Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvoje sulaikytas vyras, kaltinamas „LGBTQ propaganda“ ir „satanizmu“

Rusijoje pirmadienį už „satanizmą“ ir „tos pačios lyties asmenų santykių propagavimą“ buvo sulaikytas gydytojas, Maskvai griežtinant teisinį susidorojimą su LGBTIQ teisėmis ir ginant „tradicines šeimos vertybes“. 
JULIO CESAR AGUILAR / AFP
JULIO CESAR AGUILAR / AFP
Temos: 2 Rusija LGBT+

Maskva jau daugelį metų kuria priešišką aplinką LGBTIQ žmonėms. Ši tendencija dar labiau sustiprėjo po to, kai 2022 metų vasarį Rusija pasiuntė karius į Ukrainą.

Rusijos federaline saugumo tarnyba (FSB) nurodė, kad sulaikė centrinės Uljanovsko srities medicinos įstaigos vadovą ir apkaltino jį „velnio garbinimu“.

Tokie kaltinimai Rusijoje pasitaiko gan retai, tačiau pastebima, kad Stačiatikių bažnyčios įtaka pastaruoju metu didėja, Rusijos visuomenei tampant vis konservatyvesnei. 

„Operatyvinių kratųmetu nustatyta, kad šis asmuo, būdamas satanizmo šalininkas, tarp pavaldžių darbuotojų propagavo tos pačios lyties asmenų santykių idėją, siekdamas įtraukti juos į velnio garbinimą“, – pareiškė FSB. 

Pasak FSB, sulaikytasis „klaidino piliečius tikindamas, kad norint pasiekti finansinę gerovę ir padaryti karjerą būtina priimti šį kultą“.

Vyrui buvo iškelta baudžiamoji byla dėl spaudimo užsiimti lytiniais santykiais ir dalyvauti ekstremistinėje veikloje. 

FSB paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip kaukėti pareigūnai sulaiko vyrą jo bute, o paskui jį išveda. 

Rusijoje lėtai, bet užtikrintai mažinamos LGBTIQ teisės. 2013 metais Kremlius priėmė pirmąjį LGBTIQ žmonių teises ribojantį teisės aktą, vadinamąjį „gėjų propagandos“ įstatymą, draudžiantį bet kokį nekritinį viešą „netradicinių lytinių santykių“ vaizdavimą nepilnamečiams.

2020 metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prastūmė konstitucinę reformą, kad pratęstų savo valdymą dar dviem kadencijoms. Ja taip pat buvo uždraustos tos pačios lyties asmenų santuokos.

2022 metais, pasiuntęs karius į Ukrainą, Kremlius sustiprino retoriką apie „tradicinių vertybių“ apsaugą nuo esą žeminančios Vakarų įtakos, o teisių gynėjai tai įvertino kaip bandymą legitimizuoti karinius veiksmus Ukrainoje.

Tais pačiais metais valdžios institucijos priėmė įstatymą, draudžiantį „netradicinių lytinių santykių propagandą“ suaugusiesiems, iš esmės uždraudžiant bet kokį viešą LGBTIQ žmonių palaikymą.

Kitu įstatymu buvo uždraustos lyties keitimo procedūros ir atitinkama priežiūra translyčiams asmenims. Įstatymas uždraudė bet kokias „medicinines intervencijas, kuriomis siekiama pakeisti asmens lytį“, taip pat lyties keitimą oficialiuose dokumentuose ir viešuosiuose registruose.

Pernai lapkritį Rusija uždraudė „tarptautinį LGBT judėjimą“.

Europos šalių įstatymų ir politikos, darančių tiesioginį poveikį LGBTIQ žmonėms, reitinge Rusija užima paskutinę 48 vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas