Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 22 /23:52

M.Pompeo: Izraelis pats turėtų apsispręsti, ar aneksuoti Vakarų Krantą

Prieštaringai vertinama galimybė aneksuoti didelę dalį okupuoto Vakarų Kranto, yra naujos Izraelio vienybės vyriausybės prerogatyva, trečiadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.
Vakarų Krante gyvenantys žydai
Vakarų Krante gyvenantys žydai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po proveržio derybose sudarytoje koalicijos sutartyje tarp premjero Benjamino Netanyahu ir buvusio kariuomenės vado Benny Gantzo yra paminėta, kad sprendžiant dėl tolesnių žingsnių tam tikrą vaidmenį atliks Jungtinės Valstijos.

„Kalbant apie Vakarų Kranto aneksiją, tuos sprendimus galiausiai priims izraeliečiai, – žurnalistams sakė M.Pompeo. – Tai izraeliečių sprendimas.“

„Glaudžiai su jais dirbsime ir dalysimės su jais savo požiūriais privačioje aplinkoje“, – pridūrė diplomatijos vadovas.

Jis gyrė šią savaitę B.Netanyahu ir B.Gantzo sudarytą susitarimą pasidalyti valdžia po trejų rinkimų, neatnešusių aiškių nugalėtojų.

„Ketvirti rinkimai, mūsų nuomone, nebūtų atitikę Izraelio interesų, – pastebėjo M.Pompeo. – Džiaugiamės, kad dabar Izraelyje yra visiškai suformuota vyriausybė.“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau šiais metais išdėstė planą Artimiesiems Rytams, atveriantį Izraeliui galimybę aneksuoti žydų nausėdijas ir kitas strategiškai svarbias teritorijas okupuotame Vakarų Krante.

B.Netanyahu sakė, kad D.Trumpo planas Izraeliui suteikia istorinę galimybę, bet B.Gantzas jį vertino atsargiau.

Koalicijos sutartis numato, kad Izraelio vyriausybė galėtų jau nuo liepos 1-osios priimti D.Trumpo planą ir pradėti aneksijas. Joje sakoma, kad bet kokios priemonės būtų vykdomos „visiškai susitarus su Jungtinėmis Valstijomis“.

Palestiniečiai ir Europos Sąjunga kritikavo D.Trumpo planą, anot jų, faktiškai panaikinantį galimybę Artimųjų Rytų konfliktą užbaigti dviejų valstybių sprendiniu.

Tačiau M.Pompeo sakė, kad Jungtinės Valstijos nelaiko žydų gyvenviečių palestiniečių teritorijose pažeidžiančiomis tarptautinę teisę, nors toks Vašingtono požiūris kertasi su tarptautinės bendrijos pozicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas