Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

N.Modi Ukrainoje kalba apie taiką, žada humanitarinę pagalbą

Pirmojo savo vizito į Kyjivą atvykęs Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi penktadienį pareiškė, kad jo šalis tvirtai pasisako už taiką, ir pažadėjo su Rusijos invazija trečius metus kovojančiai Ukrainai humanitarinę pagalbą.
Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi lankosi Kyjive.
Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi lankosi Kyjive. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nuo pat pirmos dienos nebuvome neutralūs, užėmėme savo poziciją ir tvirtai pasisakome už taiką“, – sakė N.Modi Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui.

„Kad ir kokios humanitarinės pagalbos prireiktų, Indija visada jus palaikys ir padarys daugiau, nei įmanoma, kad jus paremtų“, – pabrėžė jis.

N.Modi pirmą kartą lankosi karo nuniokotoje šalyje, ir iki šiol nė vienas Indijos lyderis nebuvo atvykęs vizito į Ukrainą.

Penktadienio rytą jis susitiko su indų bendruomene Ukrainoje ir džiaugėsi šiltu sutikimu.

Kyjive jį priėmęs Ukrainos prezidentas V.Zelenskis su svečiu pirmiausia aplankė parodą, skirtą per karą žuvusių vaikų atminimui, o vėliau jiedu susėdo prie derybų stalo.

„Kartu su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi pagerbėme vaikus, kurių gyvybes nusinešė Rusijos agresija, – parašė jis. – Kiekvienos šalies vaikai nusipelno būti saugūs. Turime padaryti, kad tai būtų įmanoma.“

Pareigūnai teigia, kad derybų metu daugiausia dėmesio skirta dvišalių ekonominių ryšių stiprinimui ir bendradarbiavimui gynybos, mokslo ir technologijų srityse.

„Scanpix“/AP nuotr./Indijos premjeras Narendra Modi lankosi Kyjive.
„Scanpix“/AP nuotr./Indijos premjeras Narendra Modi lankosi Kyjive.

„Reikia pasakyti, kas yra agresorius“

Indija vis dar nėra aiškiai pasmerkusi Rusijos invazijos į Ukrainą, pradėtos 2022 metų vasarį, ir ragina abi šalis nesutarimus spręsti dialogu.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas pavadino N.Modi vizitą istoriniu ir pabrėžė, kad Kyjivas tikisi, jog Indija prisidės prie Rusijos ir Ukrainos karo užbaigimo „teisinga taika“, turėdamas omenyje Ukrainos taikos formulę.

„Gerbiame Indiją kaip labai didelę demokratinę pasaulio valstybę ir galingą šalį“, – sakė A.Jermakas interviu indų leidiniui „India Today“.

„Tačiau dabar reikia pasakyti, kas yra agresorius, kas – auka“, – pabrėžė jis.

N.Modi vizitas vyksta praėjus pusantro mėnesio po to, kai jis nuvyko į Maskvą derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

V.Zelenskis sukritikavo tą kelionę, surengtą tą pačią dieną, kai Rusijos raketos talžė Ukrainą ir pražudė dešimtis žmonių.

V.Zelenskis šį susitikimą pavadino „didžiuliu nusivylimu ir skaudžiu smūgiu taikos pastangoms“. Jis taip pat papriekaištavo N.Modi už tai, kad šis per jų susitikimą apkabino V.Putiną.

Išvakarėse Indijos premjeras lankėsi Varšuvoje, kur pareiškė, kad joks konfliktas negali būti išspręstas mūšio lauke.

Indų premjeras stengiasi išlaikyti trapią pusiausvyrą tarp istoriškai šiltų Naujojo Delio ryšių su Maskva ir glaudesnių saugumo partnerysčių su Vakarų valstybėmis, kurios Indijai reiškia apsaugą nuo regioninės varžovės Kinijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas