Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažmeninės prekybos apyvarta JK liepą sumažėjo labiau negu prognozuota

Mažmeninės prekybos apyvarta Jungtinėje Karalystėje (JK) liepą sumažėjo labiau negu prognozuota, parodė penktadienį paskelbti oficialūs duomenys.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Šaliai siekiant atgaivinti stringančią ekonomiką, šį sumažėjimą, pasak ekspertų, lėmė prasti orai.

Mažmeninės prekybos apyvarta praėjusį mėnesį sumažėjo 1,2 proc., pranešė Nacionalinės statistikos biuras (ONS), tačiau ekonomistai prognozavo, kad smukimas bus kur kas mažesnis ir sudarys vidutiniškai 0,5 procento.

Mažmeninės prekybos apyvarta šalyje liepą smuko pirmą kartą nuo kovo mėnesio. Pardavimai smuko ir maisto prekių, ir ne maisto prekių segmentuose.

Palyginti su 2022 metų liepa, mažmenininkų apyvarta sumažėjo 3,2 proc. ir metinis nuosmukis buvo dukart didesnis negu birželį, kuomet sudarė 1,6 procento.

Vyriausybė tikėsis, kad mažmeninės prekybos apyvartos sumažėjimas liepą tebus laikinas svyravimas, tačiau analitikai įspėja, jog šie skaičiai gali reikšti, kad, jau daugiau kaip metus kylant palūkanų normoms, vartotojų pasitikėjimas pašlijo.

„Mažmeninės prekybos apyvarta liepą smarkiai sumažėjo, nes prasti orai paveikė daugumą sektorių“, – sakė ONS direktoriaus pavaduotoja tyrimams ir ekonominiams rodikliams Heather Bovill (Hiter Bovil).

„Tai buvo ypač prastas mėnuo prekybos centrams, nes dėl vasaros liūčių ir išaugusių pragyvenimo išlaidų drabužių ir maisto produktų pardavimai buvo vangūs.“

Anot jos, „taip pat gerokai sumažėjo pardavimai universalinėse parduotuvėse ir namų apyvokos prekių pardavimai“.

ONS duomenimis, maisto prekių parduotuvių pardavimų apimtys praėjusį mėnesį sumažėjo 2,6 proc., o ne maisto prekių parduotuvių – 1,7 procento.

Tačiau lietingi orai padėjo internetinės prekybos įmonėms – 27,4 proc. visos mažmeninės prekybos apyvartos teko elektroninei prekybai ir ši dalis buvo didžiausia nuo 2022 metų vasario.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas