Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Miunchene gyvenantis Mindaugas Lukšys: miestas nėra apimtas panikos, žudynės vokiečių neišgąsdino

Vokietijos didmiestis Miunchenas patyrė išpuolį, per kurį buvo nužudyti 9 žmonės, tačiau nelaimė neišgąsdino vokiečių. Apie tai 15min pasakojo lietuvis Mindaugas Lukšys, gyvenantis Bavarijos žemės sostinėje. Jis mano, kad tvirtą vokiečių laikyseną nulėmė tautos charakteris ir tai, kad išpuolis nėra siejamas su teroristais.
Per pratybas Bavarijoje
Mindaugas Lukšys yra Vokietijos rezervistų sąjungos narys / Asmeninė nuotr.

„Miunchenas tikrai nėra apimtas panikos. Manau, kad depresija sergančio ir kitokių problemų turinčio vaikino šaudymas nepasirodė toks baisus, kaip „Islamo valstybės“ teroristai. Žudikas nusišovė pats, o miestas bando grįžti į normalų gyvenimą“, – pasakojo M.Lukšys.

Lietuvis anksčiau tarnavo Lietuvos kariuomenėje, dirbo pasieniečiu, tačiau jau septynerius metus gyvena Bavarijos sostinėje.

Šiuo metu jis yra karinės organizacijos Vokietijos rezervistų sąjunga narys ir Lietuvos šaulių sąjungos koordinatorius Vokietijoje, todėl atidžiai stebėjo saugumo situaciją po išpuolio.

Mindaugo Lukšio parengtą fotopasakojimą apie Miuncheną po išpuolio žiūrėkite čia:

Išpuolis – ne teroro aktas

M.Lukšys pasakojo, kad apie nelaimę sužinojo iš Lietuvos žiniasklaidos. Jo žmona yra Miuncheno lietuvių bendruomenės pirmininkė, todėl penktadienio vakarą jai paskambino žurnalistė iš „Info TV“ ir paprašė pakomentuoti padėtį.

Mindaugo Lukšio nuotr./Sustiprintos policijos pajėgos atspindi neramią situaciją mieste
Mindaugo Lukšio nuotr./Sustiprintos policijos pajėgos atspindi neramią situaciją mieste

„Tada mes greitai pradėjome sekti informaciją. Naujienos plito labai staigiai, skirtinguose šaltiniuose buvo pateikiami skirtingi faktai. Tuo metu mieste jautėsi chaosas, panika, – pasakojo M.Lukšys. – Aš asmeniškai panikos nejaučiau.“

Pradžioje buvo manoma, kad tai – teroro išpuolis. Tai kėlė nerimą vokiečiams, nes iki galo nebuvo aišku, ar tai pabaiga.

Tačiau šeštadienio rytą situacija pasikeitė.

„Nuo ankstaus ryto Vokietijos žiniasklaida pranešinėjo, kad tai nėra teroro išpuolis. Tai buvo pabrėžiama visuose pranešimuose. Manau, kad tai ir padėjo nuraminti žmones“, – pasakojo M.Lukšys.

Jis sakė, kad nuo pirmųjų žinių apie žudynes iki šios dienos pagrindinis Vokietijos teisėsaugos tikslas buvo kuo greičiau identifikuoti žudiką ir išsiaiškinti jo motyvus. Apie tai buvo gausiai informuojama žiniasklaidoje, todėl po truputį įtampa atslūgo.

Mindaugo Lukšio nuotr./Miuncheno baruose netrūksta lankytojų
Mindaugo Lukšio nuotr./Miuncheno baruose netrūksta lankytojų

Miunchenas gyvena įprastą šeštadienį

Jau naktį iš penktadienio į šeštadienį, apie 4 val., pradėjo veikti Miuncheno viešasis transportas, tačiau mieste buvo sustiprintos saugumo pajėgos.

„Prie savo namo mačiau civiliais apsirengusius žmones, kurie vaikščiojo ir stebėjo aplinką. Manau, kad jie buvo iš specialiųjų tarnybų, nes Miunchene toks vaizdas nėra įprastas“, – svarstė M.Lukšys, kuris pats tarnavo kariuomenėje ir dirbo teisėsaugoje.

Jis sakė, kad sustiprintas saugumas ypač jaučiamas važiuojant centro link. Mieste budi apie tūkstantis papildomų pareigūnų, kurie ginkluoti geriau nei paprasti patruliai.

„Šiuo metu Miuncheno centre, vadinamame Karlsplatz Stachus, yra daugybė žmonių, kaip ir kiekvieną šeštadienio vakarą. Žmonės vaikštinėja, vakarieniauja, geria bavarišką alų. Nė neįtartum, kad kažkas įvyko, – pasakojo lietuvis. – Visiškai tuščias tik traukinys, važiuojantis prekybos centro „Olimpia Einkaufszentrum“ kryptimi. Žudynių vietoje sutikau daugiau žurnalistų ir politikų nei gedinčių miestiečių.“

M.Lukšys sako, kad tai susiję ir su vokišku charakteriu. Viena vertus, jie nėra linkę demonstruoti emocijų, kita vertus – vokiečiai jautriai reaguoja į nelaimes, kurios paliečia juos asmeniškai.

Savanoriškai prisijungė prie Vokietijos karių

2009 metais M.Lukšys su žmona nusprendė išvykti iš Lietuvos į Vokietiją. Šeima norėjo įgyti naujos patirties ir žinių, be to, ruošėsi studijuoti.

Asmeninė nuotr./Per pratybas Bavarijoje
Asmeninė nuotr./Per pratybas Bavarijoje

Lietuvis jau septynerius metus gyvena Miunchene. Jis jaučiasi įleidęs šaknis ir susigyvenęs su Vokietija, tačiau kartu – save laiko Lietuvos patriotu.

2014 metų pavasarį, kai Rusija užpuolė Ukrainą, M.Lukšys buvo pakviestas į Lietuvos kariuomenės parengtojo rezervo mokymus. Savaitę jis praleido Rukloje ir dvi savaites Tauragėje, kur įsikūręs Kęstučio mechanizuotasis pėstininkų batalionas.

„Tuo metu labai aiškiai pasijuto tos grėsmės Lietuvos saugumui. Pradėjau galvoti, ką galiu padaryti dėl savo šalies. Aš niekada nesijaučiau ir dabar nesijaučiu emigrantu. Aš esu lietuvis ir mano šalis yra Lietuva“, – kalbėjo M.Lukšys.

Sugrįžęs į Vokietiją vyras kelias savaites internete intensyviai ieškojo karinių organizacijų, prie kurių galėtų prisijungti.

2014 metų rugsėjo 1-ąją M.Lukšys oficialiai tapo Vokietijos rezervistų sąjungos nariu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Buvęs Lietuvos šauktinis Mindaugas Lukšys su Vokietijos kariais treniruojasi segėdamas lietuvišką trispalvę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas