Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mianmaro chuntos pajėgos surengė naujų antskrydžių prieš sukilėlius

Mianmaro kariuomenė trečiadienį, antrą dieną iš eilės, surengė antskrydžių sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje, o šaltiniai kaimyniniame Tailande pranešė girdėję šūvių kitapus sienos.
Karenų nacionalinės sąjungos nariai
Karenų nacionalinės sąjungos nariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Mianmaras

Mianmarą tebekrečia sumaištis po vasario 1-ąją kariškių įvykdyto perversmo, kai buvo nuversta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi. Šis valdžios užgrobimas sukėlė įtūžį daugeliui šalies gyventojų, rengusių audringas masines demonstracijas.

Judėjimas prieš chuntą taip pat sulaukė palaikymo iš kai kurių etninių sukilėlių grupuočių, kontroliuojančių teritorijų Mianmaro pasienio regionuose.

VIDEO: Vienuolė Mianmare stojo prieš policiją maldaudama nešaudyti – vietinių akyse tapo didvyre

Viena svarbiausių tokių grupių yra Karenų nacionalinė sąjunga (KNS), tapusi viena balsingiausių chuntos oponenčių ir smerkusi kariškius už smurtą prieš protestuotojus.

Kariuomenės ir sukilėlių susirėmimai KNS kontroliuojamoje teritorijoje prie Mianmaro rytinės sienos suintensyvėjo nuo vasario 1-osios. Nuo tada Karenų valstijoje pirmąkart per daugiau kaip 20 metų buvo surengta aviacijos smūgių.

Antradienį KNS 5-oji brigada atakavo ir sunaikino vieną kariuomenės bazę prie Salvino upės, išilgai kurios eina Tailando ir Mianmaro siena. Kariškiai atsakė aviacijos antskrydžiais.

Trečiadienį apie 9 val. vietos laiku šaudymas ir bombų sprogimai vėl buvo girdimi ties Mianmaro kariuomenės baze Dar Gvine, į šiaurę nuo ankstesnę dieną vykusių susirėmimų vietos.

„Įtariama, kad [Mianmaro] kariai paleido ugnį, kad apsaugotų savo bazę“, – sakoma su Karenų valstija besiribojančios Tailando Mė Hong Sono provincijos gubernatoriaus Sithichai Jindaluango pranešime.

Vėliau du Mianmaro kariniai lėktuvai „surengė antskrydį ir šaudė iš oro“, o apie vidurdienį buvo paleista raketų iš sraigtasparnių, pridūrė tailandiečių pareigūnas.

Anot Sithichai Jindaluango, trečiadienį ryte sieną kirto 68 pabėgėliai iš Mianmaro.

Už santykius su užsieniu atsakingas KNS pareigūnas Padohas Saw Taw Nee patvirino, kad įvyko aviacijos smūgių, bet sakė, kad sukilėliai „šiandien nieko nepuolė“.

Jis taip pat kritikavo chuntą, kad ši atakuoja iš oro teritorijas, kuriose esama civilių.

„Tai nėra tinkamas būdas atsakyti, nes aviacijos smūgių jėga yra daug didesnė, palyginus su [KNS kovotojų] galia“, – naujienų agentūrai AFP sakė sukilėlių atstovas.

„Jie turėtų taikytis į karius, bet dabar matome tik tiek, kad nukenčia civiliai“, – pridūrė jis.

Nei Tailando provincijos gubernatorius, nei KNS negalėjo patvirtinti, kad per trečiadienio antskrydžius buvo kokių nors aukų.

Trečiadienį taip pat buvo surengta antskrydžių Kačinų valstijos šiaurinėje dalyje, AFP sakė kito sukilėlių judėjimo – Kačinų nepriklausomybės armijos (KNA) – atstovas pulkininkas Nawas Bu.

„Aukų esama abiejose pusėse“, – pridūrė jis.

Nuo pirmųjų antskrydžių tame regione savo namus paliko daugiau kaip 24 tūkst. vietos gyventojų.

Visame Mianmare dėl chuntai pavaldžių saugumo pajėgų veiksmų žuvo daugiau kaip 750 civilių, rodo vienos vietos stebėsenos grupės duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas