankė Skrantono kariuomenės amunicijos gamykloje ir padėkojo darbuotojams, gaminantiems sviedinius, itin reikalingus jo šalies kovai su Rusijos pajėgomis.

V.Zelenskis toli gražu nėra pirmas užsienio lyderis, apsilankęs JAV ginklų gamyklose. JAV NATO partneriai Europoje vis dažniau pasinaudoja tokiais vizitais norėdami parodyti, kad Vašingtono aljansai reiškia darbo vietas ir pinigus amerikiečiams. Kitų šalių vadovų apsilankymai nesukeldavo respublikonų protestų.

Be to, V.Zelenskis per kai kuriuos ankstesnius vizitus JAV susitiko vien su respublikonais. Liepą jis lankėsi Jutoje, kalbėjo Nacionalinėje gubernatorių asociacijoje ir buvo priimtas šios valstijos gubernatoriaus respublikono Spencerio Coxo. Tuomet V.Zelenskis taip pat buvo susitikęs su Jutai atstovaujančiais Kongreso nariais, vien respublikonais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas