Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mykolas Katkus: ką keičia Kamala Harris?

Sekmadienį prezidento Joe Bideno paviešintas sprendimas pasitraukti iš rinkimų kovos dėl vietos Ovaliajame kabinete sukėlė reakcijų bangą ne tik Jungtinėse Valstijose, bet ir jos sąjungininkių sostinėse. Viešųjų ryšių specialistas, JAV politikos žinovas Mykolas Katkus socialiniame tinkle „Facebook“ publikuotose įžvalgose pažymėjo, kad „dabar prasideda chaosas, kuris gali trukti kelias valandas, keliolika dienų, o gal ir kelis mėnesius“.

„J.Bidenas pasitraukė savomis sąlygomis – parėmęs savo viceprezidentę“, – pareiškė politikos žinovas.

VIDEO: Buvusi J.Bideno palydovė, dabar – galima D.Trumpo varžovė: kas yra Kamala Harris?

Jo nuomone, viceprezidentės Kamalos Harris nominavimas partijos kandidate į prezidentus labiau panašus į formalumą negu į problemą.

Negana to, M.Katkus spėjo, kad respublikonai jau, matyt, kurį laiką nujautė būsimus pokyčius Demokratų partijoje, todėl jau prieš kelias dienas ėmėsi pertvarkyti savo kampaniją ir nuo J.Bideno kritikos pereiti prie kritikos K.Harris.

„Esminis klausimas – ar jos kandidatūra bus labiau kaip Saulius Skvernelis (kaip 2017 metais) ar kaip Viktorija Čmilytė (kaip paskutinius ketverius metus)?“ – retoriškai klausė M.Katkus.

Kalbėdamas apie tai, ką keičia K.Harris, apžvalgininkas pirmiausia atkreipė dėmesį į JAV rinkimų sistemą: ji „yra labai kitokia nei daugumoje kitų šalių ir kai mes kalbame apie galimybes – mes dažniausiai kalbame ne apie nacionalinį populiarumą“.

„Donaldas Trumpas gali surinkti 99 procentus balsų respublikoniškose valstijose ir vis tiek pralaimėti. Hillary Clinton didele persvara laimėjo daugumą JAV balsų, bet pralaimėjo D.Trumpui. JAV rinkimų sistema yra panaši į „Euroviziją“ – valstija išrenka savo delegatus (kurie nėra visai proporcingi gyventojų skaičiui). Delegatai renka prezidentą. Kokia persvara šveicaras laimėjo prieš kroatą šalyje – niekam neįdomu.“

Todėl dar iki rinkimų kampanijos pradžios visiems aišku, kad Niujorkas ir Kalifornija balsuos už demokratus, o Teksasas ir Florida – už respublikonus, pažymėjo M.Katkus.

J.Bideno prezidentavimo metu ji save atrado kaip moterų teisės į pasirinkimą gynėja ir 2022 metų rinkimuose ji buvo mėgstama ir labai sėkminga kalbėtoja.

Jis priminė, kad partijų kampanijos absoliučią dauguma pinigų, savanorių ir politinių veiksmų kreipia į tas valstijas, kuriose galima laimėti. Tokiu atveju bendras populiarumas arba nepopuliarumas yra antraeilis dalykas.

„Nesvarbu, kad Kamala Harris nepatiks kaimo rinkėjui iš Ohajo, nes Ohajo demokratai seniai neturi šansų. Tačiau labai svarbu, kaip į ją reaguos Džordžijos priemiesčių viduriniosios klasės baltoji moteris, nes 2020 būtent jų balsais J.Bidenas ten netikėtai įveikė D.Trumpą. Čia esminis raktas mėginant suprasti šio žaidimo logiką.“

M.Katkus taip pat išskyrė, kad šiuo metu D.Trumpo ir J.D.Vance'o komanda laimi ir tai „yra faktas“.

„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo kandidatas į vicepremjero postą J.D.Vance'as
„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo kandidatas į vicepremjero postą J.D.Vance'as

„Dar iki katastrofiškų pirmųjų debatų DJT nestipriai pirmavo visur, kur reikia pirmauti. Pirmieji (privatūs, neskelbiami) reitingai po pasikėsinimo ir respublikonų kongreso rodo, kad jo persvara prieš J.Bideną išaugo iki 5–7 procentų, o tai istoriškai jau – labai sunkiai peršokama praraja.

Dar daugiau – D.Trumpas pradėjo pirmauti ir keliose tradiciškai demokratiškose valstijose ir apsiniaukė jau ne tik prezidento rinkimų šansai, bet ir demokratų kongresmenų kampanijos (prezidento reitingai paprastai turi įtakos ir vienmandatininkų reitingams). K.Harris ir galimi kandidatai konkurentai nuo DJT taip pat atsilieka. Bet šiek tiek mažiau. Be to, K.Harris turi galimybę pristatyti save iš naujo.“

Apžvalgininkas pabrėžė, kad svarbiausias laikas K.Harris kampanijai yra dabar: „Iki gruodžio liko nedaug laiko ir artimiausios kelios savaitės bus lemiamos. Žmonės turi iš naujo įvertinti, ar ji tinkama prezidentė, dalis į ją atkreips dėmesį pirmąsyk – anksčiau ji nacionalinėje politikoje buvo matoma kaip stereotipas – juodoji moteris ir tiek.“

Pasak M.Katkaus, tą supranta abi pusės ir, anot pranešimų, respublikonai jau visą savaitgalį daro opozicijos tyrimą (angl. opposition research).

„Manau jau šią savaitę sulauksime neigiamų istorijų lavinos apie K.Harris veiklą. Čia, beje, įdomumas – iki šiol dauguma neigiamų istorijų apie ją yra iš visai kito sparno – progresyviųjų. Tarkim, kad K.Harris pernelyg griežtai baudė juodaodžius arba kad sodino į kalėjimą už marichuanos rūkymą (ir tik tapus kandidate pritarė legalizacijai).“

VIDEO: Katkus apie posūkį JAV rinkimuose – kaip atrodys Kamalos Harris kampanija ir kokie jos šansai?

Savo įraše jis taip pat išskyrė K.Harris privalumus.

M.Katkaus vertinimu, J.Bideno prezidentavimo metu ji save atrado kaip moterų teisės į pasirinkimą gynėja ir 2022 metų rinkimuose ji buvo mėgstama ir labai sėkminga kalbėtoja.

„Emilys list“ – didelė, turtinga ir įtakinga už pasirinkimą kovojanti (angl. pro-choice) organizacija yra viena esminų Kamalos Harris sąjungininkų, nuožmiai ją gynusi dar gerokai iki J.Bideno pasitraukimo.

Viena didžiausių šios J.Bideno kampanijos bėdų buvo sumažėjęs juodaodžių rinkėjų entuziazmas. Jie ne tiek palaikė D.Trumpą, kiek nebūtinai planavo balsuoti. Beveik neabejotina, kad jis bus gerokai didesnis.

Daug kam stebint iš šono sunku suvokti, kaip tokie dalykai gali turėti įtakos rinkimuose (kai Rusija puola, Kinija stiprėja, ekonomika blaškosi). Bet jie turi.“

2022 metais respublikonų suformuotas Aukščiausiasis teismas atmetė ilgai galiojusią „Roe vs Wade“ byloje sukurtą federalinę moterų teisės į abortą išlygą. Iškart po to sekusiuose rinkimuose respublikonų pasirodymas buvo daug prastesnis, nei tikėtasi. Esminė priežastis – moterys balsavo aktyviau ir balsavo prieš teisės į pasirinkimą ribojimą.

„Kaip minėjau pirmame punkte, JAV rinkimai nėra makro kova – tai daug mikrodvikovų, o jose valstijų rezultatus kartais nulemia vos keli tūkstančiai balsų. Ir priemiesčių moterys – taip pat ir nuosaikūs respublikonai gali visai nenorėti J.D.Vance'o, kuris yra pasisakęs už visišką abortų draudimą.“

Nors K.Harris niekada tuo tiesiogiai nesinaudojo, tai, kad ji indė ir juodaodė, jai taip pat padės, pažymėjo apžvalgininkas.

„Viena didžiausių šios J.Bideno kampanijos bėdų buvo sumažėjęs juodaodžių rinkėjų entuziazmas. Jie ne tiek palaikė D.Trumpą, kiek nebūtinai planavo balsuoti (juodaodžių aktyvumas prieš ketverius metus prisidėjo prie Džordžijos poslinkio į J.Bideno pusę ir atnešė du senatorius demokratams). Beveik neabejotina, kad jis bus gerokai didesnis. Būdama viceprezidente, o prieš tai – Kalifornijoje K.Harris gerai sutarė ir su lotynų politikais.“

Kamala Harris / „Scanpix“ nuotr.
Kamala Harris / „Scanpix“ nuotr.

M.Katkaus nuomone, panašu, kad esminis demokratų lyderių trejybės, kuri spaudė J.Bideną trauktis iš posto, argumentas buvo, kad likdamas kampanijoje jis ne tik pats pralaimės, bet ir nutemps žemyn pažeidžiamus partijos kandidatus į Kongresą ir gubernatorius.

„Daugelis kandidatų valstijose stipriai lenkia nepopuliarų prezidentą ir net atsisako kviesti jį į bendrus kampanijos renginius. Respublikonų priešininkai jau išleido milijonus siedami vietos politikus su J.Bidenu, o K.Harris tokio neigiamo bagažo vis tiek neturės ir dalis vietos kandidatų ją skubiai parėmė.“

Jis taip pat atkreipė dėmesį į demokratų entuziazmą, kuris apskritai visus metus buvo labai žemas, ypač tarp tradiciškai juos remiančio jaunimo.

„K.Harris (ar bet kas kitas jos vietoje) padės partijai su finansiniais rėmėjais – vien sekmadienį, paskelbus žinias, dar vis jos ir J.Bideno bendra kampanija gavo rekordiškai daug – 60 milijonų dolerių paramos. Tačiau kas ne mažiau svarbu – su K.Harris vėliava demokratams bus daug lengviau aktyvuoti partijai artimus savanorius, kurie ir šiaip yra išsigandę artėjančio D.Trumpo.“

„Capital Pictures“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris
„Capital Pictures“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris

Tikėtina, JAV politikos eksperto nuomone, kad tokiose valstijos kaip Arizona, Džordžija ir Nevada, kuriose 2020 metais triumfavo J.Bidenas, gali tapti valstijomis, kur K.Harris teigiamas efektas gali būti didžiausias – jos multinetniškos, ribojasi su Kalifornija ir viceprezidentės žinomumas ten kur kas didesnis.

„Didžiausios geografinės K.Harris silpnybės yra Vidurio Vakarų valstijos, ypač baltieji darbininkai vyrai, kurių dalį 2020 metais J.Bidenas perviliojo iš D.Trumpo ir nugalėjo.

Pensilvanija, Mičiganas, Viskonsinas – dabar stipriai linksta prie respublikonų, o K.Harris ten niekada nesisekė (ir J.DVance'o kandidatūra sutelkta būtent ten). Beveik neabejotina, kad rinkdamasi viceprezidentą K.Harris ims kažką, kas gali ten padėti – astronautą ir karo veteraną senatorių Marką Kelly (beje, jis Arizonoje laimėjo buvusį McCain mandatą) ar Ilinojaus gubernatorių Pritzkerį. Labai populiarus Pensilvanijos gubernatorius Joshas Shapiro, mano nuomone, pernelyg energingas būti viceprezidentu, bet būtų, ko gera, stipriausias pasirinkimas“, – viceprezidentės silpnybes išvardijo M.Katkus.

Beveik neabejotina, kad jai, J.Bideno prezidentavimo pradžioje prižiūrėjusiai sienos klausimus, nepavyks atsiriboti. Imigracijos mastai vis labiau nervina ne tik baltuosius respublikonų šalininkus, bet ir lotynus bei kitas grupes.

Jo nuomone, dešimta didžiausia demokratų problema yra infliacija.

„J.Bidenas nesugebėjo net savų rinkėjų įtikinti, kad ekonomika auga. Netrodo, kad tai lengvai sektųsi K.Harris, nors atsiriboti nuo ketverių jai turėtų sektis geriau. Žiūrėsim, čia esminis šių rinkimų klausimas. Jį K.Harris taip pat gali padėti spręsti tinkamas viceprezidentas – Pritzkeris ant liežuvio galo.“

Dar viena problema, su kuria, pasak apžvalgininko, teks susidoroti K.Harris, yra emigracija. Ir ši problema bus didelė.

„Beveik neabejotina, kad jai, J.Bideno prezidentavimo pradžioje prižiūrėjusiai sienos klausimus, nepavyks atsiriboti. Imigracijos mastai vis labiau nervina ne tik baltuosius respublikonų šalininkus, bet ir lotynus bei kitas grupes. Net kelių didžiųjų miestų vadovai demokratai kreipėsi į J.Bideną prašydami paramos augant nelegalios imigracijos mastams.“

K.Harris yra buvusi prokurorė, todėl, M.Katkaus vertinimu, turi patirties kalbėti apie nusikalstamumą, sritį, kurią J.Bideno administracija neigė: „Beveik neabejoju, kad demokratų tonas čia labai stipriai pasikeis.“

„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris
„Reuters“/„Scanpix“/JAV viceprezidentė Kamala Harris

Ir paskutinė apžvalgininko įvardinta problema buvo ta, kad, jo įsitikinimu, D.Trumpas bent kol kas tikrai neis į debatus su „nelegalia kandidate“.

„Priežastis – amžius. Kita priežastis – jam visai nėra reikalo padėti K.Harris pristatyti save rinkėjams. Jei K.Harris reitingai reikšmingai paaugs, jo pozicija gali pasikeisti, bet dabar debatai būtų didžiausia pagalba demokratų štabui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito