Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 20 /15:12

Minskas: „Wagner“ apmoko Baltarusijos specialiąsias pajėgas

Baltarusija ketvirtadienį paskelbė, kad Rusijos privačios karinės samdinių bendrovės „Wagner“ instruktoriai pradėjo baltarusių specialiųjų pajėgų apmokymą.
„Wagner“ kariai apmoko Baltarusijos pajėgas
'Wagner“ kariai apmoko Baltarusijos pajėgas / „Reuters“/„Scanpix“

Pranešimas pasirodė praėjus beveik mėnesiui po Rusijoje surengto trumpo „Wagner“ maišto.

„Nors lyja, Bresto poligone karšta“, – sakoma Baltarusijos gynybos ministerijos pareiškime, paskelbtame drauge su kaukėtų kovotojų nuotraukomis.

„Savaitę specialiųjų pajėgų junginiai ir kompanijos atstovai Bresto poligone praktikuosis vykdyti kovines užduotis“, – nurodė ministerija, kalbėdama apie „Wagner“.

Ši samdinių bendrovė, kuri vaidino svarbų vaidmenį Rusijos kare prieš Ukrainą, praėjusį mėnesį per savo maištą siekė nušalinti rusų kariuomenės vadovybę, bet netrukus jį nutraukė.

Autoritarinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka pasiūlė „Wagner“ bosui Jevgenijui Prigožinui prieglobstį Baltarusijoje ir sakė, kad jo kariuomenei bus naudinga „Wagner“ vadų kovinė patirtis.

Praėjusią savaitę Minskas paskelbė, kad Gynybos ministerija ir „Wagner“ parengė dalijimosi patirtimi gaires ir kad instruktoriai ėmė mokyti krašto gynybos pajėgas.

Trečiadienį vakare pasirodė vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, matyti J.Prigožinas, kalbantis savo kovotojams Baltarusijoje. Tai būtų pirmas po maišto vaizdo įrašas, kuriame matomas „Wagner“ bosas.

Įraše, kuris buvo paskelbtas su „Wagner“ susijusiais „Telegram“ kanalais, J.Prigožinas sako, kad jo kovotojai kurį laiką bus Baltarusijoje ir padės paversti šios šalies kariuomenę „antra stipriausia pasaulyje“.

„Tai, kas šiandien vyksta fronto linijoje, gėdinga, mes neturėtume dalyvauti“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad „Wagner“ pajėgos ateityje galėtų sugrįžti į Ukrainą.

Karinę veiklą Baltarusijoje stebinti grupė „Belarusian Hajun“ pranešė, kad į šalį jau įvažiavo devyni konvojai su daugiau kaip 2 000 „Wagner“ samdinių. „Wagner“ vadas pranešime, paskelbtame su bendrove susijusiame susirašinėjimo programėlės kanale, teigė, kad į Baltarusiją ketina atvykti apie 10 tūkst. „Wagner“ karių.

„Planet Labs PBC“ palydovinėse nuotraukose, kurias išanalizavo naujienų agentūra „The Associated Press“ (AP), matyti transporto priemonių kolona bazėje netoli Celio Asipovičių rajone, maždaug už 90 km į pietryčius nuo Minsko, kurią Baltarusijos pareigūnai pasiūlė „Wagner“ grupei.

Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kuri buvo priversta pasitraukti į užsienį po to, kai metė iššūkį A.Lukašenkai 2020 metų rinkimuose, opozicijos ir Vakarų pasmerktus kaip suklastotus, sakė, kad „Wagner“ dislokavimas Baltarusijoje destabilizuos šalį ir kels grėsmę jos kaimynėms.

„Wagner“ atvykimas padidins nestabilumą, ir niekas nesijaus saugus, kai šalyje klajos šie karo nusikaltėliai, – sakė ji. – Jie yra labai pavojingi, o jų nenuspėjamumas didina grėsmę baltarusiams ir mūsų kaimynams.“

Tuo tarpu lenkų gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas ketvirtadienį pranešė, kad įsakė perkelti dalį karių iš šalies vakarų į Palenkės Bialą, esančią maždaug už 45 km į vakarus nuo Bresto, ir į Kolną, esantį toliau į šiaurę.

„Turime nepamiršti, kad kelių tūkstančių „Wagner“ karių įvedimas į Baltarusiją kelia grėsmę mūsų šaliai, todėl priėmiau sprendimą perkelti kai kuriuos karinius dalinius iš Lenkijos vakarų į Lenkijos rytus, – valstybiniam radijui „Radio 1“ sakė M.Blaszczakas. – Jų užduotis – apmokyti ir atgrasyti agresorių, parodyti Rusijai, kad Lenkijos sienos kirsti nevalia, kad pulti Lenkiją neapsimoka.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas