Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Montanos valstija įtrauks klausimą dėl abortų konstitucinės pataisos į rinkimų biuletenį

Montana antradienį tapo dar viena JAV valstija, kuri į lapkričio mėnesio balsavimo biuletenį įtrauks klausimą, ar rinkėjai pritaria konstitucinei pataisai, kuria siekiama apsaugoti abortų prieinamumą. 
Mike Segar / REUTERS
Mike Segar / REUTERS

Nuo tada, kai konservatorių dominuojamas JAV Aukščiausiasis Teismas 2022 metais panaikino federalinę teisę į neštumo nutraukimą, jis tapo svarbiu rinkimų klausimu ir demokratų susitelkimo tašku. 

Montanos valstijos sekretoriaus biuro tinklalapyje teigiama, kad ši iniciatyva, jei ji būtų priimta, „uždraustų vyriausybei atimti ar apsunkinti teisę į abortą iki vaisiaus gyvybingumo“.

Be to, valstijos vyriausybė negalėtų neleisti ar trukdyti nutraukti nėštumą tais atvejais, kai gydytojas nurodys, kad tai kelia pavojų moters gyvybei. 

„Iniciatyva neleistų vyriausybei bausti pacienčių, sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų ar kitų asmenų, kurie padeda kam nors pasinaudoti teise savanoriškai priimti ir vykdyti sprendimus dėl savo nėštumo“, – priduriama valstijos sekretoriaus biuro tinklapyje. 

Pasak JAV žiniasklaidos, Montana tapo aštuntąja valstija, kuri lapkričio mėnesį į balsavimo biuletenį įtraukė abortų apsaugą. Arizona anksčiau šį mėnesį taip pat žengė šį žingsnį. 

Demokratai siekia, kad teisė į abortus taptų svarbiu rinkimų klausimu, ypač tokiose svarbiose svyruojančiose valstijose kaip Arizona. Šioje valstijoje 2020-aisiais JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) vos 10 tūkst. balsų persvara įveikė respublikonų kandidatą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris), kuri lapkritį varžysis su D. Trumpu dėl JAV prezidento posto, yra viena iš pagrindinių abortų teisių gynėjų. 

Po 2022-ųjų Aukščiausiojo Teismo sprendimo daugelis respublikonų vadovaujamų valstijų skubiai ėmėsi apriboti arba uždrausti šią procedūrą.

Televizijos „NBC Montana“ teigimu, peticiją dėl šio klausimo įtraukimo į valstijos rinkimų biuletenius pasirašė 81 tūkst. žmonių, o tai sudaro daugiau nei 10 proc. registruotų rinkėjų.

Tokios valstijos kaip Arizona, Koloradas, Florida, Merilandas, Nevada, Niujorkas ir Pietų Dakotą taip pat įtraukė klausimą dėl abortų į balsavimo biuletenį, o kelios kitos valstijos teigia dar svarstančios šį klausimą. 

1973 metų byloje „Roe v. Wade“ („Rou prieš Veidą“) Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kad teisė į abortą yra moters konstitucinė teisė, atmesdamas nėštumo nutraukimą ribojančius atskirų valstijų įstatymus.

Tačiau po to, kai prieš dvejus metus buvo panaikintas sprendimas šioje byloje, 21 valstija nustatė griežtesnę tvarką dėl abortų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas