Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 01 /19:52

Mirė į pensiją išėjusi JAV Aukščiausiojo Teismo teisėja Sandra O'Connor

Penktadienį mirė į pensiją išėjusi JAV Aukščiausiojo Teismo teisėja Sandra Day O'Connor (Sandra Dei Okonor), sakoma oficialiame pranešime. 
Reuters-Scanpix nuotr.
Reuters-Scanpix nuotr.

Jai buvo 93-eji.

S. D. O'Connor buvo pirmoji moteris, paskirta į aukščiausios instancijos JAV teismą.

Teisėja mirė savo namuose Finikse, Arizonoje, dėl komplikacijų, susijusių su pažengusia demencija ir kvėpavimo takų liga, nurodoma teismo pranešime.

„Sandra Day O'Connor, kaip pirmoji mūsų tautos Aukščiausiojo Teismo teisėja moteris, nutiesė istorinį kelią“, – pažymėjo Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas). 

„Ji įveikė tą iššūkį su nepalaužiamu ryžtu, neabejotinais gebėjimais ir patraukliu atvirumu“, – sakė jis.

„Švenčiame jos, kaip tikros valstybės tarnautojos ir patriotės, palikimą.“

S. D. O'Connor į Aukščiausiąjį Teismą 1981 metais paskyrė prezidentas Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas), o 2006 metais ji pasitraukė iš pareigų.

Ji turėjo didžiulę įtaką kaip pagrindinė centristė tarp smarkiai susiskaldžiusių Aukščiausiojo Teismo teisėjų ir dažnai teikė pirmenybę pragmatizmui, o ne ideologijai.

S. D. O'Connor dažnai tapdavo lemiamu balsu. Pavyzdžiui, kelis kartus, kai buvo nagrinėjamos svarbios bylos, ji nesutiko su savo kolegomis konservatoriais ir suteikė penktąjį balsą, kad būtų sudaryta liberalų dauguma.

Ji taip pat buvo prisijungusi prie daugumos, kuri blokavo balsų perskaičiavimą Floridoje 2000 metais ir faktiškai perdavė prezidento postą George‘ui W. Bushui (Džordžui V. Bušui).

S. D. O'Connor turėjo lemiamą balsą svarbiausiose bylose, kuriose buvo palaikomas vyriausybės neutralumas religijos atžvilgiu, įskaitant 2005 metais priimtą sprendimą, kad dešimties Dievo įsakymų iškabinimas keliuose teismų pastatuose prieštarauja Konstitucijai.

Pasitraukusi iš Aukščiausiojo Teismo – iš dalies dėl vyro kovos su Alzheimerio liga – S. D. O'Connor likusius metus paskyrė pilietinei veiklai.

2009 metais ji įkūrė organizaciją „iCivics“, kurios tikslas – mokyti vidurinių mokyklų moksleivius pilietinių dalykų per internetinius žaidimus ir kitas nuotolinio mokymosi priemones. Organizacijos interneto svetainėje skelbiama, kad per metus ji pasiekia milijonus mokinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas