Sportas gyvai

Mongolijoje vyksta parlamento rinkimai

Mongolijoje, demokratinėje Azijos šalyje, įsiterpusioje tarp dviejų daug didesnių autoritarinių valstybių – Kinijos ir Rusijos, penktadienį renkamas naujas parlamentas.
Mongolijos rinkimų nuotraukų galerija. / Ng Han Guan / AP
Mongolijos rinkimų nuotraukų galerija. / Ng Han Guan / AP
Temos: 2 Rinkimai Mongolija

Kova vyksta dėl 126 mandatų – 50 daugiau nei per ankstesnius 2020 metų rinkimus, kuriuos triuškinamai laimėjo Mongolijos liaudies partija. Atrodo, kad valdantieji vis dar turi persvarą, tačiau kitos partijos gali pasinaudoti rinkėjų nepasitenkinimu valdžia ir sumažinti partijos daugumą.

Rinkimuose dalyvauja 19 partijų. Balsavimas vyksta su elektroninėmis balsų skaičiavimo mašinomis. Vienas kiekvieno rinkėjo pirštų paženklinamas, kad jie negalėtų bandyti balsuoti dar kartą.

Dauguma naujienų agentūros AP kalbintų rinkėjų sostinės Ulan Batoro pakraštyje esančioje rinkimų apylinkėje teigė palaikantys valdančiąją Liaudies partiją. Tačiau kai kurie jaunesni rinkėjai išreiškė nusivylimą šia politine jėga ir sakė, kad pasirinko jaunesnius kandidatus, kurie, kaip tikisi, atneš permainų.

38 metų Enchmandachas Boldbataras sakė, kad nebalsavo nei už Liaudies partiją, nei už pagrindinę opozicinę Demokratų partiją (DP), teigdamas, kad jų politinė veikla taip pat nebuvo gera.

„Gyvenu čia jau 38 metus, tačiau vietovė išliko tokia pati, – kalbėjo vyras. – Pastatytas tik šis kelias ir keletas pastatų. Viskas būtų buvę kitaip, jei jie būtų dirbę žmonėms.“

Retai apgyvendintoje šalyje, kuri yra didelė geografine prasme, bet turi tik 3,4 mln. gyventojų, yra 2 198 balsavimo punktai. Jie užsidarys 22 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku, o preliminarių rezultatų tikimasi ankstyvą šeštadienio rytą.

Mongolija demokratine valstybe tapo 1990 metais, pasibaigus daugiau kaip šešis dešimtmečius trukusiam vienpartiniam komunistų valdymui. Valdžioje tada buvo ta pati Liaudies partija, valdanti ir šiandien. Tačiau demokratijos laikais ji virto centro kairės partija.

69 metų Liaudies partijos narė Narančimeg Lamjava, vilkinti tradicinį mėlyną platų drabužį, paminėjo partijos rinkimų šūkį, kad reikia pratęsti per pirmuosius tris demokratijos dešimtmečius nuveiktą darbą.

„Palaikau dabartinę ministro pirmininko Ojunerdeno (Luvsanamsrajaus) vadovaujamą vyriausybę, nes ji įtvirtina teisingumą ir pradeda naują 30 metų erą“, – sakė ji atidavusi balsą.

Pagrindinę opoziciją sudaro centro dešiniųjų Demokratų partija, nors šiuose rinkimuose HUN partija iškilo kaip potenciali trečioji jėga.

Daugelis rinkėjų į parlamentarus sako žiūrintys kaip į vagis, siekiančius iš valstybės biudžeto praturtėti ir praturtinti verslo partnerius. Korupcijos skandalai pakirto žmonių pasitikėjimą vyriausybe ir partijomis.

Be korupcijos, svarbiausi rinkėjų klausimai yra nedarbas ir infliacija ekonomikoje, kurią iš pradžių sukrėtė COVID-19 pandemija, o vėliau – karo Ukrainoje padariniai. Šalies gyvulių augintojai šiemet taip pat nukentėjo nuo ekstremalių oro sąlygų ir sausros, dėl kurių žuvo 7,1 mln. gyvulių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius