Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

M.Johnsono sprendimą lėmė malda ir baimė dėl savo sūnaus: kaip jis apsigalvojo ir stojo į Ukrainos pusę

Kitą dieną po to, kai Iranas užpuolė Izraelį, Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Johnsonas kalbėjosi telefonu su žmogumi, kuris staiga nulėmė jo įstatymų leidybos darbotvarkę ir gal net jo paties ateitį – Atstovų Rūmų demokratų lyderiu Hakeemu Jeffriesu. Tikėtina, kad šis pokalbis sušvelnino pirmininko užsispyrimą dėl pagalbos paketo Ukrainai stabdymo, skelbia žiniasklaidos grupė CNN, remdamasi šaltiniais.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / „Zuma press“/„Scanpix“

Pasak straipsnio, pokalbio, apie kurį anksčiau neskelbta, metu M.Johnsonas pasakė, kad yra pasirengęs imtis veiksmų dėl užsienio pagalbos paketų, nors tai supykdytų respublikonus, kurie nepritaria papildomai pagalbai Ukrainai, ir galbūt kainuotų jam darbą.

„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Johnsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Johnsonas

H.Jeffriesas darė spaudimą rūmų pirmininkui, skaičiuodamas, kiek respublikonų jis galėtų įtikinti paremti pagalbą Ukrainai, o pats žinojo, kad likusią dalį turės pritraukti Atstovų Rūmų demokratai.

Teigiama, kad praeitą pirmadienį į Vašingtoną grįžęs M.Johnsonas susidūrė su daugelio savo kolegų respublikonų antpuoliu. Jis suprato, kad rizikingas sumanymas surengti atskirus balsavimus dėl pagalbos Izraeliui, Ukrainai ir Taivanui, o vėliau šiuos įstatymus sujungti į vieną paketą, neįtraukiant jo partijos reikalavimų dėl griežtesnės pasienio politikos, gali paskatinti skubų balsavimą dėl jo pašalinimo iš pirmininko posto.

„Antradienį M.Johnsonas sėdėjo savo kabinete, o jo partijos nariai vienas po kito plūdo į jį išsakyti savo nusiskundimų ir reikalavimų. Iki pat vakaro jis bandė nuspręsti, kaip elgtis toliau. Jausdamas, kad jo ateitis pastatyta „ant kortos“ ir kad istorija jį prisimins, M.Johnsonas, pamaldus krikščionis, ėmė melstis“, – rašo CNN.

„Jis blaškėsi tarp bandymo išsaugoti savo darbą ir teisingo elgesio, – CNN komentavo Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Michaelas McCaulas, pagrindinis Ukrainos gynėjas, kuris buvo kartu su M.Johnsonu naktį prieš teisės akto paskelbimą. – Jis meldėsi.“

Tiesa, kad šis sprendimas buvo, ko gero, svarbiausias jo politinėje karjeroje, todėl Atstovų Rūmų pirminnkas nusprendė tęsti balsavimą dėl karinės pagalbos tiekimo užsienio valstybėms. Esą sprendimo kulminacija tapo įtempta scena Atstovų Rūmų salėje, kai respublikonų nariai keitėsi įžeidimais, o pirmininkas naršė po kariaujančias frakcijas.

„Mano filosofija – elgtis teisingai ir tegul skeveldros krenta ten, kur jos krenta. Jei dirbčiau vedamas baimės dėl prašymo atlaisvinti paramą, niekada negalėčiau dirbti savo darbo. Žiūrėkite, istorija mus vertina už tai, ką darome. Dabar yra kritinis laikas“, – trečiadienį sakė M.Johnsonas.

M.McCaulas: Jis blaškėsi tarp bandymo išsaugoti savo darbą ir teisingo elgesio. Jis meldėsi.

„Galiu priimti savanaudišką sprendimą ir padaryti ką nors kitaip, bet čia darau tai, kas, mano manymu, yra teisinga. Manau, kad teikti pagalbą Ukrainai šiuo metu yra kritiškai svarbu“, – pridūrė jis.

95 mlrd. dolerių pagalbos paketas, kurį remia JAV prezidentas Joe Bidenas, galiausiai šeštadienį buvo priimtas pritarus 210 demokratų ir 101 respublikonui. Dabar jis keliauja į Senatą, kuris, kaip tikimasi, šią savaitę jį galutinai patvirtins.

VIDEO: Pamatykite: akimirka, kai JAV paskelbė apie 61 mlrd. dolerių paramą Ukrainai

Nepaisant dvipartinio balsavimo, M.Johnsonas papriekaištavo demokratams, kurie po įstatymo projekto priėmimo Atstovų Rūmų salėje mojavo Ukrainos vėliavomis.

„Atstovų Rūmų salėje turėtume mojuoti tik viena vėliava. Ir manau, kad žinome, kuri tai vėliava“, – pabrėžė Atstovų Rūmų pirmininkas.

Parlamento pirmininko pritarimas pagalbai Ukrainai žymi neįprastą pokytį M.Johnsono, kuris, būdamas eiliniu nariu, balsavo prieš šios šalies finansavimą, pokytis.

Tačiau beveik iš karto po to, kai užsitikrino pirmininko plaktuką, šaltinių teigimu, jis pradėjo tiesiogiai susidūrė tokiais asmenimis kaip buvęs Donaldo Trumpo valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, kuris padarė jam įspūdį, kad būtina skubiai patvirtinti pagalbą Ukrainai kovoje su Rusijos invazija.

Teigiama, kad M.Johnsono sprendimui galėjo turėti įtakos ir prieiga prie svarbios žvalgybos informacijos, kurią jam suteikė Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas. Anot šaltinių, jis nupiešė siaubingos padėties mūšio lauke Ukrainoje vaizdą ir pasaulines neveiklumo pasekmes.

Pasak M.Johnsono aplinkai artimų šaltinių, šis instruktažas paliko jam gilų įspūdį ir jis įsitikino, kad Vakarų demokratijos likimas gula ant jo pečių.

M.Johnsonas: Kalbant tiesiai šviesiai, verčiau siųsčiau kulkas į Ukrainą nei amerikiečių berniukus. Mano sūnus šį rudenį pradės mokytis Karinio jūrų laivyno akademijoje. Tai man, kaip ir daugeliui amerikiečių šeimų, yra gyvosios ugnies pratybos.

CNN pažymi, kad dar vienas veiksnys, turėjęs didelę įtaką jo apsisprendimui, buvo M.Johnsono vyresniojo sūnaus įstojimas į Karinio jūrų laivyno akademiją.

„Kalbant tiesiai šviesiai, verčiau siųsčiau kulkas į Ukrainą nei amerikiečių berniukus. Mano sūnus šį rudenį pradės mokytis Karinio jūrų laivyno akademijoje. Tai man, kaip ir daugeliui amerikiečių šeimų, yra gyvosios ugnies pratybos, – aiškino jis žurnalistams. – Tai nėra žaidimas, tai nėra pokštas“.

Jei karingai nusiteikusi respublikonė Marjorie Taylor Greene ir jos šalininkai įvykdys savo grasinimą ir surengs balsavimą dėl M.Johnsono nušalinimo iš pirmininko pareigų, jam beveik neabejotinai teks pasikliauti demokratais, kad šie jį išgelbėtų.

Deja, lemtingo sprendimo M.Johnsonas nepriėmė greitai.

Vienu pirmųjų savo, kaip pirmininko, veiksmų M.Johnsonas pateikė svarstyti įstatymo projektą, kuriame numatyta 14,3 mlrd. dolerių pagalba Izraeliui. Demokratų kontroliuojamame Senate ši priemonė niekur nepateko, nes į ją nebuvo įtraukti pinigai Ukrainai ir būtų įteisintas Vidaus pajamų tarnybos finansavimo mažinimas.

Atstovų rūmuose pritarta skirti 61 mrld. paramą Ukrainai
Atstovų rūmuose pritarta skirti 61 mrld. paramą Ukrainai

Jis ir toliau priešinosi finansavimo Ukrainai klausimo sprendimui, leisdamas Senato patvirtintam užsienio pagalbos paketui kelis mėnesius tiesiog gulėt ant stalo, net kai J.Bidenas ir kiti trys aukščiausio rango Kongreso vadovai, įskaitant respublikonų partijos lyderį Senate Mitchą McConnellį, spaudė jį veikti.

„Vangiai, – CNN atsakė Niujorko atstovas Gregory Meeksas, pagrindinis Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto demokratas, paklaustas, kaip M.Johnsonas elgėsi su pagalba Ukrainai. – Tai turėjo būti padaryta prieš kelis mėnesius, jis turėjo tiesiog pateikti Senato įstatymo projektą. Jis būtų gavęs 300 balsų“.

Daugelis respublikonų mano, kad M.Johnsonas galėjo daug anksčiau prieiti prie savo pozicijos paremti pagalbą Ukrainai, nes abiejų partijų parama buvo neišvengiama.

Respublikonų atstovas: Tikriausiai yra aiškus sutarimas, kad kitame Kongrese jis nebus pirmininkas.

„Ėjome per sudužusį stiklą, kad pasiektume rezultatą, visa tai galėjo būti padaryta iki Kalėdų, bet mes tai ištempėme beveik iki vasaros, – CNN sakė respublikonas Patrickas McHenry iš Šiaurės Karolinos. – Tai aktyvus pasirinkimas, kuriam aš nepritariu“.

Anksčiau pranešta, kad M.Johnsono apsisprendimui įtakos taip pat turėjo jo bendravimas su buvusiu prezidentu D.Trumpu. Praėjusią savaitę Atstovų Rūmų pirmininkas nuvyko į Mar-a-Lago rezidenciją, kur D.Trumpas išreiškė paramą ne tik tam, kad dalis pagalbos Ukrainai būtų teikiama kaip paskola, bet ir visiškai palaikė M.Johnsono pirmininkavimą.

„Aš jį palaikau“, – sakė D.Trumpas per bendrą spaudos konferenciją.

„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AFP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Kitą dieną Izraelį atakavo Irano raketos, o tai paskatino naują skubos veikti Kongrese jausmą. B. Džonsonas žinojo, kad nebegali ilgiau atidėlioti sprendimo, ir savaitgalį pažadėjo pateikti svarstyti tam tikrą pagalbos Izraeliui formą. Tačiau jis vis dar dvejojo, kaip elgtis toliau, kol, pagaliau, trečiadienį paskelbė savo planus ir jo suformuluotas teisės aktas tapo viešai prieinamas.

Tai, žinoma, sukėlė ddeles aistras respublikonų gretose, kurie netiki, kad ši istorija baigta. Dalis aršiausių priešininkų žada toliau siekti to, kad M.Johnsonas paliktų pirmininko postą.

Tačiau net jei jis išsaugos savo darbą, kai kurie griežtosios linijos šalininkai perspėjo, kad jis bus politiškai nepajėgus, jei jį palaikys demokratai.

„Tikriausiai yra aiškus sutarimas, kad kitame Kongrese jis nebus pirmininkas“, – pabrėžė respublikonas Warrenas Davidsonas, „Laisvės frakcijos“ narys iš Ohajo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius