Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Podoliakas: Ukraina sustabdys ne tik rusiškų dujų, bet ir naftos tranzitą

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas interviu „Novyny Live“ teigė, kad Ukraina kitais metais visiškai nutrauks rusiškų dujų ir naftos tranzitą.
Rusijos nafta
Rusijos nafta / Shutterstock nuotr.

„Be dujų, 2025 m. sausio 1 d. nustos veikti ne tik dujotiekis, bet ir naftotiekis „Družba“. Šiuo naftotiekiu naftą gaudavo Slovakija, Čekija ir mūsų mėgstama Vengrija. Pagal ES rezoliuciją jos turi rasti būdų, kaip diversifikuoti naftos tiekimą ir nutraukti Rusijos naftos tranzitą per Ukrainą. Tas pats pasakytina ir apie dujas“, – sakė M.Podoliakas.

Kartu jis teigė, kad Ukraina yra pasirengusi į Europą transportuoti dujas iš kitų šalių, pavyzdžiui, Kazachstano ir Azerbaidžano.

Portalas „The Insider“ nusiuntė užklausą bendrovei „Naftohaz“ (jos patronuojamoji įmonė „Ukrtransnafta“ yra pagrindinės Ukrainos naftotiekių sistemos operatorė) ir laukia atsakymo.

Rugpjūčio 27 d. prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina nepratęs dujų tranzito sutarties tarp Rusijos „Gazprom“ ir Ukrainos „Naftohaz“, kuri baigiasi metų pabaigoje.

„Sutarties su Rusija niekas netęs, tuo viskas ir baigsis. Kalbant apie kitų kompanijų dujų tranzitą, jei bus kai kurių mūsų kolegų iš Europos tolesnių prašymų, mes su ES svarstysime“, – sakė V.Zelenskis spaudos konferencijoje Kyjive.

Anksčiau „Naftohaz“ taip pat teigė, kad sutarties nepratęs.

Rusiškos naftos tranzitas per Ukrainą tęsiamas pietine naftotiekio „Družba“ atšaka, kuri eina į Slovakiją, Čekiją ir Vengriją. Šių metų birželį Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba pratęsė sankcijas bendrovei „Lukoil“, dėl to naftos tiekimas iš šios Rusijos bendrovės buvo sustabdytas. Tačiau rusiška nafta ir toliau tiekiama pietine atšaka – „Lukoil“ vietą užėmė „Tatneft“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas