Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 26 /11:59

M.Rutte paskirtas naujuoju NATO vadovu

NATO sąjungininkai išrinko Nyderlandų ministrą pirmininką Marką Rutte naujuoju Aljanso vadovu.
Temos: 2 NATO Markas Rutte

„Šiaurės Atlanto Taryba nusprendė paskirti Nyderlandų ministrą pirmininką Marką Rutte naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi, pakeisiančiu Jensą Stoltenbergą“, – sakoma 32 valstybes vienijančio Aljanso pareiškime.

57-erių politikos veteranas M.Rutte pakeis dabartinį NATO vadovą Jensą Stoltenbergą, spalio 1 dieną pasibaigus šio kadencijai.

Balandį M.Rutte davė išskirtinį interviu portalui 15min. Jį galite skaityti ir peržiūrėti čia: Lietuvos paramą NATO lenktynėse užsitikrinęs M.Rutte: Rusija turi pralaimėti

Jo paskyrimas buvo laikomas formalumu, iš varžybų dėl NATO vadovo posto pasitraukus vieninteliam M.Rutte varžovui, Rumunijos prezidentui Klausui Iohannisui.

M.Rutte perims vadovavimą NATO įtemptu Vakarų sąjungininkėms metu, kai Ukrainoje tęsiasi Rusijos pradėtas karas, o Donaldas Trumpas tikisi lapkritį vėl laimėti JAV prezidento rinkimus.

Tvirtai Ukrainą palaikantis M.Rutte, kuris į ši postą ėmė pretenduoti pernai žlugus jo koalicijai, greitai pelnė Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos paramą.

Tačiau jam teko pasitelkti visus diplomatinius įgūdžius, įgytus per beveik 14 vadovavimo Nyderlandams metų, kad įveiktų Turkijos ir Vengrijos pasipriešinimą.

Balandį apsilankęs Stambule M.Rutte užsitikrino Turkijos paramą, o anksčiau šį mėnesį per Europos Sąjungos aukščiausiojo lygio susitikimą galiausiai pasiekė susitarimą su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu.

Paskutine kliūtimi, siekiant NATO vadovo posto, tapo K. Iohannisas, kurio netikėta kandidatūra sutrikdė sąjungininkus, mat šie tikėjosi, kad pavyks lengvai paskirti M. Rutte naujuoju generaliniu sekretoriumi prieš kitą mėnesį Vašingtone vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Nuogąstavimai dėl D.Trumpo

M.Rutte turės daug darbo, kai perims vadovavimą iš buvusio Norvegijos premjero J.Stoltenbergo, vadovavusio Aljansui svarbiausiais dešimtmečiais nuo Šaltojo karo pabaigos.

Praėjus vos kelioms savaitėms po naujojo NATO vadovo kadencijos pradžios Jungtinių Valstijų rinkėjai eis prie balsadėžių ir rinksis tarp dabartinio prezidento Joe Bideno ir D.Trumpo.

Galimybė, kad eksprezidentas grįš į Ovalųjį kabinetą, labai neramina sąjungininkes – jos baiminasi, kad jis gali susilpninti šios supervalstybės, kaip svarbiausio Europos saugumo garanto, vaidmenį.

D.Trumpas nuogąstavimus dar labiau pakurstė per rinkimų kampaniją pareikšdamas, kad skatins Rusiją pulti NATO nares, neskyrusias pakankamai lėšų gynybai.

Kaip ir J.Stoltenbergas, M.Rutte sulaukė pagyrų už diplomatišką bendravimą su D.Trumpu jo pirmosios kadencijos metu.

D.Trumpo išrinkimas gali tapti iššūkiu NATO, bet M.Rutte susidurs ir su kur kas didesne Rusijos prezidento Vladimiro Putino grėsme.

Rusijos invazijai į Ukrainą tęsiantis daugiau nei dvejus metus, Kremliaus pajėgos šiuo metu yra pranašesnės. Atsižvelgiant į tai, NATO vadovui teks svarbus vaidmuo telkiant nuo karo pavargusių Kyjivo rėmėjų pagalbą ir siekiant įtikinti sąjungininkes skirti daugiau lėšų gynybai.

Lengvai įveikia sunkumus

57 metų M.Rutte neslėpė savo ambicijų eiti į politiką dar vaikystėje. Kol kiti norėjo tapti policininkais ar gaisrininkais, jis sakė, kad nori tapti Nyderlandų ministru pirmininku.

Nuo vidurinės mokyklos laikų jis buvo centro dešiniosios Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD) narys, o studijuodamas istoriją Leideno universitete vadovavo VVD jaunimo partijai.

Jau tada buvo juokaujama, kad jaunimo asociacijos valdyba buvo pirmasis M.Rutte kabinetas.

M.Rutte niekada nerūpėjo pinigai. Jis vairuoja seną „Saab“ automobilį, gyvena vienas sename bute, o iki 2022 m. skambučiams naudojosi „Nokia 301“ mygtukiniu telefonu. Laisvalaikiu šalies premjeras domisi knygomis ir muzika.

Visoje Europoje jis žinomas kaip politikas, kuris gali rasti išeitį iš bet kokio skandalo ir problemos. Šią reputaciją M.Rutte yra susikūręs nuo mokyklos laikų.

Žurnalistės ir knygos apie Nyderlandų premjerą autorė Petra de Koning, sako, kad M.Rutte gali lengvai įveikti visus jį lydinčius sunkumus.

„Vidurinėje mokykloje, kai kiti berniukai jį užrakindavo spintelėje arba kai jis nebūdavo kviečiamas į vakarėlius, jam tai nerūpėdavo, jis tiesiog eidavo toliau, neprarasdavo savitvardos“, – sako Petra de Koning.

Būdą nerodyti jokių emocijų jis perkėlė ir į politiką.

M.Rutte patinka kontroliuoti. Žurnalistė Petra de Koning pasakoja, kad jei kas nors M.Rutte išmuša iš vėžių, tai tik tuomet, kai jis negali kontroliuoti situacijos.

„Visi, kurie su juo dirba arba yra turėję reikalų, žino, kad jis gali būti labai piktas. Jis ne šiek tiek supyksta, jis tiesiog sprogsta. Tai gali trukti neilgai. Po pusvalandžio jis gali ateiti ir, vaizdžiai tariant, atsiprašyti atsiklaupęs ant kelių“, – kalba apie M.Rutte knygą parašiusi žurnalistė.

Be politinio darbo, jis yra dirbęs tik vartojimo prekių milžinės „Unilever“ filialo personalo skyriuje – čia jis dirbo ilgą laiką, tad jo bendravimo įgūdžiai yra neįtikėtinai geri.

Daugiau apie naujojo NATO vadovo asmenybę skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius