Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michailas Saakašvilis Ukrainoje ilgai neištvėrė: žada sugrįžti į Gruziją

Trečiadienį visa Ukraina sveikino į šalį iš Rusijos kalėjimo sugrįžusią šalies heroję Nadiją Savčenko. Todėl daug kas net neišgirdo Michailo Saakašvilio, buvusio Gruzijos prezidento, kuris jau metus dirba Ukrainos srities gubernatoriumi, pareiškimo. Jis išpeikė porevoliucinės Ukrainos valdžią ir pareiškė: „Grįžtu į Gruziją“.
Michailas Saakašvilis
Michailas Saakašvilis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kad sugrįš į gimtinę, kurioje nesilankė jau pustrečių metų, ir įsijungs į kampaniją prieš spalį vyksiančius parlamento rinkimus, M.Saakašvilis paskelbė interviu televizijai „Rustavi 2”.

„Niekas neturėtų to matyti kaip grėsmės. Planuoju sugrįžti į Gruziją ir aktyviai dalyvauti politiniuose procesuose.

Dabartinėmis aplinkybėmis daug darome dėl Ukrainos, bet man tai – dvi tos pačios kovos dalys. Tęsiu kovą ir Ukrainoje, ir namuose – Gruzijoje“, – kalbėjo buvęs Gruzijos prezidentas.

Ar nebebijo, ar tik tikrina nuotaikas?

Tėvynėje M.Saakašvilis nesilankė nuo 2013 metų lapkričio, o 2014-ųjų vasarą Gruzijos generalinė prokuratūra net įtraukė jį į labiausiai ieškomų asmenų sąrašą. Buvęs šalies lyderis kaltinamas krūva nusikaltimų – valstybės lėšų švaistymu, piktnaudžiavimu valdžia.

Buvęs Gruzijos lyderis apkaltino B.Ivanišvilį sukėlus buvusio ekonomikos ministro Kachos Bendukidzės mirtį 2014 metais..

Bet M.Saakašvilis tvirtino nieko nebijantis. Jis neigė, kad jo įkurto Jungtinio nacionalinio judėjimo vadovybė pykstasi, ir atvirai kritikavo buvusį Gruzijos premjerą – pagrindinį savo priešininką Bidziną Ivanišvilį.

Negana to, buvęs Gruzijos lyderis apkaltino B.Ivanišvilį sukėlus buvusio ekonomikos ministro Kachos Bendukidzės mirtį 2014 metais. Pastarasis politikas mirė sustojus širdžiai, o M.Saakašvilis tikina, kad K.Bendukidzei prieš tai buvo grasinama kalėjimu.

„Jis asmeniškai nužudė Kachą Bendukidzę. Su pastaruoju palaikiau ryšį iki paskutinio jo atodūsio ir tikrai žinau, kad Ivanišvilis jam sakė: „Uždarysiu tave kalėjimą, į 4 kvadratinių metrų ploto kamerą, ir neleisiu tau praustis. Kacha buvo sukrėstas, o jo nervai nėra tokie stiprūs kaip mano. Tad šis didis patriotas, kuris dėl Gruzijos darė viską, buvo privestas prie mirties“, – aiškino M.Saakašvilis.

Kalbos drąsios, juolab kad milijardierius B.Ivanišvilis, kaip manoma, net palikęs premjero pareigas tampo visą Gruzijos politiką už virvučių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gruzijos premjeras Bidzina Ivanišvilis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gruzijos premjeras Bidzina Ivanišvilis

Be to, M.Saakašvilis Gruzijoje neabejotinai stotų prieš teismą. Tad gali būti, kad politikas tik tikrina nuotaikas gimtinėje ir galbūt nuomonę dėl sugrįžimo į Tbilisį netrukus pakeis.

Atviri priekaištai P.Porošenkai

O galbūt ir ne. Mat apie Ukrainos problemas ir savo nusivylimą šios šalies prezidentu Petro Porošenka M.Saakašvilis jau kitame interviu – britų dienraščiui „The Guardian“ – kalba be galo atvirai.

Prieš metus pakviestas užimti Odesos srities gubernatoriaus postą, gruzinas nuolat kalbėjo apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, norą įrodyti, kad Ukrainoje gali klestėti demokratija, pakeisti šiaip jau rusofilišką Odesą.

Šiandien jis ir toliau kalba apie V.Putiną. Bet vis dažniau – ir apie P.Porošenką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka

Balandį jis jau viešai iškoneveikė Ukrainos prezidentą, esą neįvykdžiusį nė vieno pažado nuo akimirkos, kai atėjo į valdžią. O dabar M.Saakašvilis pareiškė, kad P.Porošenka yra kone pagrindinė Ukrainos problema.

„Ilgą laiką P.Porošenka buvo labai lankstus, – aiškino M.Saakašvilis. – Su reformatoriumi jis kalbėdavo reformatorių kalba, o seno sukirpimo politikui sakydavo: „Gerai, surasime būdų padėti“. Dabar patvirtinta nauja vyriausybė, kuri neturi jokios vizijos dėl reformų“.

Kritikuoja neužbaigiamas reformas

Naujasis ministrų kabinetas buvo patvirtintas balandį, kai po kelių savaičių užkulisinių derybų Aukščiausioji Rada pritarė premjero Arsenijaus Jaceniuko atsistatydinimui.

Kritikai iškart pastebėjo, kad Volodymyro Hroismano vyriausybėje nebeliko kelių svarbių reformatorių – lietuvio Aivaro Abromavičiaus, finansų ministrės amerikietės Natalijos Jaresko.

Kritikai teigia, kad Odesos gubernatorius galėtų nekišti nosies į nacionalinę politiką ir tvarkytis tik uostamiestyje.

Vakarų diplomatai nebuvo patenkinti, bet nepyko dėl kompromiso – juk taip išvengta pirmalaikių rinkimų ir naujo politinio nestabilumo laikotarpio. Vis dėlto M.Saakašvilis atviras: jo teigimu, naujoji vyriausybė yra „vidutinybių sambūris“, o kaltas – P.Porošenka.

„Jis puikiai žinojo, kad rizikuoja“, – taip dėl nemažėjančios oligarchų įtakos politikai tirpstantį Ukrainos prezidento populiarumą komentavo M.Saakašvilis.

Žinoma, yra ir gruzino kritikų. Jie teigia, kad Odesos gubernatorius galėtų nekišti nosies į nacionalinę politiką ir tvarkytis tik uostamiestyje. Bet M.Saakašvilis tikina, kad kalbėti apie problemas Kijeve būtina.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Odesos gubernatorius Mikhailas Saakashvilis
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Odesos gubernatorius Michailas Saakašvilis

„Juk neįmanoma sukurti ko nors gražaus tokioje purvinoje aplinkoje, oazės dykumoje, – aiškino M.Saakašvilis. – Tikiuosi, kad P.Porošenka suvokia, jog negalima sustoti pusiaukelėje. Neužbaigtos reformos yra ne reformos, o klaidos.

O tada turime tai, ko posovietinėje erdvėje labai daug – žmonės galvoja, kad reformos nėra įmanomos, ir nieko nepadaroma“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito