Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Saakašvilis Ukrainos priešėmis įvardino korupciją ir Rusiją, sakė nesieksiantis prezidento posto

Buvęs Gruzijos prezidentas ir Ukrainos Odesos srities gubernatorius Michailas Saakašvilis, spėjęs tapti aršiu Ukrainos prezidento Petro Porošenkos priešininku, teigia, kad korupcija šaliai daro didesnę žalą negu jos teritorijas okupavusi ir karą pakursčiusi Rusija. Be to, „Naujų jėgų judėjimo“ lyderis tikino neturįs ambicijų siekti Ukrainos prezidento posto.
Michailas Saakašvilis
Michailas Saakašvilis: „Korupcija Ukrainai daro daugiau žalos nei Rusija“ / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Kalbėdamas dieną po to, kai teismas atmetė prokuratūros prašymą jam skirti namų areštą, M.Saakašvilis sakė neturįs ambicijų tapti Ukrainos prezidentu. Jo manymu, šalies lyderiu turėtų tapti etninis ukrainietis. Tiesa, jis neatsisako ambicijų vadovauti vyriausybei.

„Vienareikšmiškai esu pasirengęs prisiimti atsakomybę normalioje Ukrainos vyriausybėje. Niekada jokiomis aplinkybėmis nekelsiu savo kandidatūros į Ukrainos prezidentus“, – sakė M.Saakašvilis antradienį vakare tiesioginiame televizijos „Zik“ eteryje.

„Daugiau nei 13 metų praleidau Ukrainoje, tačiau prezidentais turi būti ukrainiečiai su stažu, o vyriausybėje gali dirbti įvairūs žmonės pagal Ukrainos poreikius“, – aiškino jis.

M.Saakašvilis: „Daugiau nei 13 metų praleidau Ukrainoje, tačiau prezidentais turi būti ukrainiečiai su stažu, o vyriausybėje gali dirbti įvairūs žmonės pagal Ukrainos poreikius.“

Tuo tarpu duodamas interviu kanalui „Current Time TV“ M.Saakašvilis negailėjo kritikos dabartinei vyriausybei.

„Valdžios pareigūnai mano, kad užtenka šaukti „Rusija“ ir „priešo agentai“ ir visiems to užteks. Žmonės nėra kvaili. Jiems to neužteko anksčiau, jiems to neužtenka dabar“, – sakė M.Saakašvilis.

„Jie žino, kad be pagrindinio priešo turime vidinį, ir tai yra korupcija. Šis vidinis priešas Ukrainai daro daugiau žalos. Kalėjime esančio Saakašvilio vaizas buvo geriausia dovana Vladimirui Putinui kokią jis tik galėjo gauti“, – pridūrė buvęs Odesos gubernatorius.

„Ir jis ją gavo. Tai nebuvo mano sprendimas, o Porošenkos. Vaizdas, kaip aš surakintas antrankiais, Rusijos televizijose buvo didžiausias hitas per pastaruosius metus“, – teigė M.Saakašvilis.

„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka Maltoje
„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka Maltoje

Šį interviu M.Saakašvilis davė po audringos savaitės. Gruodžio 5 dieną pareigūnai bandė suimti buvusį Gruzijos prezidentą, vienu metu net grasinusį nušokti nuo stogo, tačiau policijos automobilį apsupę M.Saakašvilio rėmėjai jį „išlaisvino“.

Bandymo areštuoti buvusį gubernatorių priežastis – įtarimai, kad M.Saakašvilio partijos veikla buvo finansuojama per Maidano revoliuciją 2014-aisiais nuverstos ankstesnės Ukrainos vyriausybės veikėjų, pabėgusių į Rusiją, ir verslininko Serhijaus Kurčenkos.

Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka teigia, kad M.Saakašvilis iš S.Kurčenkos už savo veiklą Ukrainoje gavo 0,5 mln. dolerių (450 tūkst. eurų). Buvęs Gruzijos prezidentas tokius kaltinimus neigia.

Po trijų dienų pareigūnai sulaikė M.Saakašvilį. Prokurorai siekė, kad jam būtų skirtas namų areštas, tačiau gruodžio 11 d. vykusiame teisme toks prašymas buvo atmestas. Generalinis prokuroras J.Lucenka ketina apskųsti šį sprendimą.

VIDEO: Gruziniškas spektaklis Ukrainoje: M.Saakašvilis siekia išvengti arešto

Po to, kai 2014-aisiais buvo nuverstas V.Janukovyčius, Rusija įvykdė neteisėtą Krymo pusiasalio aneksiją ir pakurstė konfliktą Rytų Ukrainoje. Karo metu žuvo apie 10 tūkst. žmonių, daugiau nei milijonas buvo priversti palikti namus.

Gimtojoje Gruzijoje M.Saakašviliui taip pat pateikti kaltinimai.

Jis šaliai vadovavo per 2008-aisiais vykusį Gruzijos ir Rusijos karinį kofliktą, kurio metu Rusijos karinės pajėgos užėmė du svarbius regionus – Pietų Osetiją bei Abchaziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas