Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Mažas žingsnis žmogui, milžiniškas žmonijai“: dar viena sąmokslo teorija apie nusileidimą Mėnulyje

Jei egzistuotų tik viena niekada nemirsianti sąmokslo teorija, tai greičiausiai būtų teiginiai, kad „Apollo 11“ misija iš tiesų buvo surežisuota ir žmonės niekada nenusileido Mėnulyje. Šį kartą internautai tai bandė įrodyti pasinaudoję tikrųjų misijų į Mėnulį vaizdo medžiaga ir kadrais iš kino filmo.
Nuotrauka padaryta po astronautų pasivaikščiojimo, jiems sugrįžus į „Erelį“. Pro iliuminatorių matyti tebestovinti JAV vėliava, ant štatyvo palikta vaizdo kamera ir daugybė pėdsakų. 1969 m. liepos 20 d.
Nuotrauka padaryta po astronautų pasivaikščiojimo, jiems sugrįžus į „Erelį“. Pro iliuminatorių matyti tebestovinti JAV vėliava, ant štatyvo palikta vaizdo kamera ir daugybė pėdsakų. 1969 m. liepos 20 d. / NASA nuotr.

Vis dar kyla klausimų

Viena internautė savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matomi astronautai Mėnulyje. Ji nuo savęs pridėjo „Privet lunatikams“ („labas lunatikams“), o šio įrašo apraše matyti didelis užrašas: „WikiLeaks“ paviešino iškirptas scenas iš nusileidimo Mėnulyje, kuris buvo filmuotas Nevados dykumoje“.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Nei vaizdo įrašo autoriai, nei juo pasidalijusi moteris nenurodo, apie kurią misiją į Mėnulį kalbama.

Šį vaizdo klipą su prierašu, neva nusileidimas Mėnulyje buvo surežisuotas, internete galima rasti jau nuo 2021 m. (čia, čia, čia, čia, čia).

Bet Juliano Assange‘o dokumentų viešinimo sistemoje „WikiLeaks“ puslapyje, kur paskelbta tūkstančiai slaptų dokumentų, nuo kino pramonės iki karų, informacijos apie suklastotą nusileidimą Mėnulyje nėra.

„Shutterstock“/Protestas už „WikiLeaks“ įkūrėjo J.Assange'o paleidimą į laisvę
„Shutterstock“/Protestas už „WikiLeaks“ įkūrėjo J.Assange'o paleidimą į laisvę

Pasinaudojus raktiniais žodžiais „nusileidimas Mėnulyje“ ir „Nevada“ „WikiLeaks“ svetainėje nepavyko rasti jokių dokumentų, kurie būtų susiję su surežisuotu nusileidimu žemės palydove.

Klipai iš misijų ir filmų

Kadangi skirtingos vaizdo įrašo versijos internete cirkuliuoja jau ne pirmus metus, galima rasti nemažai informacijos ir konkrečių pavyzdžių, iš kur paimtos atskiros scenos, matomos vaizdo klipų montaže.

IMDB/Filmas „Capricorn One“
IMDB/Filmas „Capricorn One“

Vaizdo klipe galima pamatyti atskiras iškarpas iš filmo „Capricorn One“ ir jo užkulisių. Jis buvo nufilmuotas XX a. 8-ajame dešimtmetyje. Šis filmas buvo pasirinktas specialiai arba itin taikliai, nes pasakoja apie pirmą pilotuojamą skrydį į Marsą, kuris buvo pripažintas nesaugiu ir atšauktas. Dėl to, stengiantis išsaugoti veidą ir finansavimą, buvo sukurptas sąmokslas, o misija suklastota.

Kai kurie klipai internautų pamėgtame vaizdo įraše atitinka filmuotą medžiagą iš filmo užkulisių, kurią galima rasti „YouTube“, ir paties filmo momentus, kurie taip pat patalpinti šioje platformoje.

Pasak filmų interneto duomenų bazės IMDB, tarp filmavimo vietų buvo dvi dykumos – Mohavių Kalifornijoje ir Juma Arizonoje, tačiau neminima, kad filmas buvo filmuotas Nevadoje.

NASA nuotr./Edwinas Aldrinas išdėlioja mokslinę įrangą ant Mėnulio paviršiaus. 1969 m. liepos 20 d.
NASA nuotr./Edwinas Aldrinas išdėlioja mokslinę įrangą ant Mėnulio paviršiaus. 1969 m. liepos 20 d.

Vaizdo įraše taip pat matomos ir tikros „Apollo“ misijos akimirkos. Tarp klipų galima rasti autentišką medžiagą, kurioje matomas Buzzas Aldrinas, besileidžiantis kopėčiomis. Kitame klipe matomas ir Neilas Armstrongas – pirmasis žmogus, išsilaipinęs Mėnulyje.

Tarp klipų galima rasti ir „Apollo 14“ bei „Apollo 16“ misijų momentus (čia, čia)

Nepaisant to, kad internete gausu informacijos iš valstybinių ir tarptautinių organizacijų, paneigiančios šias sąmokslo teorijas, kai kurie žmonės vis dar netiki, jog žmonės buvo išsilaipinę Mėnulyje. Tai nėra tiesa – daugybė dokumentų, nuotraukų ir vaizdo įrašų įrodo, jog „Apollo“ misija, vykusi 1969 m., buvo sėkminga.

15min verdiktas: melas. „WikiLeaks“ nepaskelbė vaizdo klipų, kurie atskleidžia, kad nusileidimas mėnulyje buvo surežisuotas. Internautų pamėgtame vaizdo įraše matomos „Apollo 11“ misijos akimirkos ir scenos iš filmo „Capricorn One“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas