Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Margaret Thatcher – moterų pionierė, kuri iškėlė nedaug savo lyties atstovių

Margaret Thatcher kartą pasakė, kad nėra nieko skolinga feminizmui, bet kaip vienintelė britų ministre pirmininke tapusi moteris, to specialiai nenorėdama, pramynė taką ir kitoms moterims siekti sėkmės vyrų dominuojamame politikos pasaulyje, antradienį sakė stebėtojai.
Margaret Thatcher 1989 metais
Margaret Thatcher 1989 metais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aistringuose debatuose, kuriuos išprovokavo jos mirtis šį pirmadienį, M.Thatcher, kaip moterų pionierės politikoje, vaidmuo yra tarp kebliausių temų.

JAV prezidentas Barackas Obama, kuris negailėjo pagyrų velionei ir pavadino ją „tikra Jungtinių Valstijų drauge“, sakė, jog ji yra pavyzdys mergaitėms, įrodantis, kad „nėra tokių stiklinių lubų, kurių nebūtų galima sudaužyti“.

Australijos premjerė Julia Gillard antradienį sakė, kad M.Thatcher „buvo moteris, kuri pakeitė moterų istoriją“.

Vis dėlto per 11 valdymo metų M.Thatcher į savo ministrų kabinetus buvo paskyrusi tik vieną moterį: Janet Young, kuriai pavedė pirmininkauti parlamento aukštiesiems Lordų Rūmams.

1990 metais, kai M.Thatcher nenoromis pasitraukė iš valdžios, parlamento žemuosiuose Bendruomenių Rūmuose buvo maždaug 40 moterų. Šiandien tarp 650 deputatų yra 146 moterys.

Dabartinė įtakinga leiboristų parlamentarė Gisela Stuart nurodė, kad, pripažino tai ar ne, M.Thatcher „pralaužė tas lubas – ji iš tikrųjų sakė, kad nėra vietos, kur moteris negalėtų nueiti ir pasiekti sėkmės“.

„Nors galima kaltinti ją, kad ji su savimi neatsivedė (kitų) moterų, ji išlaužė duris, o tada kita moterų karta galėjo eiti pro tas duris“, – sakė G.Stuart.

1990 metais, kai M.Thatcher nenoromis pasitraukė iš valdžios, parlamento žemuosiuose Bendruomenių Rūmuose buvo maždaug 40 moterų. Šiandien tarp 650 deputatų yra 146 moterys.

Nors G.Stuart priklauso kitam politinio spektro sparnui, ji mano, jog dažnai pamirštama, kad buvusi konservatorių ministrė pirmininkė taip pat susirėmė su „mačistiniu“ profesinių sąjungų pasauliu.

„Kairiesiems patinka pamiršti, kad reikia nueiti ilgą kelią, kol randi labiau šovinistinį dalyką nei brolija profesinėse sąjungose. Ji palaužė jų galią“, – sakė G.Stuart.

Feministė, rašytoja, knygos „Geležinės ledi: kodėl moterys balsuoja už torius?“ (The Iron Ladies: Why Do Women Vote Tory?) autorė Beatrix Campbell pažymėjo: „Dėl Margaret Thatcher nuostabu tai, kad ji valdė ne taip, tarsi sakytų moterims Jūs galite būti tokios kaip aš, o (taip, tarsi manytų) Aš esu išimtis“.

„Thatcher nekentė feminizmo. Tai yra egalitarinis projektas, o ji buvo elitinė, niekada – egalitarė“, – sakė B.Campbell per BBC radijo debatus.

M.Thatcher niekada neslėpė savo paniekos karingoms feministėms ir sakė: „Nieko nesu skolinga (feministiniam) moterų judėjimui“.

Kartą ji pakomentavo: „Nekenčiu tų šaižių tonų, kuriuos girdime iš kai kurių feministinio judėjimo dalyvių“.

Tuo pačiu metu M.Thatcher, kuri buvo ištekėjusi ir turėjo du vaikus, nedvejodama gyrė įsivaizduojamus moterų pranašumus lyginant su vyrais.

„Jei nori, kad kas nors būtų pasakyta, prašyk vyro. Jeigu nori, kad kas nors būtų padaryta, prašyk moters“, – tai viena garsiausių jos citatų.

Konservatorių parlamentarė Margot James (Margot Džeims), pirmoji partijoje, neslepianti netradicinės lytinės orientacijos, buvo dvidešimt kelerių metų, kai M.Thatcher iškilo į valdžią.

Pasak jos, neteisinga kaltinti M.Thatcher dėl to, kad jos vyriausybėse buvo tiek mažai moterų, nes tuo laiku buvo nedaug deputačių, iš kurių būtų buvę galima rinktis.

„Tuo atžvilgiu ji turėjo ribotą erdvę manevruoti. Ką ji padarė – tai parodė moterims, kad jos gali pasiekti pačią viršūnę bet kurioje srityje“, – sakė ji per debatus su B.Campbell.

„Ji demokratizavo Britaniją tokiu daugeliu prasmių. Ji atvėrė ekonomiką ir suteikė galimybes visiems, nepriklausomai nuo lyties“, – pridūrė M.James.

Douglasas Hurdas, kuris valdant M.Thatcher buvo užsienio reikalų sekretorius, taip pat atmetė teiginius, kad kaip moteris ji turėjo stumti kitas moteris.

„Tai nebuvo jos darbas, dėl Dievo meilės, – sakė jis. – Ji norėjo skirti geriausius žmones“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas