Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malonės sulaukusi Pietų Korėjos eksprezidentė Park Geun-hye išėjo iš ligoninės

Buvusi Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye ketvirtadienį paliko ligoninę praėjus trims mėnesiams po to, kai buvo paleista iš kalėjimo suteikus jai malonę vienoje iš didžiausio masto korupcijos bylų per šalies istoriją.
Park Geun-hye
Park Geun-hye / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Pietų Korėja

Nuo gruodžio, kai sulaukė malonės, 70-metė Park Geun-hye buvo gydoma „Samsung“ medicinos centro Seule stacionare. Pasak vietos žiniasklaidos, eksprezidentė buvo gydoma dėl peties skausmo, odontologinių problemų ir streso.

Park Geun-hye buvo skirta 20 metų laisvės atėmimo bausmė už piktnaudžiavimą įgaliojimais ir korupciją. Dar dveji metai nelaisvės jai buvo skirti už rinkimų įstatymų pažeidimus.

Į laisvę Park Geun-hye buvo paleista likus mažiau nei dviem mėnesiams iki naujojo konservatyvių pažiūrų prezidento Yoon Suk-yeolo inauguracijos. Anksčiau jis dirbo generaliniu prokuroru ir atliko vieną svarbiausių vaidmenų nuteisiant Park Geun-hye.

„Sveikinu mūsų žmones po penkerių metų“, – sakė besišypsanti Park Geun-hye, išėjusi iš ligoninės. Ji vilkėjo tamsiai mėlynos spalvos paltą ir nešėsi rankinę.

„Jūsų rūpesčio dėka mano sveikata labai pagerėjo“, – sakė eksprezidentė.

Park Geun-hye yra vyriausia velionio diktatoriaus Park Chung-hee duktė. Jis Pietų Korėją geležiniu kumščiu valdė 1961–1979 metais.

2013 metais Park Geun-hye tapo pirmąja moterimi, išrinkta į Pietų Korėjos prezidento postą. Ji stengėsi vaizduoti save tautos dukrą, kuri yra nepaperkama ir niekam nepavaldi.

Nepraėjus nė ketveriems metams jai buvo surengtas apkaltos procesas ir ji buvo nušalinta.

Minėtas korupcijos skandalas į dienos šviesą iškėlė šešėlinius Pietų Korėjos stambiojo verslo ir politikos ryšius. Park Geun-hye ir jos draugė bei patikėtinė Choi Soon-sil buvo apkaltintos ėmusios kyšius iš didžiųjų šalies bendrovių, įskaitant „Samsung Electronics“, mainais į politinį prielankumą.

Skandalas išprovokavo didžiulio masto protestus ir užtraukė Park Geun-hye bei jos konservatyviai partijai visuomenės nemalonę. Tai padėjo į valdžią ateiti kairiojo sparno atstovui Moon Jae-inui.

Moon Jae-inas gruodį suteikė malonę eksprezidentę, savo sprendimą argumentuodamas jos silpna sveikata ir siekiu skatinti „nacionalinę vienybę“.

Pietų Korėjos politika pasižymi itin dideliu priešiškumu. Prezidentai čia dirba tik vieną penkerių metų kadenciją.

Visi tebegyvenantys Pietų Korėjos eksprezidentai palikę pareigas buvo nuteisti kalėti už korupciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai