Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 22 /2016 07 23

Miunchene aidėjo šūviai: daugėja aukų, šaulys nebegyvas

Vokietijos žiniasklaida penktadienį skelbia apie šūvius viename Miuncheno prekybos centrų. Šaudyta prekybos centre „Olympia Einkaufszentrum“, kuris yra šiaurinėje miesto dalyje.

Suprasti akimirksniu

  • Miuncheno prekybos centre „Olympia Einkaufszentrum“ penktadienį pasigirdo šūviai;
  • Yra žuvusių ir sužeistų;
  • Įvykio vietoje sutelktos didžiulės policijos pajėgos;
  • Pareigūnai prašo gyventojų aplenkti incidento vietą ir likti namuose;
  • Kur užpuolikai, nežinoma; Skelbiama, kad jie – trys;
  • Duomenų apie nukentėjusius lietuvius neturima.

02.39 val. Aukų padaugėjo, užpuolikas negyvas

Žuvusiųjų skaičius išaugo iki dešimties. Taip pat skelbiama, kad 21 žmogus paguldytas į vietos ligonines. Miuncheno policija pranešė, kad įtariamasis šaulys nusišovė, ir gali būti, kad buvo tik vienas užpuolikas.

00.52 val. Užgauliojo užsieniečius

Liudininkas Luanas Zequiri pasakojo buvęs įvykio vietoje, kai pasigirdo šūviai. Jis pasakojo, kad girdėjo, kaip užpuolikas šaukdamas užgauliojo užsieniečius. Vyras teigė matęs tik vieną užpuoliką. Pažvelgęs į užpuoliko pusę, jis pamatė, kad šis ant laiptų nušovė du žmones. Vyrui pavyko pasisplėpti parduotuvėje, o paskui išbėgti į lauką. Sprukdamas jis matė gulinčius žuvusiųjų kūnus ir sužeistuosius.

00.27 val. Lavono patikrinti nusiųstas robotas

Policija pranešė radusi kūną vietoje, esančioje už maždaug kilometro nuo prekybos centro, kuriame surengtas išpuolis. Lavono patikrinti išsiųstas robotas.

00.12 val. Prisijungė Elitinis antiteroristinis policijos dalinys

„The Sueddeutsche Zeitung“ praneša, kad Vokietijos Elitinis antiteroristinis policijos dalinys GSG9 taip pat prisijungė prie specialios operacijos Miunchene.

00.07 val. Daugėja aukų

CNN skelbia apie devynis žuvusiuosius.

Šaudymas prasidėjo prieš 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku prie prekybos centro „Olympia“ (OEZ) esančiame greitojo maisto restorane „McDonald's“, nurodė viena policijos atstovė.

Socialiniuose tinkluose ir dienraščio „Bild“ portale paskelbtame vieno incidento liudininko mobiliuoju telefonu nufilmuotame vaizdo įraše matoma, kaip juodus marškinėlius ir mėlynas kelnes vilkintis vyras, užsimaukšlinęs juodą kepurę, išeina į gatvę iš greitojo maisto restorano „McDonalds“ šalia prekybos centro ir pradeda šaudyti iš pistoleto į nieko neįtariančius praeivius, kurie apimti panikos išsilakstė.

Naujienų agentūra DPA anksčiau taip pat citavo policijos pranešimą apie „teroro padėtį“, kuriame taip pat nurodoma, kad užpuolikai yra laisvėje, ginkluoti „ilgavamzdžiais ginklais“.

Pareigūnai paprašė gyventojų ir žiniasklaidos neskelbti jokių nuotraukų ir vaizdo įrašų, kol nesibaigė policijos operacija, kad nebūtų išplatinta užpuolikams naudinga informacija.

Lyderių užuojautos

JAV prezidentas Barackas Obama išreiškė palaikymą Vokietijai, o pareigūnai sakė, kad aiškinasi, ar šis incidentas paveikė kokius nors Amerikos piliečius.

„Mūsų širdys su tais, kurie gali būti nukentėję. Padėtis tebėra aktyvi, o Vokietija yra viena artimiausių mūsų sąjungininkių, todėl ketinama pažadėti visą pagalbą, kurios gali prireikti tokiomis aplinkybėmis“, – sakė jis.

Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas pareiškė esantis „pašiurpintas“ šios „žudikiškos atakos“ Miunchene.

Mintyse esu su visomis aukomis ir visais, kurie gedi arba baiminasi dėl savo mylimų žmonių, – sakoma jo pranešime.

„Mintyse esu su visomis aukomis ir visais, kurie gedi arba baiminasi dėl savo mylimų žmonių“, – sakoma jo pranešime.

Prezidentas taip pat išreiškė solidarumą su gelbėjimo ir saugumo tarnybų pareigūnais, kurie stengiasi „apsaugoti žmones ir gelbėti gyvybes“.

Vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as, kuris prasidėjus šaudynėms skrido į Niujorką, nedelsdamas grįš į Vokietiją, naujienų agentūrai AFP sakė viena Vidaus reikalų ministerijos atstovė.

1,4 mln. gyventojų turinčio Miuncheno pagrindinė traukinių stotis buvo evakuota, o metropoliteno traukiniai ir viešojo transporto autobusai buvo sustabdyti, nurodė pareigūnai.

Policijos pranešime, kuriame remiamasi įvykių liudininkais, sakoma, kad šaudynėse dalyvavo trys užpuolikai

Bavarijos žemės sostinės valdžia paskelbė mieste nepaprastąją padėtį.

Kol kas neturima informacijos, kokie galėtų būti šio išpuolio motyvai.

1972 metais pastatytas prekybos centras, kuris skelbiasi esantis didžiausias visoje Bavarijoje, buvo apsuptas ginkluotų policininkų, o virš gatvių skraidė sraigtasparnis.

Policija perspėjo gyventojus likti namuose ir vengti viešųjų erdvių.

Miuncheno ligoninės iškvietė papildomo personalo, ruošdamosi priimti daug sužeistųjų.

Teroro banga Europoje

Europoje nerimas dėl galimų teroro išpuolių pastaruoju metu buvo labai padidėjęs po virtinės atakų, įskaitant sprogdinimus Prancūzijoje ir Belgijoje.

Prieš kelias dienas Vokietijoj vienas paauglys prieglobsčio prašytojas kirviu ir peiliu siautėjo traukinyje ir sužeidė penkis žmones.

Th.de Maiziere sakė manąs, kad šis užpuolikas buvo „vienišas vilkas“, kurį taip elgtis paskatino grupuotė „Islamo valstybė“, bet jis nebuvo džihadistų tinklo narys.

Praėjusią savaitę Prancūzijos pietuose, Nicos kurorte, švenčiant Bastilijos dieną sunkvežimiu Anglų bulvare buvo mirtinai partrenkti 84 žmonės.

23.55 val. Vienas šaulys sulaikytas?

Neoficialiais duomenimis, vienas įtariamasis šaulys sulaikytas.

Viena iš liudininkių CNN pasakojo, kad užpuolikas esą šaukė „Allahu Akbar“ („Dievas yra didis“ – liet.). Pasak moters, jis šaudė į vaikus.

23.44 val. Auga aukų skaičius

Miuncheno policija pranešė, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki aštuonių. Pareigūnai aiškinasi, ar vyras, kurio kūnas buvo rastas, nebuvo susijęs su išpuoliu.

23.06 val. Apie nukentėjusius lietuvius informacijos neturi

Užsienio reikalų ministerija šiuo metu Miunchene esančius Lietuvos piliečius ragina vengti masinio susibūrimo vietų, išlikti budrius, vadovautis vietos valdžios institucijų rekomendacijomis. Duomenų apie nukentėjusius Lietuvos Respublikos piliečius neturima. Miunchene esantys Lietuvos piliečiai pagalbos gali kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją visą parą veikiančiais telefonais: +37070652444, +37069983537.

22.36 val.

Miuncheno policija dar kartą pranešė, kad žuvo mažiausiai šeši žmonės, dar daugybė sužeistų. Taip pat oficialiai patvirtinta, kad šaudyta tik vienoje vietoje.

22.27 val. Dar kartą patikslino žuvusiųjų skaičių

CNN duomenimis, žuvusiųjų yra penki. Tai patvirtino Miuncheno policija.

22.00 val. Tikslinamas žuvusiųjų skaičius

Naujausiais CNN duomenimis, žuvo šeši žmonės. Nors anksčiau pranešta apie daugiau aukų.i

21.47 val. Greičiausiai teroro išpuolis

Miuncheno policijos atstovas patvirtino, kad greičiausiai tai buvo teroro išpuolis.

21.42 val. Buvo kilusi panika

Viename Miuncheno barų dirbantis barmenas pasakojo, kad buvo kilusi didžiulė panika, kai buvo pranešta apie aidinčius šūvius vietos prekybos centre. „Mes gauname informaciją iš BBC, Vokietijos institucijų „Twitter“ paskyrų, tačiau sunku atskirti, kas realu, o kas ne“, – pasakojo Samas Poundas, dirbantis airių bare.

„Mes išgirdome apie ataką, kuri įvyko 400 metrų nuo mūsų ir tai labai išgąsdino“, – teigė jis. Bare, pasak jo, galima jaustis pakankamai saugiai, tačiau išėjus į gatvę girdėti sirenos ir ratus sukantys sraigtasparniai.

21.20 val. Aiškinasi pranešimus apie šūvius miesto centre

Skelbiama, kad policija, nepatvirtintais duomenimis, tikrina pranešimus apie galimus šūvius Miuncheno centre. Gyventojai dar kartą raginami likti namuose ir vengti viešų vietų.

21.05 val. Veikė trys užpuolikai

Policija praneša, kad jie nežino, kur yra užpuolikai: „Saugokite save ir venkite viešų vietų“. Miuncheno policija skelbia, kad šauliai buvo trys.

BBC skelbia, kad liudininkai praneša matę tris skirtingus žmones su ginklais. Kol kas tiksliai neaiškus aukų skaičius. Nė vieno iš užpuolikų kol kas nepavyko pagauti, jų paieška tęsiama.

20.53 val. Veikė ne vienas užpuolikas?

Pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kad vyras šaudo prie prekybos centro. Pareigūnai teigia, kad, jų manymu, veikė ne vienas užpuolikas. Liudininkų teigimu, jie matė šaulį bėgantį metro stotyje. Traukiniai šiuo metu nekursuoja. Nepatvirtintais duomenimis, šaudantis vyras užfiksuotas ir prie „McDonald's“ restorano. Tuo metu „Sky News“ skelbia, kad šaudoma buvo „McDonald's“ restorano, kuris yra prekybos centre, viduje.

VIDEO: Vaizdo įraše – prie prekybos centro Miunchene šaudantis vyras

20.35 val. Naujausiais duomenimis, žuvusiųjų skaičius pasiekė 15. CNN skelbia, kad šaudoma keliose vietose.

Prekybos centre dirbanti Lynn Stein CNN pasakojo, kaip užpuolikas buvo viduje. „Išgirdau keletą šūvių. Išėjau kažko nusipirkti, o mano kolegos liko parduotuvėje. Žmonės ėmė bėgti. Išėjau į lauką, dar daugiau žmonių ėmė bėgti. Pamaniau, kad išgirdau dar daugiau šūvių. Atrodė, kad jie sklinda iš šalia prekybos centro esančios automobilių stovėjimo aikštelės“, – pasakojo L.Stein. ​

Prekybos centras buvo nedelsiant evakuotas, teritorija aplink jį aptverta.

Miuncheno policija pranešė, kad prekybos centre vyksta didelė policijos operacija. BBC skelbia, kad vienas žmogus žuvo, tačiau pasirodė pranešimų ir apie tris žuvusiuosius. CNN skelbia apie „keletą žuvusiųjų ir sužeistų“. Dar greičiausiai apie dešimt žmonių sužeista. Tikėtina, kad aukų skaičius augs.

Kol kas pateikiama labai padrika informacija apie incidentą.

Žurnalistai iš įvykio vietos pranešė apie vieną užpuoliką. Virš prekybos centro ratus suka policijos sraigtasparniai. Įvykio vietoje sutelktos gausios policijos ir gelbėtojų pajėgos. Kai kurie prekybos centro darbuotojai negali palikti darbo vietų.

Priminsime, kad Miuncheno saugumo tarnybos buvo padidintos parengties po išpuolio pirmadienį, kai traukinyje vyriškis kirviu užpuolė bendrakeleivius ir sužeidė penkis žmones.

Perspėjama apie galimų išpuolių pavojų.

Vietos pareigūnai perspėja žmones šiuo metu aplenkti teritoriją prie šio prekybos centro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas