Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 15 /23:43

Migrantų kolona pasiekė Lenkijos sieną, palapinės – tiesiog pasienio punkte

Lenkų pasienio apsaugos tarnyba informuoja, kad migrantų iš Baltarusijos grupė pasiekė Lenkijos sieną, pakeltas sraigtasparnis. Žmonės stovi prie spygliuotos vielos pasienio punkte, juos filmuoja baltarusių ir rusų žurnalistai.
Migrantai Lenkijos pasienyje
Migrantai Baltarusijoje prie sienos su Lenkija / Tass/„Scanpix“ nuotr.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„Vyksta kažkas labai blogo“

23:42

Tai, kas vyksta Baltarusijos sienos pusėje, kelia didelį nerimą, rašo lenkų naujienų portalas „Gazeta Wyborcza“. 

Baltarusijos žurnalistas Tadeušas Giczanas savo „Twitter“ paskyroje rašo: „Pranešama, kad Baltarusijos pusėje vyksta kažkas labai blogo. Baltarusijos kariai stumia migrantus į tvorą. Girdisi moters riksmai, kažkas naudoja dujas, lenkų ir baltarusių kariai šaukia vienas ant kito. Skamba daug keiksmažodžių.“

 

Pasienyje – 3,5 tūkst. žmonių

14:54

Lenkijos policija praneša, kad šiuo metu prie Kužnicos pasienio punkto yra maždaug 3,5 tūkst. migrantų. Tai pranešė Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas.

Lenkija yra uždariusi Kužnicos sienos perėją nuo lapkričio 8 dienos. Greta sienos šiuo metu sutelktos nemažos pasieniečių ir policijos pareigūnų pajėgos, speciali technika, tarp jų ir automobilis su vandens patranka.

Padėtį stebi ir policijos pajėgų sraigtasparnis.

Kita vertus, nepriklausomas žurnalistas Leonidas Ragozinas tviteryje suabejojo, kad prie pasienio punkto tikrai yra per 3,5 tūkst. žmonių. Pasidalinęs pačių Lenkijos pasieniečių darytu įrašu iš oro jis parašė: „Na, bet kas, kam teko rengti reportažus iš susirinkimų, jums pasakys, kad čia nėra didelė minia.“

L.Sluckis – apie naujas ES sankcijas Minskui

14:18

Naujos ES sankcijos Baltarusijai dėl migrantų krizės gali panaikinti Briuselio ir Minsko dialogo galimybę, pirmadienį pareiškė Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis.

„Suvaržymai gali panaikinti Briuselio ir Minsko dialogo galimybę“, – susirašinėjimo programėlės „Telegram“ kanalu parašė L.Sluckis.

L.Sluckio teigimu, ES diplomatijos vadovas Josepas Borrelis interviu laikraščiui „Le Journal du Dimanche“ „sutiko su Rusijos prezidento Vladimiro Putino nuomone dėl tiesioginių Europos Sąjungos ir Minsko kontaktų būtinybės“, susiklosčius sudėtingai situacijai prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos.

„Juk kaip tik nuo to ir vertėjo pradėti. Mažų mažiausiai – išklausyti visas šalis prieš vėl paleidžiant sankcijų smagratį“, – sakė Valstybės Dūmos komiteto pirmininkas.

Visgi vėliau pirmadienį ES šalių užsienio reikalų ministrai Briuselyje pritarė sankcijų Baltarusijos atžvilgiu išplėtimui.

Pateikia skirtingus skaičius

14:14

Vidaus reikalų viceministras Maciejus Wasikas sakė, kad prie sienos perėjos yra „tūkstančiai migrantų“.

„Lenkų pajėgos pasiruošusios bet kokiems scenarijams“, – sakė jis.

Tačiau Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovė Anna Michalska sakė, kad ten yra „keli šimtai žmonių“.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba nurodė, kad „neteisėti migrantai nuo ryto renkasi prie sienos perėjos“ ir ruošiasi veržtis per sieną.

Pasak tarnybos, dalis migrantų „kol kas apsistoję“ šalia sienos esančiame Baltarusijos Bruzgių kaime.

Paskelbtų vaizdo įrašų autentiškumo patvirtinti neįmanoma, nes pagal Lenkijos pasienyje įvestos nepaprastosios padėties taisykles žurnalistams neleidžiama patekti prie sienos.

Stato palapines pasienio punkte

14:12

Baltarusijos opozicinis „Telegram“ kanalas „Nexta“ publikuoja nuotraukas, kuriose matoma, kad migrantai stato palapines tiesiog Kužničos pasienio punkte. 

„Telegram“ nuotr./Palapinės Lenkijos pasienyje
„Telegram“ nuotr./Palapinės Lenkijos pasienyje

 

Jau sulaužė dalį tvoros?

14:01

„Prie Bruzgių kontrolės punkto kilo didžiulė spūstis, dalį baltarusių tvoros pabėgėliai jau sulaužė“, – skelbia savo „Telegram“ kanale baltarusių valstybinis leidinys „SB – Belarus Segodnia“.  

Pranešime nurodoma, kad migrantai renka žabus laužams šalia Bruzgių perėjos. 

Lenkai kreipiasi ir į Baltarusijos pareigūnus

13:50

Dar viena nepriklausoma žurnalistė ir aktyvistė Hanna Liubakova paskelbė vaizdo įrašą, kuriame girdėti, kaip Lenkijos pareigūnai per garsiakalbius kreipiasi ne tik – kaip jau tapo įprasta – į migrantus, bet ir į Baltarusijos pasieniečius. Kreipimaisi įrašyti rusų kalba.

„Niekas nepateisina moterų ir vaikų kančių. Išleiskite juos iš čia. Kaimynai! Baltarusiai! Prašome jūsų: susiprotėkite!“

Iškalbingi vaizdai iš oro

13:18

Lenkijos Krašto apsaugos ministerija praneša, kad prie Kužnicos pasienio punkto šiuo metu yra keli šimtai migrantų, tikimasi sienos šturmo. 

S.Zarynas tviteryje paskelbė daugiau nuotraukų iš oro, kuriose matoma migrantų minia, susispaudusi prie uždarytos pasienio perėjos.

„Bandoma masiškai patekti į Lenkijos Respublikos teritoriją“, – parašė S.Zarynas.

Tuo metu nepriklausomas žurnalistas Tadeuszas Giczanas paskelbė panašų vaizdo įrašą ir pridūrė: „Jis leidžia suprasti, kokia situacija. Minia netelpa ant kelio, daug migrantų turi laukti už tvoros.“

Paskutinis atnaujinimas 2021-11-15 13:18

Pirmadienį grupė migrantų pajudėjo Lenkijos sienos link. Lenkijos pasienio apsaugos tarnyba pasidalino vaizdo įrašu, kuriame matoma žmonių grupė prie pasienio punkto. Juos filmuoja baltarusių ir rusų žurnalistai.

Savaitgalį Lenkijos pasienyje su Baltarusija taip pat buvo neramu.

„Baltarusijos kariai (...) mėgino griauti Lenkijos pasienio tvorą. Mūsų kariai buvo akinami lazerio spinduliais ir blyksinčiomis šviesomis, prieš Lenkijos sienos apsaugos pareigūnus taip pat buvo panaudotos ašarinės dujos“, – BNS gautame elektroniniame laiške rašė S.Zarynas. Anot jo, migrantų mėginimai prasiveržti buvo atremti.

Lenkijos sienos apsaugos tarnyba šeštadienį per „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip naktį iš penktadienio į šeštadienį prie sienos su Baltarusija budintys lenkų pareigūnai, dėvintys taktinę ekipuotę, iš kitapus pasienio užtvaros yra akinami galingais stroboskopiniais prožektoriais ir žaliais lazerio spinduliais.

„Naktį Čeremchos miestelio rajone [baltarusių] kariai pradėjo naikinti laikiną pasienio užtvarą – rovė tvoros stulpus ir traukė pjaunančią vielą, naudodamiesi tarnybine transporto priemone. Lenkų tarnybos buvo akinamos lazerio spinduliais ir stroboskopiniu žibintu“, – sakoma lenkų pasieniečių pranešime.

„Netoliese apie 100 migrantų grupė laukė galimybės neteisėtai kirsti sieną. Baltarusiai užsieniečius aprūpino ašarinėmis dujomis, kurios buvo panaudotos lenkų tarnybų kryptimi, – pridūrė Sienos apsaugos tarnyba. – Šiam ir kitiems bandymams neteisėtai kirsti sieną užkirtome kelią.“

Šie incidentai dar labiau padidino įtampą Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.

15min primena, kad dėl įvestos nepaprastosios padėties Lenkijos žurnalistai negali patekti prie šalies sienos su Baltarusija. Kaip skelbia tvn24.pl, vietos žiniasklaida, norėdama informuoti apie įvykius pasienyje, remiasi beveik vien tik oficialių institucijų skelbiama informacija.

Sekmadienį po 20 val. buvo pranešta, kad migrantų stovykloje Baltarusijos pusėje „kilo sąmyšis“. Tačiau nedetalizuota, kas iš tiesų įvyko.

Sekmadienį skelbta, kad į pasienį toliau grupėmis vežami migrantai. Baltarusijos pareigūnai juos instruktuoja, ką reikia daryti.

Apie toliau į Lenkijos pasienį plūstančius migrantus „Twitter“ paskyroje skelbė ir nepriklausomas Baltarusijos žurnalistas Tadeuszas Giczanas.

Skaičiuojama, kad iš viso Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje yra apie 4–5 tūkst. migrantų.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką organizuojant masinį migrantų gabenimą iš Artimųjų Rytų iki ES sienos keršijant už Bendrijos įvestas sankcijas. Baltarusija tai neigia, tačiau praėjusią vasarą grasino nebestabdyti migrantų, kurie nori patekti į ES.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

Daug migrantų dabar yra įstrigę Lenkijos pasienyje, kur gyvena palapinių stovyklose. Lenkija jau yra sustiprinusi savo sienos apsaugą ir yra dislokavusi 15 tūkst. karių, kurie padeda pasieniečiams ir policijos pareigūnams stabdyti iš Sirijos ir Irako atvykusius migrantus, norinčius patekti į Vokietiją ir kitas Vakarų Europos šalis.

Lenkijos pasienio tarnyba skelbia šiais metais užfiksavusi daugiau nei 33 tūkst. nelegalių migrantų mėginimų kirsti šalies sieną iš Baltarusijos pusės, palyginti vos su 120 tokių atvejų per visus praėjusius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas