Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmaro demokratijos šauklė Aung San Suu Kyi atsiims prieš 23 metus jai skirtą Sacharovo premiją

Nobelio taikos premijos laureatė Aung San Suu Kyi pagaliau atsiims Sacharovo premiją už minties laisvę, skirtą jai 1990 metais, per didžiausias buvusio Mianmaro karinio režimo represijas, trečiadienį paskelbė Europos Parlamentas.
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aung San Suu Kyi, kuri dabar yra Mianmaro opozicijos lyderė ir siekia kandidatuoti 2015 metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose, ketina pasakyti kalbą Europos Parlamente spalio 22 dieną, rodo parlamento darbotvarkė.

Sacharovo premija jai buvo skirta 1990-aisiais, kai kariškiai ignoravo rinkimų rezultatus, rodžiusius opozicinės Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) pergalę, o kruvinas liaudies sukilimas buvo numalšintas.

Kariškiai ilgai laikė Aung Su Suu Kyi namų arešte, iš kurio ji buvo paleista tik 2010 metais. Tačiau ji niekada nesiliovė tvirtinusi, kad Mianmarui reikalingos reformos ir demokratija.

Tarp ankstesnių prestižinės Sacharovo premijos, kuri skiriama kartu su 50 tūkst. eurų (172,6 tūkst. litų) piniginiu prizu, laureatų buvo kovos su apartheidu Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) didvyris Nelsonas Mandela ir buvęs Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofi Annanas.

Šiemet Europos Parlamentas trumpajame kandidatų gauti šią premiją sąraše įvardijo JAV žvalgybos paslapčių viešintoją Edwardą Snowdeną, Pakistano mergaičių švietimo aktyvistę Malalą Yousafzai ir tris kalinamus Baltarusijos disidentus.

Liepą Kubos disidentas Guillermo Farinasas atvyko į Strasbūrą atsiimti Sacharovo premijos, praėjus daugiau nei dvejiems metams po jos paskyrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai