Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskva bando pergudrauti Kyjivą: pasitelkė naujus beveik nematomus dronus

Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms įsiveržus į Kursko sritį, rusai prieš ukrainiečius pradėjo naudoti naujo tipo dronus. Tvirtinama, kad šie bepiločiai orlaiviai paverčia „elektroninės kovos sistemas bejėgėmis“, skelbia naujienų agentūra „Euronews“.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Rugpjūčio pradžioje Rusijos Novgorodo srities gubernatorius Andrejus Nikitinas susirašinėjimo platformoje „Telegram“ kanale pareiškė, kad operacijoje prieš Ukrainos karius plačiai naudojami šviesolaidiniai dronai, pavadinti „Novgorodo kunigaikštis Vandalas“.

Pasak bendrovės „Cornell Brooks“ vykdomojo direktoriaus Jameso Pattono Rogerso, tokio tipo modifikuoti dronai skrydžio metu išskleidžia itin lengvą šviesolaidinį laidą, todėl yra „beveik nematomi“ kitos pusės žvalgybos komandoms.

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Karas Ukrainoje
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Karas Ukrainoje

Kovo mėnesį Ukrainos karinis tinklaraštininkas Serhijus „Flash“ Beskrestnovas fronto linijoje aptiko vieną iš Rusijos šviesolaidinių dronų. Jis apibūdino aparatą kaip bepilotį orlaivį su keistu plastiku viršuje, kurio viduje buvo maždaug 10,8 km šviesolaidinio kabelio, esančio ten, kur kituose bepiločiuose orlaiviuose paprastai būna radijo signalus priimantis ir perduodantis siųstuvas.

Jungtinės Karalystės Karališkojo jungtinių paslaugų instituto (RUSI) naujųjų technologijų analitikas Noah Sylvia pažymėjo, kad dronas neskleidžia jokių radijo signalų, kuriais būtų galima sekti jo ar jo operatoriaus buvimo vietą.

Ekspertų teigimu, rusai naudoja šviesolaidę technologiją, nes, skirtingai nei įprasti pirmojo asmens (FPV) dronai, kabeliai operatoriui užtikrina aukštos kokybės vaizdo įrašą, kuris neiškraipomas esant trikdžiams.

Tačiau ši technologija turi ir trūkumų. Skirtingai nei FPV dronai, kurie yra lengvi ir kurių svoris yra ribotas, naujiesiems dronams reikės daugiau akumuliatoriaus galios arba galingesnių variklių, kad būtų galima kompensuoti kabelio sunkį, o tai gali gerokai pabranginti jų gamybą, nurodė analitikas.

Pasak J.P.Rogerso, abi kariuomenės stebės, kaip šie dronai veikia mūšio lauke, nes jei jie suteiks „nematomą taktinį pranašumą Rusijai“, abi pusės pradės juos naudoti dažniau.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

Nepaisant to, N.Sylvia mano, kad šviesolaidiniai dronai nepadarys revoliucijos karo veiksmų vedimo srityje. Vietoje to, labiau tikėtina, kad jie bus naudojami kaip priedas prie jau dabar galingų abiejų pusių dronų flotilių.

Kol kas per anksti žinoti, kokios kovos priemonės bus naudojamos prieš juos, tęsė ekspertas N.Sylvia, tačiau juos „numuš kulkos, raketos ar kiti dronai“.

„Žmonės karo metu yra labai išradingi, ir aš garantuoju, kad tam bus sukurta atsakomoji priemonė, jei jos dar nėra“, – aiškino jis.

Savo ruožtu J.P.Rogersas įvertino, kad sunku nustatyti, kas turi pranašumą dronų kare, nes tai yra „katės ir pelės žaidimas“, kai kiekviena pusė stengiasi atremti kitos pusės naujausias inovacijas.

Šeštadienį į Rusijos teritoriją įskrido pusantro šimto bepiločių orlaivių – Maskvos regione buvo atakuotos dvi saulės elektrinės ir naftos perdirbimo gamykla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas