Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mažąją Lizą nužudė rusų raketa: pasaulį sukrėtusi istorija iš Vinycios

Liepos 14 d. Rusijos kariuomenė surengė raketų ataką prieš Vynicios miesto centrą. Rusijos gynybos ministerija tvirtina, kad taikiniu tapo vietos karininkų rūmai, kuriuose esą vyko „Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybės susitikimas su užsienio ginklų tiekėjų atstovais“. Tačiau žuvo dešimtys civilių. Jauniausia auka tapo keturmetė Liza.
Irina Dmitrijeva ir jos dukra Liza
Irina Dmitrijeva ir jos dukra Liza

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos duomenimis, apšaudyti buvo ne kariniai, o civiliniai objektai: administracinis pastatas, parduotuvė, medicinos centras, koncertų salė (tie patys karininkų rūmai, kuriuose ketvirtadienį turėjo koncertuoti dainininkė Roksolana) ir dešimtys gyvenamųjų namų.

VIDEO: Raketomis atakuotas Vinycios miestas: apanglėję pastatai, besimėtančios nuolaužos, o tarp aukų – kūdikis

Naujausiais duomenimis, per raketų ataką žuvo 23 žmonės, įskaitant tris jaunesnius nei dešimties metų vaikus. Iš viso medicininės pagalbos kreipėsi 197 žmonės. 80 žmonių buvo paguldyti į ligoninę su įvairaus sunkumo sužalojimais.

Jauniausia iš žuvusiųjų – ketverių metų Liza. Jos motinai, 33 metų Irinai Dmitrijevai, per apšaudymą buvo nuplėšta koja. Dabar ji sunkios būklės yra intensyviosios terapijos skyriuje. Šią istoriją pasakoja portalas „Meduza“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lizos vežimėlis po apšaudymo. Mergaitės kūnas su nuplėšta koja rastas šalia jo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lizos vežimėlis po apšaudymo. Mergaitės kūnas su nuplėšta koja rastas šalia jo

I.Dmitrijeva yra dizainerė ir tinklaraštininkė, dirbanti leidyklos „Kartel“ reklamos skyriuje Kijeve. Savo „Instagram“ paskyroje, kurią anksčiau sekė keturi tūkstančiai sekėjų, o dabar jau 90 000, ji nuolat dalijosi savo patirtimi auginant dukrą, kuriai diagnozuotas Dauno sindromas.

„Šiandien mūsų širdys kraujuoja, o akys pilnos ašarų, nes mūsų daugiatūkstantinė šeima neteko vieno iš savųjų. Didžiausią pyktį ir skausmą kelia tai, kad tai mažas, nekaltas vaikas. Mūsų kūdikis. Mūsų mažoji Liza“, – po apšaudymo Vinycioje pareiškė Visos Ukrainos Dauno sindromo labdaros organizacija.

Likus kelioms valandoms iki apšaudymo Irina Dmitrijeva paskelbė žinutę apie tai, kaip veda dukrą į logopedinį užsiėmimą.

Pasak pažįstamų, prieš karą Irina ir Liza gyveno Kyjive. Irina ir jos vyras Artemas išsiskyrė, tačiau tėvas palaikė ryšį su dukra.

Vasario 24 d. išvakarėse, prieš pat Rusijos invaziją į Ukrainą, Lizą iš vaikų darželio pasiėmė tėvas. Kitą rytą dėl sprogimų Artemas negalėjo nuvežti vaiko motinai ir kartu su dukra išvyko iš miesto į saugią vietą.

„Net nespėjau jos pabučiuoti ir apkabinti. Ir nežinau, kada vėl ją pamatysiu. Mano motinai plyšta širdis. Jos mėgstamiausias žaislas yra su manimi. Liza visada su savimi į sodą pasiimdavo meškiuką, bet vakar atsisakė. Man buvo įdomu, kodėl. Dabar tai mano talismanas“, – „Instagram“ rašė Irina.

Po kelių dienų ji persikėlė iš Kyjivo į Vinycią, kur gyvena jos tėvai. Vinycia yra maždaug už 400 km nuo fronto.

Dešimtąją karo dieną Lizai buvo ketveri metai. Motina ir dukra turėjo švęsti šią dieną atskirai viena nuo kitos.

„Dešimtą dieną negaliu tavęs pamatyti, apkabinti, pabučiuoti. Visi šie įvykiai yra siaubingi. Skausmas dėl savo šalies. Skausmas dėl žmonių mirčių. Dvigubas skausmas, nes tavęs nėra su manimi. Svajoju vėl tave pamatyti“, – rašė Irina.

Jos palaikė ryšį telefonu: „Ji man sako: „Mama, boo boo, lubu“. Ir to pakanka. Ji nepamiršo, ji prisimena, ji viską prisimena!“

Balandžio 7 d. Irina po 42 dienų išsiskyrimo pagaliau vėl susitiko su dukra. Moteris paskelbė vaizdo įrašą, kuriame jos kartu važiuoja automobiliu skambant Makso Barskio dainai „Bude Vesna“. „Pirmąsias 20 mūsų susitikimo minučių Liza vis kartojo: „Mama, mama, mama, mama...“ Glostė mano veidą, apkabino mane. Tai buvo neįtikėtina ir labai emocinga. Kiekvieną dieną įsivaizdavau mūsų susitikimą, nežinojau, kokia bus jos reakcija“, – rašė Irina.

VIDEO: Akimirkos po „Kalibr“ raketos smūgio Vinycioje – šoko ištikti žmonės krito ant žemės

Gegužės mėnesį I.Dmitrijeva pranešė, kad jos dukrai diagnozuotas reumatoidinis artritas. Jį sukėlė infekcinė liga ir koronavirusas. Dėl ligos mergaitė pradėjo šlubuoti ir skųstis skausmu. Po tyrimo jai buvo paskirtas ilgalaikis gydymas. Tuo pat metu Irina pranešė, kad Liza atnaujino logopedinius užsiėmimus, kurie vyko keturis kartus per savaitę.

Birželio mėnesį Liza savaitei išvyko į Kyjivą aplankyti tėvo, kurio labai pasiilgo. Likus savaitei iki Vinycios apšaudymo, Iryna paskelbė nuotraukų seriją iš fotosesijos su dukra su alyvinėmis suknelėmis levandų lauke. Šiose žinutėse ji atvirai kalbėjo apie naujas Lizos auklėjimo problemas – „trejų metų amžiaus krizę“.

Mažoji Liza
Mažoji Liza

„Tiesą sakant, mano nervai to neatlaiko. Turiu nuolat šaukti, o to tikrai nemėgstu daryti, ypač pakelti balsą prieš Lizą. Jos elgesys yra siaubingas. Ji neklauso, viską daro atvirkščiai, sąmoningai. Dabar mes apsirengiame su pykčio priepuoliu. Jos nuolatinis „ne“ į viską, ką sakau, daro daug žalos. Kur dingo mano angelas? Anksčiau ji buvo paklusnus vaikas. Vienintelė gera žinia yra ta, kad tai yra vystymosi šuolis ir jam tiesiog reikia įveikti šį laikotarpį. Bet aš jau paskyriau jai vizitą pas psichologą“, – rašė ji.

Irina taip pat parašė pranešimą apie tai, kaip jai pavyko susitaikyti su dukros diagnoze: „Yra toks posakis, kuris man labai patinka ir kurį naudoju: „Nesigręžiok atgal, ten nieko nepakeisi. Bet jūs turite jėgų ir galią pakeisti savo ateitį!“

V.Zelenskis pažadėjo, kad Lizos ir kitų civilių žudikai atsakys

Liepos 14 d. vakare Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipimesi po 141-osios karo dienos sakė:

„Ši diena dar kartą įrodė, kad Rusija turėtų būti oficialiai pripažinta teroristine valstybe. Nė viena pasaulio valstybė nekelia tokios teroristinės grėsmės kaip Rusija. Nė viena pasaulio valstybė neleidžia sau kasdien naikinti balistinėmis raketomis ir raketine artilerija civilių miestų ir paprastų žmonių gyvybių.

Šiandien Vinycioje žuvo ketverių metų mergaitė, jos vardas Liza. Rusija nutraukė mergaitės gyvybę kaip tik tuo metu, kai Hagoje (Nyderlandai) vyko konferencija dėl Rusijos karo nusikaltimų. Konferencija, kurioje bus nuspręsta, ką daryti, kad kiekvienas Rusijos kariškis būtų nubaustas“.

VIDEO: V.Zelenskis: „Jokia kita pasaulio valstybė nekelia tokios teroristinės grėsmės kaip Rusija“

Jautrus pirmosios ponios prisiminimas

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska savo ruožtu sakė, kad pažinojo žuvusią Lizą – 2021 m. gruodį jos kartu filmavosi kalėdiniame vaizdo įraše.

„Šiandien su siaubu pamatėme apvirtusio vaikiško vežimėlio iš Vinycios nuotrauką. Ir tada, skaitydama naujienas, supratau, kad pažįstu šią mergaitę. Pažinojau... Mažąją Lizą nužudė rusų raketa.

Su šia nuostabia mergaite susipažinome įrašinėdami Kalėdų šventėms skirtą vaizdo įrašą. Šviesus, nuoširdus, džiaugsmingas vaikas, užaugęs meilėje. Per pusvalandį mažoji išdykėlė sugebėjo išpiešti dažais ne tik save ir savo šventinę suknelę, bet ir visus kitus vaikus, mane, operatorius ir režisierių“, – rašė pirmoji ponia.

O.Zelenska prie savo įrašo pridėjo vaizdo įrašo, kuriame dalyvavo Liza, fragmentą – jame vaikai puošia žaislus Kalėdų eglutei Ukrainos prezidento kabinete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas