Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Medikai: per naujus Izraelio smūgius Rafoje žuvo 16 žmonių

Per naujus Izraelio smūgius Rafoje žuvo mažiausiai 16 palestiniečių, antradienį pranešė medikai.
Jehad Alshrafi / AP
Jehad Alshrafi / AP

Tuo metu gyventojai sako, kad kovos Gazos Ruožo pietuose esančiame mieste, anksčiau laikytame paskutine priebėga šiame palestiniečių anklave, suintensyvėjo.

Mėnesio pradžioje Izraeliui pradėjus puolimą, iš Rafos turėjo bėgti beveik milijonas žmonių. Dauguma jų anksčiau turėjo palikti savo namus kitose Gazos Ruožo vietose ir buvo prisiglaudę Rafoje. Dabar jiems tenka glaustis varganose palapinių stovyklose ir kituose Izraelio ir „Hamas“ karo nuniokotuose rajonuose.

JAV ir kiti artimi Izraelio sąjungininkai įspėja nerengti Rafoje visapusiško karinio puolimo. Joe Bideno administracija teigia, kad tuo būtų peržengta raudona linija, ir atsisako skirti tam puolamųjų ginklų. Penktadienį Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) nurodė Izraeliui sustabdyti karines operacijas Rafoje, bet neturi galimybių priversti vykdyti sprendimą.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu žadėjo tęsti karinius veiksmus ir sakė, kad izraeliečių pajėgos privalo įžengti į Rafą išardyti „Hamas“ ir išvaduoti įkaitų, kuriuos ši islamistų grupuotė pagrobė per karą sukėlusį beprecedentį spalio 7-osios išpuolį Izraelyje.

Naujausi smūgiai suduoti tame pačiame rajone, kur Izraelis sekmadienio vakarą taikėsi į, jo teigimu, „Hamas“ kompleksą. Per tą smūgį kilo gaisras perkeltų palestiniečių stovykloje ir žuvo mažiausiai 45 žmonės, pranešė vietos sveikatos apsaugos pareigūnai. Smūgis sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje.

B.Netanyahu sakė, kad smūgis perkeltųjų asmenų stovyklai Gazos Ruože buvo tragiškas incidentas, o kariuomenė sakė jį tirianti.

Per naujus smūgius praėjusią naktį žuvo 16 žmonių Tel Sultano rajone Rafos šiaurės vakaruose, nurodo palestiniečių civilinės gynybos tarnyba ir Raudonasis Pusmėnulis.

Izraelis sako vykdantis riboto masto operacijas Rafos rytuose, tačiau gyventojai pranešė apie intensyvų praėjusios nakties bombardavimą ir vakarinėse Rafos dalyse.

„Tai buvo siaubo naktis“, – sakė palestinietis iš Gazos miesto Abdel-Rahmanas Abu Ismailas, nuo gruodžio besiglaudžiantis Tel Sultane. Jis sakė naktį nuolat girdėjęs sprogimus, virš rajono skraidant naikintuvams ir dronams.

A.-R.Abu Ismailui tai priminė Izraelio invaziją į Gazos miesto Šidžajos rajoną, kur jis gyveno. 2023 metų pabaigoje Izraelis ten surengė intensyvią bombardavimo kampaniją, o tuomet pasiuntė į rajoną sausumos pajėgas.

„Jau esame tai matę“, – sakė A.-R.Abu Ismailas.

Rafacho gyventojas Sayedas al Masri sakė, kad daug šeimų buvo priverstos palikti savo namus ar prieglaudas, ir kad dauguma šių žmonių traukiasi į perpildytą Mavasio rajoną, kur plikoje pakrantėje buvo pastatytos didžiulės palapinių stovyklos, arba į Kan Junisą – per kovas smarkiai nukentėjusį miestą Gazos Ruožo pietuose.

„Padėtis Rafache blogėja“, – sakė S. al Masri.

Liudininkai antradienį matė Rafacho centre dislokuotų Izraelio tankų. Vienas saugumo šaltinis Rafoje patvirtino, kad miesto centre yra tankų.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad dvi medicinos įstaigos Tel Sultane nedirba dėl intensyvaus bombardavimo netoliese. Teritorijoje veikianti labdaros organizacija „Medical Aid for Palestinians“ sakė, kad Tel Sultano medicinos centras ir Indonezijos lauko ligoninė yra uždaryti ir kad medikai, pacientai bei perkeltieji asmenys yra įstrigę šių objektų viduje.

Dauguma Gazos Ruožo ligoninių nebedirba. Kuveito ligoninė Rafoje buvo uždaryta pirmadienį, po du sveikatos apsaugos darbuotojus pražudžiusio smūgio netoli jos įėjimo.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovė sakė, kad dėl sekmadienio smūgio ir gaisro nukentėję žmonės užplūdo to rajono lauko ligonines, kurioms jau ir taip trūko priemonių dideliems nudegimams gydyti.

„Tam reikia intensyviosios slaugos, tam reikia elektros, tam reikia aukšto lygio medicinos paslaugų, – reporteriams Ženevoje sakė Margaret Harris. – Mums vis labiau trūksta net [...] patyrusių gydytojų ir slaugytojų, nes jie priversti trauktis.“

Izraelio ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ karas kilo po jos kovotojų spalio 7-osios išpuolio Izraelio pietuose, kai žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių gyventojų, rodo oficialūs duomenys.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 121, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 37 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo daugiau kaip 36 tūkst. žmonių.

Savo namus turėjo palikti maždaug 80 proc. Gazos Ruožo gyventojų, kurių yra 2,3 milijono. Jungtinių Tautų pareigūnai sako, kad kai kuriose teritorijos dalyje kilo badas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas