Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Margaret Thatcher pelenai palaidoti Londone

Velionės britų ministrės pirmininkės Margaret Thatcher pelenai šeštadienį buvo palaidoti greta jos velionio vyro Deniso Londone veikiančiuose kariškių slaugos namuose, kuriuos ji ilgai rėmė.
Margaret Thatcher pelenai buvo palaidoti greta jos velionio vyro Deniso Londone veikiančiuose kariškių slaugos namuose, kuriuos ji ilgai rėmė.
Margaret Thatcher pelenai buvo palaidoti greta jos velionio vyro Deniso Londone veikiančiuose kariškių slaugos namuose, kuriuos ji ilgai rėmė. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ąžuolo urna su Geležinės ledi, kuri mirė balandžio mėnesį po insulto, būdama 87 metų amžiaus, pelenais buvo padėta Karališkosios ligoninės Čelsyje slaugos namų parke šalia 2003-iaisiais mirusio Deniso palaikų.

1979–1990 metais ministro pirmininko poste dirbusi konservatorių lyderė yra ilgiausiai valdžiusi XX amžiaus Didžiosios Britanijos lyderė ir kol kas vienintelė ministrė pirmininkė moteris.

Jos amžinojo poilsio vietą žymi lentelė su paprastu užrašu „Margaret Thatcher 1925–2013“.

M.Thatcher dvyniai, 60-mečiai Markas ir Carol, buvo gedėtojų grupelėje, susirinkusioje į privačias pamaldas tų slaugos namų koplyčioje. Dalyvavo ir Timas Bellas, kuris suplanavo tris iš eilės sėkmingas velionės rinkimų kampanijas, ir daugiau kaip tris dešimtmečius jos ištikima asmenine asistente buvusi Cynthia Crawford.

Šalininkai tvirtina, kad jos įvykdytos radikalios laisvosios rinkos reformos išgelbėjo Britaniją nuo ekonominio smukimo, bet kritikai sako, kad dėl jų milijonai žmonių liko be darbo ir kad jos sukūrė godumo kultūrą.

Tuzinas Čelsio pensininkų – armijos veteranai, gyvenantys šiuose istoriniuose senelių namuose Londono centre, – budėjo garbės sargyboje vilkėdami savo raudonus švarkus.

Markas, jo žmona Sarah ir Carol vienas po kito prie urnos padėjo po raudoną rožę.

M.Thatcher daug metų rėmė Karališkąją ligoninę Čelsyje, kuri 2009 metais atidarė modernius jos vardo senelių namus – Margaret Thatcher ligoninę.

Karališkoji ligoninė Čelsyje buvo įsteigta 1682 metais, kaip vieta, kur buvę kariai gali deramai leisti pensijos metus.

M.Thatcher mirtis balandžio 8 dieną išprovokavo karštus debatus dėl jos politinio palikimo. Šalininkai tvirtina, kad jos įvykdytos radikalios laisvosios rinkos reformos išgelbėjo Britaniją nuo ekonominio smukimo, bet kritikai sako, kad dėl jų milijonai žmonių liko be darbo ir kad jos sukūrė godumo kultūrą.

M.Thatcher palaikai buvo kremuoti po iškilmingų, balandžio 17 dieną įvykusių jos laidotuvių, kuriose dalyvavo lyderiai iš viso pasaulio.

Dešimtys tūkstančių žmonių jos iškilmingų laidotuvių dieną buvo išsirikiavę palei Londono gatves, kuriomis arklių traukiamu lafetu karstas buvo vežamas į Šv. Pauliaus katedrą.

Tačiau keli šimtai protestuotojų buvo atsukę karstui nugaras – taip jie protestavo prieš jos politinį palikimą ir jos laidotuvių 3,6 mln. svarų sąskaitą. Kai kurie velionės kritikai taip pat rengė vakarėlius visoje šalyje, kuriais „atšventė“ jos mirtį.

M.Thatcher šeima apmokėjo jos palaidojimą Karališkojoje ligoninėje Čelsyje. Šios ceremonijos, apie kurią nebuvo garsiai skelbiama, metu jokie protestai nevyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas