Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 10 /20:34

M.Pence'as prašo JT pripažinti J.Guaido Venesuelos lyderiu

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as trečiadienį paprašė, kad Jungtinės Tautos pripažintų Juaną Guaido legitimiu Venesuelos lyderiu. „Nicolas Maduro privalo išeiti“, – pareiškė jis JT Saugumo Tarybai.
Mike'as Pence'as
Mike'as Pence'as / „Scanpix“/AP nuotr.

Vašingtonas JT Saugumo Tarybai pateiks rezoliucijos projektą dėl J. Guaido pripažinimo ir jo atstovo paskyrimo ambasadoriumi šioje tarptautinėje organizacijoje, sakė M.Pence'as.

„Atėjo laikas Jungtinėms Tautoms pripažinti laikinąjį prezidentą Juaną Guaido teisėtu Venesuelos prezidentu ir užleisti vietą šioje institucijoje jo atstovui“, – pabrėžė JAV viceprezidentas.

JAV yra viena iš maždaug 50 valstybių, palaikančių sausį laikinuoju prezidentu pasiskelbusį opozicijos lyderį J.Guaido ir nepripažįstančių N.Maduro legitimumo.

Rusijos ir Kinijos remiamas N.Maduro tebelaiko valdžią savo rankose. Rusijai praėjusį mėnesį nusiuntus į Karakasą savo karių, padidėjo įtampa tarp Vašingtono ir Maskvos.

Preliminarią rezoliuciją, kurioje J.Guaido pripažįstamas Venesuelos lyderiu, neabejotinai vetuos rusų ambasadorius.

Jungtinėms Valstijoms vasario mėnesį nepavyko prastumti JT Saugumo Taryboje savo iniciatyvos dėl pirmalaikių rinkimų organizavimo Venesueloje, Rusijai ir Kinijai vetavus JAV parengtą rezoliucijos tekstą.

Paprašęs JT paremti J.Guaido, M.Pence'as kreipėsi į posėdyje dalyvavusį Venesuelos ambasadorių Samuelį Moncadą ir pareiškė: „Su visa derama pagarba, pone ambasadoriau, jums čia ne vieta.“

JAV viceprezidentas patarė diplomatui sugrįžti į Karakasą ir perduoti N.Maduro žinią, kad „jo laikas baigėsi. Atėjo laikas jam pasitraukti“.

Vašingtonas sušaukė Saugumo Tarybos posėdį, JT paskelbus ataskaitą, kurioje aprašomi Venesuelos ekonomikos patirto kracho sunkūs padariniai.

7 mln. žmonių, ketvirtadaliui visų šios Pietų Amerikos gyventojų, reikalinga humanitarinė pagalba – jiems trūksta maisto ir vaistų, Saugumo Tarybai sakė už humanitarinę pagalbą atsakingas JT pareigūnas Markas Lowcockas.

Per pastaruosius penkerius metus šalyje patrigubėjus neprievalgio lygiui ypač nukentėjo jaunesni nei penkerių metų vaikai, o dėl elektros tiekimo sutrikimo venesueliečiams vis labiau trūksta švaraus vandens, todėl iškilo rimtas ligų plitimo pavojus.

Venesuelą palikus daugiau kaip 3,4 mln. žmonių, kaimyninėse šalyse įsiplieskė migracijos krizė. Anot JT, iki šių metų pabaigos tokių migrantų gali padaugėti iki 5 milijonų.

„Venesueloje yra labai reali humanitarinė problema“, – pabrėžė M.Lowcockas, paprašęs JT Saugumo Tarybos paremti intensyvesnes tarptautinės pagalbos tiekimo pastangas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas