Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Meksikas: Ekvadoro šturmas ambasadoje peržengė ribas ir sukūrė pavojingą precedentą

Jungtinių Tautų aukščiausios instancijos teismas antradienį išgirdo, kad Ekvadoro pajėgų šturmas Meksikos ambasadoje, siekiant suimti joje pasislėpusį buvusį aukšto rango šalies pareigūną, peržengė ribas ir sukūrė pavojingą precedentą pasauliniams diplomatiniams santykiams.
REMKO DE WAAL / AFP
REMKO DE WAAL / AFP

Vėlų balandžio 5-osios vakarą Ekvadoro specialiosios pajėgos apsupo Meksikos ambasadą, kad suimtų buvusį šalies viceprezidentą Jorge Glasą (Chorchę Glasą), kuris ieškomas dėl kaltinimų korupcija ir kuriam buvo suteiktas prieglobstis Meksikoje.

„Tarptautinėje teisėje yra ribų, kurių nevalia peržengti“, – Tarptautinio teisingumo teismo (TTT) teisėjams pareiškė Meksikos atstovas.

„Deja, Ekvadoras peržengė šią ribą“, – Hagoje įsikūrusiam teismui, kuriame Meksika iškėlė bylą Kitui, sakė Užsienio reikalų ministerijos teisinis konsultantas Alejandro Celorio Alcantara (Alechandras Selorijus Alkantara).

Kito saugumo pajėgų įsiveržimas į diplomatinę teritoriją sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir paskatino Meksiką nutraukti ryšius su Ekvadoru bei išgabenti iš šalies savo diplomatus. Tokio masto įsiveržimų pasitaiko retai.

A.Celorio Alcantara perspėjo, kad specialiųjų pajėgų reidas, kurio vaizdai buvo rodomi teismo salėje, sukūrė nerimą keliantį precedentą.

„Šios bylos esmė – ne tik šiurkštus nusižengimas Meksikos atžvilgiu, bet ir šventas kiekvienos kitos suverenios valstybės, tarptautinės organizacijos ir tribunolo principas, siekiant teisinio tikrumo, kuriuo reglamentuojamas diplomatinių patalpų neliečiamumas“, – pareiškė jis.

Ši operacija „sukėlė nerimą keliantį precedentą, nuskambėjusį visoje tarptautinėje bendruomenėje“, sakė A.Celorio Alcantara.

Viešas atsiprašymas

Abiejų šalių teisininkai ir atstovai antradienį ir trečiadienį išdėstys savo poziciją JT teisme, kuris sprendžia valstybių ginčus.

Ekvadoras pirmadienį pats iškėlė bylą Meksikai, kaltindamas Centrinės Amerikos valstybę „akivaizdžiai piktnaudžiaujant“ savo diplomatine misija, kad suteiktų prieglobstį J.Glasui, kuris, Kito teigimu, slapstosi nuo teisėsaugos.

Netrukus po reido Meksika kreipėsi į TTT, kad šis priimtų keletą neatidėliotinų priemonių.

Ji taip pat paprašė teismo „laikinai sustabdyti Ekvadoro narystę Jungtinėse Tautose“, kol jis viešai atsiprašys „pripažindamas, kad pažeidė pagrindinius tarptautinės teisės principus ir normas“.

Nors teismo procesas gali užtrukti ištisus mėnesius ar net kelerius metus, Meksika paprašė priimti skubius sprendimus, vadinamus laikinosiomis priemonėmis.

Tai apima neatidėliotinas priemones, siekiant apsaugoti ambasadą ir diplomatines patalpas Kite.

Neteisėtas ir savavališkas sulaikymas

Ekvadoro prezidentas Danielis Noboa gynė ambasados reidą kaip būtiną siekiant sulaikyti J.Glasą, kuris kitu atveju galėjo pabėgti, ir teigė, kad yra pasirengęs „išspręsti visus nesutarimus“ su Meksika.

Tačiau Ekvadoro nacionalinis teisingumo teismas prieš kiek daugiau nei dvi savaites nusprendė, kad J.Glaso sulaikymas buvo „neteisėtas ir savavališkas“.

Aukštasis teismas paskelbė, kad J.Glasas liks už grotų, kol vyks baudžiamasis tyrimas.

2013–2017 metais viceprezidento pareigas ėjusiam J.Glasui pateikti kaltinimai dėl korupcijos.

Reidas įvyko praėjus kelioms valandoms po to, kai Meksika patenkino J.Glaso prašymą suteikti jam politinį prieglobstį.

Ekvadoras atsisakė pripažinti jam suteiktą politinio pabėgėlio statusą, sakydamas, kad prieglobsčio suteikimas asmenims, padariusiems nusikaltimų, yra neteisėtas.

Po sulaikymo J.Glasas buvo hospitalizuotas, nes, anot pareigūnų, 54-erių vyras atsisakė valgyti kalėjime. Vėliau jis ten buvo grąžintas.

Kelios Lotynų Amerikos valstybės, Ispanija, Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos ir JT vadovas pasmerkė ambasados šturmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius