Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskva uždraudė į Rusiją atvykti 963 amerikiečiams – tarp jų ir penkiems jau mirusiems

Rusijos užsienio reikalų ministerija šeštadienį paskelbė atnaujintą 963 amerikiečių, kuriems visam laikui uždrausta atvykti į šalį, sąrašą – iš esmės simbolinį atsaką į griežtas sankcijas, kurias Vakarų šalys įvedė dėl brutalios invazijos į Ukrainą vasarį. Tačiau sąraše yra įdomybių. Jame atsidūrė ir jau mirę žmonės, taip pat ir lietuvis politologas Linas Kojala.
Johnas McCainas
Johnas McCainas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

JAV prezidentui Joe Bidenui jau nuo kovo vidurio buvo uždrausta lankytis Rusijoje, kaip ir valstybės sekretoriui Antony Blinkenui, gynybos sekretoriui Lloydui Austinui ir kariuomenės generolui Markui Milley.

Tačiau į atnaujintą sąrašą dabar įtraukta viceprezidentė Kamala Harris, taip pat J.Bideno sūnus Hunteris, „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas ir buvusi valstybės sekretorė bei pirmoji ponia Hillary Clinton.

Į sąrašą taip pat įtrauktas milijardierius investuotojas George'as Sorosas. Dėl G.Soroso filantropinės paramos liberaliems tikslams ir buvusio sovietinio bloko grupėms jis tapo ir Rusijos, ir dešiniųjų sąmokslo teorijų šalininkų grobuonimi.

Į sąrašą nepateko Donaldas Trumpas. Metams bėgant D.Trumpas gyrė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir kritikavo tyrimus dėl Rusijos kišimosi į 2016 m. JAV prezidento rinkimus, kurie baigėsi D.Trumpo pergale prieš varžovę demokratę H.Clinton.

Sąraše – ir penki mirę žmonės

Į Rusijos „juodąjį sąrašą“ įtraukti bent penki mirę JAV piliečiai, kuriems visam gyvenimui uždrausta atvykti į Rusiją.

Pažymėtina, kad Rusijos valdžios institucijos žino apie jų mirtį, tačiau mano, kad būtina išlaikyti sankcijų režimą. Tarp 963 amerikiečių, kuriems taikomos sankcijos, penki iš jų pažymėti kaip „mirę“ ir nurodyta jų mirties data, rašo UNIAN.

Rusijos užsienio reikalų ministerija oficialiame paaiškinime pažymi, kad jiems „visam laikui uždrausta atvykti į (Rusiją)“.

Visų pirma draudžiama atvykti buvusiam senatoriui Johnui McCainui (mirė 2018 m.), buvusiai Kongreso narei Alsee Hastings (mirė 2021 m.), buvusiai CŽV direktoriaus pirmajai pavaduotojai Melissai Drisko, buvusiam teisėjui Stevenui O'Neillui ir buvusiam JAV kariškiui Jeremy Sivitsui, kuris mirė šių metų pradžioje.

Atsidūrė ir L.Kojala

Į asmenų, kuriems iki gyvos galvos uždrausta įvažiuoti į Rusiją, sąrašą taip pat įtrauktas J.Bideno sūnus Hunteris, garsus aktorius Morganas Freemanas ir „Facebook“ kūrėjas Markas Zuckerbergas.

Sąraše yra ir viena lietuviška pavardė – politologo L.Kojalos.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškime nurodė, kad sąrašas yra „atsakomoji priemonė į JAV nuolat taikomas antirusiškas sankcijas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas