Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Moldova išsiuntė 2 užsieniečius, įtariamus dėl ardomosios veiklos

Moldovos žvalgybos agentūra pirmadienį pranešė, kad du užsienio piliečiai, prisistatę turistais, buvo išsiųsti iš šalies ir jiems uždrausta grįžti 10 metų po to, kai jie buvo sučiupti vykdant ardomąją veiklą, kuria buvo siekiama destabilizuoti padėtį.
Moldovos prezidentė Maia Sandu
Moldovos prezidentė Maia Sandu / „AFP“/„Scanpix“

Žvalgybos ir saugumo tarnyba (SIS) savo pareiškime nurodė, kad šie žmonės buvo apmokyti rinkti duomenis ir informaciją „siekiant įgyvendinti planą destabilizuoti šalies vidaus padėtį“ ir išprovokuoti Moldovos konstitucinės santvarkos „smurtinius pokyčius“.

SIS nenurodė, kada tie užsienio piliečiai atvyko į Moldovą, iš kurių jie buvo šalių ir kam jie galimai dirbo.

Tarnyba teigė, kad šie asmenys vykdė ardomąją veiklą, kurios metu tyrė „įvairias vietas netoli vyriausybinių įstaigų ir ypatingos svarbos infrastruktūros objektų“, ir kad ją „iš šešėlio koordinavo grupė asmenų, susijusių su užsienyje veikiančiu politinių technologijų ir socialinės inžinerijos ekspertų sąmokslo tinklu“.

SIS pridūrė, kad užsienio piliečiai aktyviai stebėjo ir dokumentavo socialinius ir politinius procesus Moldovoje, įskaitant protestus, kuriuos, jos teigimu, „sostinėje organizavo tam tikros politinės jėgos“.

Sostinėje Kišiniove praėjusį sekmadienį susirinko keli tūkstančiai antivyriausybinių protestuotojų, kurie reikalavo, kad naujoji vyriausybė visiškai padengtų sąskaitas už elektros energiją, kilus pragyvenimo išlaidų krizei. Jie taip pat reikalavo, kad atsistatydintų provakarietiška prezidentė Maia Sandu.

Protestą organizavo neseniai susikūrusi grupė „Judėjimas už tautą“, kurią palaiko Rusijai palankios Ilano Shoro partijos, turinčios šešias vietas buvusios sovietinės respublikos 101 vietos įstatymų leidžiamojoje institucijoje, nariai.

Vasario 13 dieną M.Sandu išdėstė, jos teigimu, įtariamą Maskvos sąmokslą, kuriuo siekiama, pasitelkus išorės diversantus, nuversti jos šalies vyriausybę, paversti šalį priklausoma nuo Rusijos ir sužlugdyti jos siekį vieną dieną įstoti į Europos Sąjungą.

„Smurtiniais veiksmais, užmaskuotais po vadinamosios opozicijos protestais, būtų priversta pakeisti valdžią Kišiniove, – sakė ji. – Įgyvendindami šį planą autoriai remiasi keliomis vidaus jėgomis, bet ypač nusikalstamomis grupuotėmis, tokiomis kaip I.Shoro struktūra ir visi jos dariniai.“

M.Sandu sakė, kad įtariamame Rusijos sąmoksle buvo numatyti išpuoliai prieš vyriausybinius pastatus, įkaitų paėmimas ir kiti diversantų grupių smurtiniai veiksmai. Rusija griežtai atmetė šiuos teiginius.

Birželio mėnesį maždaug 2,6 mln. gyventojų turinčiai Moldovai, tą pačią dieną kaip ir Ukrainai, buvo suteiktas kandidatės į Europos Sąjungą statusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas