Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmare per nuošliaužą nefrito kasykloje galėjo žūti mažiausiai 27 žmonės

Mažiausiai 27 žmonės galėjo žūti per nuošliaužą nefrito kasykloje Mianmaro šiaurėje, trečiadienį pranešė policija.
Liūtys Mianmare
Liūtys Mianmare / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Ieškoti gyvų žmonių trukdo smarkios liūtys atokioje Kačinų valstijoje, kur šioje prastai prižiūrimoje ir korupcija garsėjančioje daugelio milijardų eurų vertės industrijoje tragiškų nelaimių nutinka dažnai. Aukos dažniausiai būna iš neturtingų etninių bendruomenių.

Naujausia tragedija įvyko anksti antradienį, Set Mu vietovėje, po liūčių tame rajone. Žemės užpylė mažiausiai 27 žmones, kurių dauguma yra iš skurdžios etninės ravangų grupės, naujienų agentūrai AFP sakė vietos policijos pareigūnas Aungas Zinas Kyawas.

„Lavonų dar neradome. Šiandien vėl ieškosime su Raudonuoju Kryžiumi ir ugniagesių brigada“, – sakė jis.

Ravangai, kurių yra tik maždaug 70 tūkst., yra tarp mažiausių Mianmaro etninių grupių. Dauguma ravangų yra krikščionys ir gyvena kalnuotame šalies šiaurės regione. Daugelis jų dirba neoficialiame kasybos sektoriuje.

Nesant taisyklių ir priežiūros, sąlygos šiame itin pelningame sektoriuje, kurį daugiausia skatina auganti Kinijos paklausa, dažnai būna pavojingos, ypač lietinguoju metų laiku.

„Prieš liūčių sezoną nefrito ieškantys žmonės ardė žemę. Dabar lyja ir gruntas yra nestabilus, labai permirkęs“, – trečiadienį AFP sakė vietos gyventojas Shwe Theinas.

Šiemet Kačinų valstijos Hpakanto regione dėl žemės nuošliaužų žuvo dešimtys žmonių. 2015 metų lapkritį per didelį incidentą regione žuvo daugiau kaip 100 žmonių.

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Global Witness“ apskaičiavo, kad nefrito industrija 2014 metais buvo verta maždaug 31 mlrd. eurų (26,5 mlrd. eurų) ir kad didžiulė šių pinigų dalis valstybės iždo nepasiekė.

Nefritas ir kiti gamtiniai ištekliai, įskaitant medieną, auksą ir gintarą, padeda finansuoti abi dešimtmečius trunkančio Kačinų etninių sukilėlių ir kariuomenės konflikto šalis, kovojančias už kasyklų ir jų nešamų pajamų kontrolę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aung San Suu Kyi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aung San Suu Kyi

2011 metais žlugus 17 metų trukusiam ugnies nutraukimui, dėl kovų turėjo bėgti daugiau kaip 100 tūkst. gyventojų.

Civilinė šalies lyderė Aung San Suu Kyi 2016 metais ateidama į valdžią sakė, kad pagrindinis jos prioritetas yra daugybės šalyje vykstančių konfliktų nutraukimas, tačiau taikos procesas jokių reikšmingų rezultatų kol kas nedavė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento