Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija intensyvina piktybines kampanijas prieš Paryžiaus olimpines žaidynes

Naujausioje JAV technologijų milžinės „Microsoft“ grėsmių analizės centro (MTAC) ataskaitoje teigiama, kad Rusija vykdo intensyvią dezinformacijos kampaniją prieš Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK) ir kursto būgštavimus dėl smurto per šios vasaros olimpines žaidynes.
Melagiena apie Ukrainą
Melagiena apie Ukrainą / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

„Microsoft“ teigė, kad visuomenei paveikti naudojamas suklastotų vaizdo įrašų, išgalvotų istorijų ir dirbtinio intelekto (DI) sukurtų vaizdų bei įžymybių balsų kratinys.

„Rusija intensyvina piktybines kampanijas prieš Prancūziją, prezidentą [Emmanuelį] Macroną, TOK ir Paryžiaus olimpines žaidynes“, – sekmadienį pareiškė MTAC vadovas Clintas Wattsas.

„Nors Rusija jau dešimtmečius taikosi į olimpines žaidynes, „Microsoft“ grėsmių analizės centras pastebėjo, kad senoji taktika susilieja su dirbtiniu intelektu [...] ir gali suintensyvėti artėjant 2024 metų Paryžiaus olimpiados atidarymo ceremonijai“, – pridūrė jis.

Antradienį Kremlius atmetė MTAC ataskaitą ir pavadino ją „absoliučiu šmeižtu“.

„Tai yra absoliutus šmeižtas ir nieko daugiau. Tai neturi nieko bendra su tikrove“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

MTAC ataskaitoje nurodoma, kad dvi aktyvios Rusijos kibernetinės grupuotės – „Storm-1679“ ir „Doppelganger“ – pastaruoju metu taikosi į artėjančias Paryžiaus vasaros olimpines žaidynes.

Pernai birželį šios grupuotės suintensyvino savo veiklą socialiniame tinkle „Telegram“ ir paskelbė pilnametražį suklastotą dokumentinį filmą „Olimpiada krito“.

Padirbtas T.Cruise'o balsas

Šiame dokumentiniame filme naudojamas DI sugeneruotas įgarsinimas, primenantis Holivudo aktoriaus Tomo Cruise'o balsą, ir sudėtinga kompiuterinė grafika, o prie viso to dar prisideda plati rinkodaros kompanija. Filme menkinamas TOK, siekiant sumažinti pasaulinę visuomenės paramą artėjančioms žaidynėms.

Be to, „Storm-1679“ ne kartą rengė ir platino įvairius vaizdo įrašus, reportažus ir pranešimus spaudai, kuriuose tvirtino, kad dėl terorizmo grėsmės paryžiečiai atsisako pirkti bilietus į žaidynes ir skuba apdrausti savo turtą.

Tuo metu Doppelganger“ savo 15 dezinformacijos svetainių tinkle suintensyvino prieš olimpiadą nukreiptų pranešimų srautą ir klastojo turinį, kad šis primintų skelbiamą Prancūzijos naujienų portalų, siekiant apšmeižti E. Macroną.

„Microsoft“ įtaria, kad šios grupės taip pat platino netikrą informaciją apie grafičius, kuriais neva grasinta pakartoti išpuolį, sukrėtusį 1972-ųjų Miuncheno olimpines žaidynes, kai teroristai paėmė įkaitais 11 Izraelio sportininkų ir juos nužudė.

„Microsoft“ mano, kad artėjant liepos 26 dieną numatytai atidarymo ceremonijai Rusija dar labiau suintensyvins dezinformacijos kampanijas.

C.Wattsas įspėjo, kad netoli vietų, kur vyks olimpinių žaidynių renginiai, gali įvykti tikrų provokacijų, kurios tik sukeltų chaosą.

Vis dėlto dezinformacijos kampanijos prieš olimpines žaidynes nėra naujiena ar netikėtumas.

Balandį Prancūzijos prezidentas sakė neabejojantis, kad prieš prasidedant žaidynėms Rusija vykdys įvairius kenkėjiškus veiksmus, įskaitant dezinformacijos skleidimą.

Pasak E.Macrono, Kremlius „kiekvieną dieną perša mintį, kad mes negalime daryti to ar ano, kad yra rizika“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus