Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Meilė karo metu: ukrainiečių moterų problema – vyrai žuvę, amputuoti arba sutrikusios psichikos

Šalyje vykstant nuožmiam karui, žmonės pirmenybę teikia tam, kaip išgyventi dar vieną dieną. Tačiau be maisto, geriamojo vandens, elektros, šildymo ir interneto neramumų ir smurto išvarginti žmonės ilgisi ir meilės. Amerikiečių leidinio „The New York Times“ straipsnio autoriai pažymėjo, kad romantiniai santykiai padeda ukrainiečiams susidoroti su kasdieniais sunkumais.
Kyjivas
Kyjivas / „AFP“/„Scanpix“

Su žurnalistais kalbėjusi Kateryna Barachna tą ypatingą žmogų svajoja sutikti jau pastaruosius dvejus su puse metų. Tačiau esmine kliūtimi tai padaryti moteriai tapo karo keliami pavojai.

Katerynos teigimu, ji buvo susipažinusi su vienu kariškiu, bet vos pradėjus daugiau bendrauti, jis buvo išsiųstas į frontą. Susirašinėjimas su kitu vyru irgi greitai nutrūko, nes šis nebuvo nusiteikęs susitikinėti, bijodamas, kad netrukus gali būti pašauktas su ginklu rankose stoti ginti savo šalies.

Pažinčių programėlė „Tinder“ / Shutterstock nuotr.
Pažinčių programėlė „Tinder“ / Shutterstock nuotr.

Moteris pripažino, kad sykį pažinčių programėlėje „Bumble“ jos akį patraukė neformalios išvaizdos vaikinas, bet vertindama jo nuotraukas Kateryna pastebėjo jo amputuotą koją.

„15 minučių žvalgiausi jo profilyje ir labai jo gailėjau“, – žurnalistams atviravo 35-erių moteris, drabužių prekės ženklo Kyjive rinkodaros direktorė. Ji prisipažino svarsčiusi, ar galėtų palaikyti santykius su suluošintu karo veteranu. Tuomet ji nubraukė nuotrauką kairėn, pašalindama jį iš galimų pretendentų į jos širdį sąrašo: ,,Jaučiu, kad nesu tam pasiruošusi“.

Karas visiškai pakeitė ukrainiečių kasdienybę. Vieni priėmė sprendimą bėgti iš šalies, kol rusų raketos ir dronai nesusprogdino jų miegančių. Didelė dalis likusiųjų su baime laukia žiemos, nes net vasarą taikomi elektros energijos ribojimai skaudžiai atsilieps tamsiuoju metų laikotarpiu. Negana to, maždaug du trečdaliai ukrainiečių prarado bent vieną giminaitį ar draugą.

„Nors meilės ieškojimas gali atrodyti antraeilis dalykas, palyginus su raketų atakomis, elektros energijos tiekimo pertrūkiais ir maisto trūkumu, daugelis ukrainiečių sako, kad jiems reikalingi romantiški santykiai, nes tai padeda susidoroti su traumomis, patiriamomis gyvenant karo apimtoje šalyje“, – rašo „The New York Times“.

Kelios moterys interviu metu teigė, kad nerimauja dėl susitikinėjimų su kariais, kurie gali turėti karo traumų ar vieną dieną gali žūti.

Straipsnyje pastebima, kad ši problema itin aktuali moterims.

Per karą žuvo dešimtys tūkstančių vyrų, dar daugiau jų fronto linijose, kai kurie pabėgo iš šalies, o kiti nenori palikti savo namų, baimindamiesi, kad gatvėje jie bus sustabdyti šaukimo į kariuomenę pareigūnų.

Tokiuose miestuose kaip Kyjivas vyrų akivaizdžiai sumažėjo. Kai kuriuose kaimuose šaukimas į kariuomenę net sumažino vyrų populiaciją.

„Lieka nedidelė dalis vyrų, kurie nori ir yra pasirengę santykiams“, – žurnalistams sakė Ukrainos psichoterapeutė ir seksologė Margarita Stelmašova.

Anot ekspertų, dėl karo tapo sudėtinga išlaikyti ir puoselėti ilgalaikius santykius: daugelis karių patiria psichologinį stresą, kuris apsunkina jų intymius santykius. Kelios moterys interviu metu teigė, kad nerimauja dėl susitikinėjimų su kariais, kurie gali turėti karo traumų, ar vieną dieną gali žūti.

„Zuma press“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Zuma press“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Ukrainos institucijų duomenimis, praėjusiais metais šalyje gimė mažiausiai vaikų, o santuokų skaičius buvo antras mažiausias per pastaruosius 10 metų.

Susidūrusios su karo sumaištimi, kai kurios moterys imasi priemonių, apie kurias anksčiau nebūtų pagalvojusios, pavyzdžiui, naudojasi pažinčių programėlėmis arba eina į greituosius pasimatymus.

„Karas griauna santykius“, – pasidalijo savo įžvalga 36-erių informacinių technologijų sektoriaus darbuotoja Svitlana Kryvoručko, kuri neseniai pirmą kartą dalyvavo greitųjų pasimatymų renginyje kavinukėje sostinės centre.

„Tai meilės krizė“, – pabrėžė moteris.

Ji pasakojo, kad kavinėje moterys sėdėjo prie sunumeruotų stalų, o vyrai sukinėjosi aplink jas penkių minučių trukmės pokalbiams. Kiekvienas pokalbis prasidėdavo nuo to, kad žmonės apsikeisdavo formomis, kuriose buvo nurodyti jų interesai.

Renginio organizatorė, 38-erių Alysa Samusijeva, sėdėdama prie staliuko tolėliau, buvo nusiteikusi niūriai. Jos teigimu, atvyko tik 26 vyrai, nors įprastai jų būna ne mažiau kaip 30. Tai privertė ją vietoje įprastai rengiamų dviejų greitųjų pasimatymų sesijų organizuoti tik vieną.

„Jie bijo, – paaiškino ji, vyrų nebuvimą aiškindama mobilizacijos įstatymu, kurį Ukrainos vyriausybė priėmė gegužės mėnesį, siekdama papildyti kariuomenės gretas. – Jie nenori niekur eiti. Jie nori sėdėti namuose ir slėptis.“

Jie drąsūs, jie didvyriai. Tačiau atsižvelgiant į situaciją, užmegzti santykius su kariškiais atrodo pernelyg rizikinga.

Tam, kad išvengtų šios problemos, Alysa ėmė svarstyti galimybę organizuoti internetines pasimatymų sesijas: „Kaip per koronaviruso pandemiją“.

Žurnalistai atkreipė dėmesį, kad pažinčių programėlėse esančiuose vyrų profiliuose matomi radikalūs karo sukelti pokyčiai: vis daugiau jų fotografuojasi vilkėdami karines uniformas ar su galūnių protezais. Reguliariai pasirodo ir humanitarinėse organizacijose bei tarptautinėse institucijose dirbantys užsieniečiai, taip pat ir užsienio kovotojai, prisijungę prie Ukrainos karo prieš Rusiją.

Pasak Katarynos, pažinčių programėlėse akivaizdžiai matyti, kad Ukrainos vyrai patiria įtampą dėl karo. Taip pat, kad daugelis jų „atrodo labai prislėgti“ ir „pavargę“. Ji ir kitos moterys sakė, kad tvyranti nuotaika niūri, o norinčių užmegzti santykius nėra daug.

24-erių rinkodaros darbuotoja Olena Aktysenko iš Kyjivo, norinti ilgalaikių santykių, sielvartauja, kad jos bandymai rasti antrą pusę pažinčių programėlėje „Tinder“ dažnai tampa per daug sudėtingi: ,,Aš klausiu, ką mes darome, kas vyksta? Jie atsako: „Aš nežinau, kas nutiks rytoj ar po dvejų metų. Šalyje vyksta karas.“

Moteris pasakojo, kad maždaug vienas iš penkių vyrų, su kuriais ji susidūrė „Tinder“, buvo kariškiai: ,,Jie drąsūs, jie didvyriai, – teigė ji, – tačiau atsižvelgiant į situaciją, užmegzti santykius atrodo pernelyg rizikinga“.

Kelios ukrainietės, prasidėjus karui keliavusios į užsienį, teigė, kad daug lengviau susitikinėti su užsieniečiais, kurie nėra susidūrę su karo grėsme. Taip pat dažnai į užsienį keliaujančią Kataryną pribloškė dvejopi standartai: „Kodėl mūsų vyrai turi tiek kentėti, kai tuo tarpu moterys gali tiesiog išvažiuoti į užsienį ir gurkšnoti martinį Milane?“.

„Meilė iš Ukrainos tikrai neišnyko. Romantika tebesvaigina sielas, o ir vestuvės tebėra švenčiamos“, – rašo „The New York Times“.

„SIPA“/„Scanpix“/Moterys Ukrainoje
„SIPA“/„Scanpix“/Moterys Ukrainoje

Populiariame Kyjivo klube „Forsage“ šokių aikštelė kupina jaunų žmonių, šokančių pagal ritmenbliuzą ir popmuziką. 22-ejų Maryna Pylcha, kalbėjusi su žurnalistais, atviravo, kad vargu ar yra buvusi naktis, kai klube prie jos neprieitų koks nors vyras, tačiau pridūrė, kad šiuo klausimu ji yra „labai išranki“.

Maryna prisiminė, kaip kariškis, su kuriuo ji kadaise susitikinėjo, nutraukė santykius po patirto sužeidimo: „Jis sakė: „Kyjive gali rasti kur kas geresnį partnerį negu aš“.

„Buvo labai skaudu“, – pripažino moteris.

Karas taip pat padidino ideologinę atskirtį ir sužlugdė santykius, kurie galėjo užsimegzti prieš konfliktą. Kai kurios moterys atsisako susitikinėti su šaukimo į kariuomenę vengiančiais asmenimis, manydamos, jog jie nėra patriotiški.

Be to, pažinčių programėlėse vis dažniau galima pamatyti moterų, kurios teigia atsisakančios susitikinėti su rusakalbiais. Tai taip pat atspindi platų ukrainiečių susivienijimą nuo karo pradžios nustoti naudoti rusų kalbą, kuri šalyje yra įprasta, ir kalbėti tik ukrainietiškai.

Kyjive vykusiame greitųjų pasimatymų renginyje 27-erių Julija Kovtun penkias minutes tiesiog tylėjo, kai prie jos staliuko prisėdęs vyras pasakė kalbėsiąs tik rusiškai.

„Ieškau žmogaus, kurio vertybės sutaptų su manosiomis ir kuris tvirtai palaikytų su kalba susijusius klausimus“, – sakė ji, pabrėždama, kad abu jos seneliai 1940-aisiais dalyvavo Ukrainos nacionalistiniuose judėjimuose už nepriklausomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi