Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmaro vakarinei pakrantei smogęs ciklonas Mocha pražudė 6 žmones, dar šimtai sužeisti

Vakarinei Mianmaro pakrantei smogęs galingas ciklonas Mocha pražudė šešis žmones, o dar šimtai buvo sužeisti. Pasak Mianmaro Rachinų jaunimo filantropinės asociacijos lyderio, kalbėjusio su anonimiškumo sąlyga, stiprus vėjas sužeidė daugiau kaip 700 iš maždaug 20 tūkst. žmonių, kurie buvo pasislėpę tvirtesniuose pastatuose Sitvės aukštumose, vienuolynuose, pagodose ir mokyklose.
Ciklonas Yaas Indijoje
Ciklonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mianmaras Ciklonas

Jis nurodė, kad sekmadienio popietę ciklonui Mocha atslinkus į Rachinų valstiją, daugiau kaip 10 pakrantės rajonų užliejo jūros vanduo. Vietos gyventojai buvo priversti persikelti ant namų stogų arba į aukštesnius pastatus, o stiprus vėjas ir bangos sutrukdė nedelsiant pradėti gelbėjimo operaciją.

„Vakar po 16 val. audra šiek tiek susilpnėjo, tačiau vanduo nenuslūgo. Dauguma jų visą naktį sėdėjo ant namų stogo ir aukštose vietose. Vėjas pūtė visą naktį“, – sakė gelbėjimo grupės vadovas.

Pirmadienį užtvindytose teritorijose vanduo tebesiekė apie 1,5 metro, tačiau gelbėjimo darbai buvo tęsiami, kai vėjas nurimo ir danguje pasirodė saulė. Gelbėjimo grupės vadovas paprašė pilietinės visuomenės organizacijų ir valdžios institucijų atsiųsti pagalbos ir padėti evakuoti vietos gyventojus.

Mianmaro žiniasklaida ir gelbėjimo grupė pranešė apie šešis žuvusiuosius. Kaimyniniame Bangladeše, kuris išvengė prognozuojamo stichijos tiesioginio smūgio, pranešta apie kelis sužeistuosius.

Mianmaro meteorologijos departamentas pranešė, kad Mocha pasiekė sausumą netoli Sitvės, o ciklono nešamo vėjo greitis siekė iki 209 km per valandą. Indijos meteorologijos departamento duomenimis, pirmadienį vidurdienį audra nusilpo iki tropinės depresijos.

Smarkus vėjas sugriovė mobiliojo ryšio bokštus, o vaizdo įrašuose, kuriuos vietos žiniasklaida surinko prieš nutrūkstant ryšiui, matyti, kaip gatvėmis plūsta vanduo, o vėjas plėšia pastatų stogus.

Mianmaro karinės informacijos biuras pranešė, kad audra apgadino namus ir transformatorius Sitvės, Čiakpju ir Gua miestuose. Pasak jos, stogai buvo nuplėšti nuo pastatų Kokosų salose, esančiose maždaug už 425 km į pietvakarius nuo didžiausio šalies miesto Jangono.

Kiek anksčiau savanoriai teigė, kad Sitvės prieglaudose pritrūko maisto, po to, kai į jas atvyko daugiau pagalbos prašančių žmonių.

Ciklonas Mocha iš esmės aplenkė Bangladešo Koks Bazaro miestą, nors jis buvo prognozuotame audros kelyje. Valdžios institucijos buvo evakavusios šimtus tūkstančių žmonių, dar prieš ciklonui pasukant į rytus.

Dienraštis „Prothom Alo“ pranešė, kad Šventojo Martyno saloje buvo sužeisti keliolika asmenų, o maždaug 300 namų buvo sugriauti arba apgadinti.

Bangladeše esančiose pabėgėlių stovyklose, kuriose gyvena daugiau kaip 1 mln. rohinjų musulmonų, pabėgusių nuo persekiojimo Mianmare, Jungtinių Tautų agentūros ir pagalbos darbuotojai iš anksto buvo paruošę tonas sauso maisto ir daugybę greitosios pagalbos automobilių.

2008-ųjų gegužę ciklonas Nargis smogė Mianmarui, sukeldamas štorminę patvanką, kuri nuniokojo gyvenamas teritorijas aplink Ajejarvadžio upės deltą. Tąsyk žuvo mažiausiai 138 000 žmonių, buvo nuplauti dešimtys tūkstančių namų ir kitų pastatų.

Indijos atogrąžų meteorologijos instituto klimatologas Roxy Mathew Koll sakė, kad ciklonai Bengalijos įlankoje tampa vis dažnesni, iš dalies ir dėl klimato kaitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas