Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksikos prezidentas pareiškė esąs pasirengęs derėtis su D.Trumpu dėl muitų, jei to prireiks

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras antradienį pranešė esąs pasirengęs derėtis su Donaldu Trumpu, „jei prireiks“, JAV prezidentui grasinant įvesti muitus Meksikos eksportui.
Andresas Manuelis Lopezas Obradoras
Andresas Manuelis Lopezas Obradoras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jei reikės, mes tai padarysime“, – atsakė prezidentas spaudos konferencijoje į klausimą, ar jis asmeniškai susitiktų su D.Trumpu, kad galėtų pasiekti susitarimą ir išvengti gresiančių muitų.

Pirminiai 5 proc. tarifai turėtų įsigalioti pirmadienį, o iki spalio mėnesio palaipsniui didės iki 25 proc. – tokiu būdu D.Trumpas siekia priversti Meksiką imtis efektyvesnių priemonių sustabdyti migrantų ir narkotikų srautą per pietinę JAV sieną.

A.M.Lopezo Obradoro, kuris stengėsi išvengti konfrontacijos ir norėjo pasiekti susitarimą, taip pat buvo paklausta apie D.Trumpo kiek anksčiau šiandien išsakytus komentarus, kuriuose JAV prezidentas tvirtino manantis, jog muitai greičiausiais įsigalios, nepaisant Meksikos pastangų derėtis.

„Tikėtina, kad pasieksime susitarimą, o mes ir toliau kartosime, kad derybos yra tas kelias, kuriuo turime eiti,“ – pareiškė kairiųjų pažiūrų šalies vadovas, pradėjęs eiti pareigas gruodžio mėnesį.

Meksikos prezidentas išsiuntė aukšto lygio delegaciją į Vašingtoną, vadovaujamą užsienio reikalų ministro Marcelo Ebrardo, kuris trečiadienį turėtų susitikti su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo.

A.M.Lopezas Obradoras teigė norėjęs leisti procesui vykti savo eiga iki asmeninio susitikimo su D.Trumpu.

„Derybos vyksta labai gerai, vyksta susitikimai su JAV prekybos sekretoriumi, žemės ūkio sekretoriumi, JAV pareigūnais. Esu nusiteikęs optimistiškai. Manau, kad rytojaus susitikimas [su M.Pompeo] bus svarbus, o mes pasieksime susitarimą iki birželio 10 dienos, – kalbėjo prezidentas. – Yra požymių, kad JAV pareigūnams svarbu pasiekti susitarimą.“

Atskirame pranešime Meksikos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad šalies delegacija antradienį susitiks su demokratų lydere Nancy Pelosi, Atstovų rūmų pirmininke, bei kitais Kongreso nariais.

Netikėta D.Trumpo muitų grėsmė sukėlė paniką Meksikoje, kuri siunčia 80 proc. savo eksporto į Jungtines Valstijas.

Visgi Meksikos pareigūnai įspėja, kad muitai – ir galimos atsakomosios priemonės – būtų skausmingos ir Jungtinėms Valstijoms.

Meksika šiais metais tapo didžiausia Jungtinių Valstijų prekybos partnere, daugiausia dėl D. Trumpo prekybos karo su Kinija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas