Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija vis aktyviau verbuoja kibernetinius nusikaltėlius

Rusija, Kinija ir Šiaurės Korėja vis agresyviau ir rafinuočiau verbuoja kibernetinius nusikaltėlius, kad šie vogtų pinigus, gautų žvalgybinės informacijos ir darytų įtaką rinkimams, teigiama antradienį paskelbtoje technologijų įmonės „Microsoft“ ataskaitoje apie skaitmenines grėsmes.
Kibernetinė ataka
Kibernetinė ataka / 123RF.com nuotr.

Minėtų šalių užverbuoti programišiai ne tik vagia duomenis, „Microsoft“ skaitmeninės gynybos ataskaitoje rašė IT milžinės viceprezidentas Tomas Burtas.

Jie „paleidžia išpirkos reikalaujančias programas, ruošia galines duris būsimam sunaikinimui, sabotuoja operacijas ir vykdo įtakos kampanijas“, nurodė jis.

„Valstybių remiamų kibernetinių atakų tempas išaugo iki tokio lygio, kad dabar kibernetinėje erdvėje iš esmės vyksta nuolatinė kova be jokių reikšmingų pasekmių užpuolikui“, – pažymėjo T.Burtas.

Ataskaitoje, kurioje minima Kinijos, Rusijos, Irano ir Šiaurės Korėjos veikla, teigiama, kad per praėjusius vienus metus pastebėtas vyriausybių ir kibernetinių nusikaltėlių suartėjimas.

Ataskaitoje teigiama, kad valstybės naudoja finansiškai motyvuotus kibernetinius nusikaltėlius kaip priemonę siekdamos plėsti savo įtaką.

„Taip pat pastebėjome, kad sparčiai keičiasi hibridinio karo taktika, plinta bandymai kištis į demokratinius rinkimus, daugėja išpirkos reikalaujančių programų atakų ir kibernetinio finansinio sukčiavimo atvejų visame pasaulyje“, – pabrėžiama ataskaitoje.

„Microsoft“ teigimu, Rusija, Iranas ir Kinija bando daryti įtaką rinkimams ir deda vis daugiau pastangų, kad pakeistų nuomones, pasėtų nesantaiką ir pakirstų pasitikėjimą viešosiomis institucijomis.

„Plačiai paplitęs generatyvinių DI (dirbtinio intelekto) įrankių prieinamumas kartu su svarbiais geopolitiniais įvykiais sukūrė palankią terpę valstybių įtakos operacijoms“, – sakoma „Microsoft“ ataskaitoje.

Ataskaitoje teigiama, kad Šiaurės Korėja jau seniai nutrynė ribą tarp kibernetinių nusikaltimų ir kibernetinio šnipinėjimo.

Jungtinės Tautos (JT) apskaičiavo, kad nuo 2017 metų Šiaurės Korėjos programišiai pavogė daugiau nei 3 mlrd. dolerių (2,75 mlrd. eurų) kriptovaliuta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito