Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 09 /11:33

Mirusios karalienės gedi ir Jungtinės Karalystės lietuviai: ji buvo arčiausiai žmonių

Po istorinių septynių valdymo dešimtmečių mirus Jungtinės Karalystės monarchei Elžbietai II šalis paniro į nacionalinį gedulą, o jau penktadienį į tautą kreipsis naujasis karalius Charlesas III.
Didžioji Britanija gedi karalienės Elizabeth II
Didžioji Britanija gedi karalienės Elžbietos II / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinėje Karalystėje jau prasidėjo nacionalinis gedulas, kuris tęsis iki valstybinių laidotuvių, jos turi vykti praėjus maždaug 10 dienų po karalienės mirties.

VIDEO: Speciali laida: pasaulis gedi Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II – kokia ji buvo ir kas laukia toliau?

Pasak lietuvių bendruomenės Jungtinėje Karalystėje pirmininkės Alvijos Černiauskaitės, nors karalienė ir nebuvo jauna, tačiau visi JK gyventojai nuoširdžiai šventė jos gyvenimą ir tikėjosi minėti valdymo jubiliejų.

„Ji buvo viena mėgstamiausių, turbūt net pati mėgstamiausia valdovė, karalienė ir tikrai miela moteris, kuri visiems asocijuojasi su pačiomis geriausiomis emocijomis.

Kiekvienas suprantame, kad žmogus nėra amžinas ir visi suprantame, kad kažkada ateis tas momentas, tačiau niekam jo nesinori patirti dabar, visada norisi atitolinti.

Buvo tokios kalbos, kad jos sveikata pablogėjo ir liūdnų žinių galima laukti bet kurią akimirką, tačiau visuotinis liūdesys vakar kiek po 18 valandos palietė beveik kiekvieną“, – specialioje 15min videolaidoje kalbėjo A.Černiauskaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvija Černiauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvija Černiauskaitė

Pasak jos, visą JK šiuo metu apėmusi bendra visuotinio liūdesio banga, žmonės stengiasi dalytis prisiminimais apie monarchę.

„Tikrai matėsi stiprus susijaudinimas, liūdesys. Daug kas socialinėse erdvėse dalijosi užuojautos žinutėmis, nuotraukomis.

Žmonės, kurie yra buvę Bakingamo rūmuose, dalijosi nuotraukomis su karaliene, įspūdžiais“, – apie nuotaikas šalyje pasakojo lietuvė.

Pasitiko naująjį karalių

Tik pasklidus naujienai apie karalienės mirtį, pasigirdo svarstymų, kad princas Charlesas galėtų atsisakyti sosto, tačiau jis to nepadarė ir jau netrukus tapo aišku, kad perima šalies valdymą.

A.Černiauskaitės teigimu, toks princo sprendimas nebuvo netikėtas – lūkesčių, kad jis galėtų perleisti sostą savo vyriausiajam sūnui Williamui, buvo nedaug.

„Aš tikrai nesitikėjau (sosto perleidimo, – red. past.), nes prieš keletą metų matėsi, kad jis labai ruošėsi tam postui ir matėsi, kad negalėjo atsisakyti. Jis dirbo ta linkme labai seniai ir dabar jis tapo pačiu seniausiu JK naujuoju karaliumi“, – apie Charlesą III kalbėjo lietuvė.

„Scanpix“ nuotr./Princas Charlesas su žmona Camilla ir Elizabeth II
„Scanpix“ nuotr./Princas Charlesas su žmona Camilla ir Elizabeth II

A.Černiauskaitės teigimu, britai iš naujojo karaliaus tikisi tęstinumo, žmogiškojo ryšio, kad bus arčiau žmonių.

Taip pat tikisi, kad jis bus tokiu valdovu, kuris išmoko mamos valdymo metu jam suteiktas pamokas.

VIDEO: Didžioji Britanija gedi: mirė karalienė Elžbieta II

Pašnekovė atskleidė, kad gedėdama šalis atsisako įvairių linksmybių, suplanuotų renginių, televizija išbraukia iš tinklelio humoro laidas.

Karalienės mirtis bus aptariama ir mokyklose, kai kurie darbdaviai suteiks laisvų dienų žmonėms, kurie norės atsisveikinti, o laidotuvių diena bus paskelbta nedarbo diena.

Miestai puošiasi gedulu

Londone gyvenanti grožio salono savininkė Daiva Kazlauskaitė 15min atskleidė, kad dalis verslų mieste užsidarė jau vakar, vos paskelbus žinią apie karalienės mirtį.

Prabangių parduotuvių vitrinų ekspozicijos buvo keičiamos gedulo juostomis ir Elžbietos II portretais.

Daiva teigė, kad šiandien taip pat ketina prisijungti prie šios iniciatyvos ir papuošti savo vitriną pagarbos karalienei simboliais.

„Šiandien didžioji dalis verslų nedirba. Pasaulyje garsių prekių ženklų, pavyzdžiui, „Stella McCartney“ parduotuvės nedirba.

Aišku, yra kas tęsia darbus – maisto parduotuvės ir panašiai, tačiau ne pirmos būtinybės verslai uždaryti. Manau, kad taip rodoma pagarba.

Vakar visas miestas buvo lyg sustingęs – žmonės stovėjo prie Bakingamo rūmų, išsitraukę telefonus laukė žinių, kai kurie net verkė.

Gandai pradėjo sklisti apie 17 valandą. Žmonės, kai išgirdo, kad atskrenda princas Harry, suprato, kad pabaiga aiški ir ji nebus gera“, – pasakojo Daiva.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžioji Britanija gedi karalienės Elizabeth II
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžioji Britanija gedi karalienės Elizabeth II

Pasak lietuvės, visai šalies visuomenei karalienės mirtis tapo it perkūnu iš giedro dangaus – dar praėjusią savaitę gydytojai karalienei rekomendavo patausoti sveikatą ir atsisakyti dalyvavimo keliuose renginiuose, tačiau ji nepaklausė, dėl to žmonės buvo įsitikinę, kad laikinas sveikatos pablogėjimas bus trumpas ir monarchė netrukus pasveiks.

Daugybę metų JK praleidusi Daiva pasakojo, kad šalies visuomenėje princas Charlesas nėra labai populiarus, o štai jo žmonos – Kornvalio hercogienės Camillos išvis nemėgstama kone atvirai, dėl to daugelis tikėjosi, kad sostas bus perleistas princui Williamui.

Paklausta, kaip į netektį reagavo šalies lietuvių bendruomenė, ar jie taip pat jaučia, kad tai ir jų netektis, Daiva teigė, kad ne tik mūsų tautiečiai, bet ir kitų šalių piliečiai gyvenantys JK vienodai skaudžiai sutiko šią žinią.

„Karalienė ir visa karališkoji šeima čia buvo labai populiari ir garbinama. Visoje šalyje tai – gilių tradicijų dalis. Manau, kad karalienę mylėjo ne tik visa Jungtinė Karalystė, bet visas pasaulis. Tai didžiulė netektis“, – teigė Daiva.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžioji Britanija gedi karalienės Elizabeth II
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžioji Britanija gedi karalienės Elizabeth II

Istorinis įvykis

Londone gyvenantis Domas 15min pasakojo, kad karalienės mirtis sukrėtė ir lietuvių emigrantų bendruomenę, tačiau ne visi pasirengę dalyvauti atsisveikinimo renginiuose.

„Į karalienes simbolinius išlydėjimus nevyksiu, bet tikrai stebėsiu visas naujienas internetu ir kaip šis neeilinis istorinis įvykis rutuliosis toliau.

Kitas eilėje į sostą karalius Charles III. Stebėsiu jo karūnavimą taip pat kaip ir visas ceremonijas, susijusias su karalienes netektimi.

Tolesni žingsniai paklos naujus kelius turizmui ir parodys, kokį įvaizdį Anglija pasirinks, kaip šalis bus pristatoma toliau. Mano nuomone, mes tapome didžiulio istorinio įvykio liudininkais“, – svarstė lietuvis.

VIDEO: Prastėjant 96 m. Karalienės Elžbietos sveikatai, karališkoji šeima suskubo būti šalia

Dirbo iki paskutinių dienų

Taip pat Londone gyvenanti Indrė 15min pasakojo, kad liūdną žinią jai pranešė vyras, kuomet ji buvo darbe.

„Tai buvo labai netikėta, nes iki vakar nebuvo jokios informacijos kad karalienė jaučiasi blogai.

O juk dar antradienį, eidama savo pareigas, pasveikino naują ministrę pirmininkę.

Staiga pagrindinė paskutinių dienų aktualiausia tema apie ekonominę krizę (dėl kylančių kuro, maisto ir elektros kainų) pasidarė ne tokia aktuali.

Visa JK ir visas pasaulis gedi ilgiausiai soste išbuvusios karalienes, kuri buvo pavyzdys visiems.

Per visus pagrindinius TV ir radijo kanalus šnekama tik apie tai.

Šiandien net degalinėje pamačiau karalienės plakatą.

Vyras i darbą išėjo pasirišęs juodą kaklaraištį – taip rodydamas pagarbą. Apie šį įvykį dar ilgai kalbės visi“, – įsitikinusi lietuvė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas