Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskvos teisme pradėta nagrinėti byla dėl žurnalistės Politkovskajos nužudymo

Maskvos apygardos kariniame teisme (MAKT) pirmadienį prasidėjo teismo procesas dėl „Novaja gazeta" apžvalgininkės Anos Politkovskajos nužudymo.
Ana Politkovskaja
Ana Politkovskaja / „Scanpix“ nuotr.

„Pradedame nagrinėti bylą", – pareiškė teisėjas Jevgenijus Zubovas pradėdamas procesą, kuriame nė vienas iš keturių teisiamųjų nėra apkaltintas tiesioginiu nužudymo įvykdymu.

Kaip manoma, MAKT pirmajame posėdyje turi būti nustatyta, koks bus šis procesas – atviras ar uždaras visuomenei.

Vieno kaltinamųjų advokatas Muradas Musajevas po parengtinio bylos nagrinėjimo spalio 15 dieną pareiškė, kad atsižvelgiant į tai, kad byloje yra slaptos medžiagos, „nagrinėjimas gali būti uždaras".

„Mums visiems buvo duota suprasti, kad nagrinėjimas vyks tikriausiai uždaru režimu, nes byloje yra slaptos medžiagos", – sakė advokatas.

Drauge M.Musajevas pažymėjo, kad „byla gali būti dalinai uždara", o pagrindinis nagrinėjimas daugiausia viešas.

Drauge M.Musajevas pažymėjo, kad „byla gali būti dalinai uždaraBet žuvusiosios advokatė Ana Stavickaja nemato pagrindo, kad procesas būtų uždaras. Ji reikalauja, kad nagrinėjimas būtų atviras tiek spaudai, tiek visuomenei.

„Aš neradau jokių paslapčių, kai susipažinau su baudžiamosios bylos medžiaga", – pareiškė A.Stavickaja. Antradienį teismas sudarys šios bylos prisiekusiųjų kolegiją. Kad byla būtų nagrinėjama dalyvaujant prisiekusiųjų kolegijai, reikalavo teisiamieji.

A.Politkovskaja buvo nušauta 2006 metų spalio 7 dieną savo namo laiptinėje Lesnaja gatvėje Maskvoje. Nusikaltimas turėjo užsakytos žmogžudystės požymių.

Birželį Tyrimo komitetas prie Rusijos generalinės prokuratūros pareiškė, kad byla baigta tirti. Praėjus dviem savaitėms Tyrimo komiteto prie Rusijos prokuratūros vadovas Aleksandras Bastrykinas pranešė, kad tiesioginis A.Politkovskajos žudikas yra Vakarų Europoje ir kad tyrėjai žino, kurioje šalyje jis slapstosi.

Prieš teismą stos keturi kaltinamieji. Sergejui Chadžikurbanovui ir broliams Džabrailui bei Ibragimui Machmudovams pateikti kaltinimai žurnalistės nužudymu. Dar vienam teisiamajam – Pavlui Riaguzovui – pateiktas kaltinimas „pareigybinių įgaliojimų viršijimu ir turto prievartavimu".

Tiesioginio nužudymo vykdytojo Rustamo Machmudovo byla atskirta ir bus nagrinėjama atskirai.

„Novaja gazeta", kuriame dirbo A.Politkovskaja, vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas reikalavo ištirti bylą iki galo.

„Byla negali būti užbaigta, kai nužudymo užsakovas nenustatytas, o samdomam žudikui pavyko pabėgti ir jis slapstosi už Rusijos ribų", – sakė D.Muratovas interviu agentūrai „Interfax".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas