Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06 02 /18:23

Meksikoje duris atvėrė pirmosios rinkimų apylinkės

Meksikoje sekmadienį duris atvėrė pirmosios rinkimų apylinkės: meksikiečiai renka prezidentą, Deputatų Rūmus, Senatą ir daug vietos pareigūnų.
EDUARDO MEJIA / AFP
EDUARDO MEJIA / AFP
Temos: 2 Meksika Rinkimai

Prezidento rinkimuose laukiama pirmosios istorijoje moters pergalės: dvi favoritėmis laikomos kandidatės siekia pralaužti aukščiausias šalyje politines stiklo lubas.

Valdančiosios partijos kandidatė Claudia Sheinbaum (Klaudija Šeinbaum) ir opozicijos kandidatė Xochitl Galvez (Sočitl Galves) – abi 61 metų –dominavo prezidento rinkimų kampanijoje didžiausioje pasaulyje ispanakalbėje šalyje, kurioje gyvena 129 mln. žmonių.

Vienintelis kandidatuojantis vyras Jorge Alvarezas Maynezas (Chorchė Alvaresas Mainesas) smarkiai nuo jų atsilieka.

Nacionalinio rinkimų instituto duomenimis, iš viso renkama daugiau nei 20 tūkst. pareigūnų.

Pirmosios balsavimo apylinkės atsidarė 8 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku pietrytinėje Kintana Roo valstijoje ir kai kuriose gyvenvietėse prie sienos su JAV. Į kitas laiko zonas patenkančiose valstijose rinkimų apylinkės atsidarys vėliau.

Tuo metu tūkstančiai Meksikos parduotuvių reklamuoja specialius pasiūlymus klientams, kurie sekmadienį ateis ir parodys rašaluotą pirštą – tai saugumo priemonė, kad niekas negalėtų balsuoti du kartus.

Šiais pasiūlymais siekiama paskatinti žmones balsuoti.

Kai kurios didžiausio šalyje parduotuvių tinklo „Oxxo“ parduotuvės siūlo rinkėjams nemokamą puodelį kavos. Nacionaliniai restoranų rūmai teigė, kad kai kurie jų nariai taip pat siūlys nuolaidas maistui ar gėrimams.

Kitam Meksikos prezidentui, poste pakeisiančiam Andresą Manuelį Lopezą Obradorą (Andresą Manuelį Lopesą Obradorą), teks susidurti su daugybe iššūkių, įskaitant migracijos valdymą, keblius santykius su kaimyninėmis Jungtinėmis Valstijomis ir kriminalinį smurtą, dėl kurio nuo 2006 metų žuvo daugiau kaip 450 tūkst. žmonių, o dešimtys tūkstančių dingo be žinios.

Šalyje, kurioje politika, korupcija ir nusikalstamumas glaudžiai persipynę, nuo praėjusių metų rugsėjo per su rinkimais susijusio smurto bangą buvo nužudyta apie 30 kandidatų į vietos valdžios postus.

Vienas kandidatas į vietos valdžią nužudytas vos kelios valandos iki balsavimo pradžios.

Pasak pareigūnų, vakarinėje Mičoakano valstijoje 35 metų Israelis Delgado (Izraelis Delgadas) buvo nušautas prie savo namų šeštadienio vakarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas