Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 08 /20:48

Maskvos kalbos apie sunaikintus 600 Ukrainos karių – melas: jokių karių Kramatorske nebuvo

Maskva sekmadienį pranešė, kad jos kariuomenė surengė „atsakomąjį smūgį“ Ukrainos rytuose esančiame Kramatorsko mieste, siekdama atkeršyti už Makijivkoje žuvusius rusų karius.
Karas Ukrainoje. Kramatorskas
Po Ukrainos atakos Makijivkoje šalinamos nuolaužos / O.Hončarenko „Facebook“ paskelbta nuotr.

„Daugiau kaip 600 Ukrainos karių žuvo“ per smūgį Kyjivo pajėgoms, dislokuotoms dviejuose pastatuose Kramatorske, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Naujienų agentūrai AFP nepavyko patikrinti šio pranešimo.

AFP žurnalistai šeštadienį rytiniame Donecko regione esančiame Kramatorske prieš vidurnaktį išgirdo mažiausiai keturis sprogimus.

Abi šalys šeštadienį minėjo stačiatikių Kalėdas.

Rusijos gynybos ministerija nenurodė, kada tiksliai buvo smogta, tačiau teigė, kad Rusijos žvalgyba „per pastarąsias 24 valandas“ patvirtino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų laikino dislokavimo Kramatorske taškus.

Maskvos teigimu, dviejuose pastatuose buvo apgyvendinta daugiau kaip 1 300 Ukrainos karių.

Donecko regioninės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko anksčiau sekmadienį sakė, kad rusai Kramatorską apšaudė septyniomis raketomis.

Jis sakė, kad „buvo apgadinta švietimo įstaiga, pramonės objektas ir garažų kooperatyvas“ ir kad aukų nėra.

Kyjivas paneigė Rusijos paskleistą informaciją

Reaguodamas į Maskvos pareiškimą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės atstovas spaudai Serhijus Čerevatis „Suspilne“ sakė, kad Rusijos gynybos ministerijos pranešimas neatitinka tikrovės, nes priešas neturi galimybių surengti didelio tikslumo atakas.

„Ši informacija tokia pat teisinga, kaip ir duomenys, kad jie sunaikino visus mūsų HIMARS. Tai Rusijos Federacijos gynybos ministerijos informacinė operacija, kuria reaguojama į sėkmingus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmus, siekiant smogti mūsų didelio tikslumo smogiamosiomis sistemomis jų didelėms personalo koncentracijos vietoms, sandėliams, logistikos objektams. Jie neturi tokios galimybės“, – sakė jis.

Rusijos pagyras paneigė: jokių karių nebuvo, Rusija į taikinius nepataikė

Dviejose atakos Kramatorske vietose, šalia daugiabučių, sekmadienį apsilankę „Reuters“ žurnalistai patikrino Rusijos pagyras. Paaiškėjo, kad jokių žuvusių šimtų Ukrainos karių nėra, o Maskva meluoja.

„Nebuvo jokių akivaizdžių ženklų, kad ten gyveno kareiviai, ir jokių kūnų ar kraujo pėdsakų“, – rašo „Reuters“.

Įvyko vietoje taip pat lankėsi Suomijos žurnalistas Antti Kuronenas. Tviteryje jis rašo: „Rusija tvirtina, kad per raketų smūgį į šią mokyklą Kramatorske žuvo šimtai Ukrainos karių. Esu ten ir man šiek tiek keista, kad pastatas net nebuvo užplombuotas. Vietiniai gyventojai nematė, kad šį rytą čia būtų važiavę greitosios pagalbos automobiliai.“

Kariškiai, su kuriais žurnalistas kalbėjosi, patvirtino, kad mokykloje išpuolio metu nieko nebuvo.

„Dar viena raketa pataikė prie šių senų garažų. Turiu pasakyti, kad šiuo metu labiau pasitikiu savo pastebėjimais ir Ukrainos pareiškimais, nei Rusijos gynybos ministerijos teiginiais apie daugiau nei 600 žuvusių Ukrainos karių“, – rašo A.Kuronenas, pridėdamas ir nuotraukas iš įvykio vietos.

Ukrainoje esantis Italijos žurnalistas Daniele Raineri tviteryje pasakoja, kad Rusijos teiginiai apie miegamuosiuose rajonuose - apšaudytuose daugiabučiuose - dislokuotus ir sunaikintus šimtus karių yra melas. Anot jo, Rusijos raketos nė nepataikė į taikinius - daugiabučius, kuriuose jokių karių nebuvo.

Anot jo, prie pastatų teliko smūgio išmuštos duobės.

Sausio 8-osios naktį Rusijos kariai sudavė septynis raketų smūgius Kramatorske. Per naktinę raketų ataką apgadintos ir sugriautos dvi švietimo įstaigos, apgadinti aštuoni gyvenamieji namai ir garažų kompleksas. Nė vienas civilis nežuvo ir nebuvo sužeistas.

Primename, kad kaip tik per Rusijos prezidento V.Putino naujametę kalbą keturios Ukrainos raketos smogė į profesinės mokyklos pastatą, kurią Rusijos ginkluotosios pajėgos naudojo kaip laikinas kareivines mobilizuotiems kariams Makijivkos mieste, Donecko srityje. Rusijos gybybos ministerija iš pradžių paskelbė, kad žuvo 63 kariai, vėliau patikslino, kad žuvusiųjų jau 89. Ukraina skelbė, kad žuvo mažiausiai keli šimtai, taip pat buvo daug sužeistų.

Plačiau apie tai skaitykite: Šimtų rusų karių žūtis Makijivkoje: „Aplink visur buvo kraujas ir kūnų dalys“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi