Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 03 22 /15:46

Nadija Savčenko oficialiai pripažinta kalta dėl Rusijos žurnalistų nužudymo – jai skirti 22 metai kalėjimo

Rusijos teismas pirmadienį pradėjo skaityti verdiktą, kuriame Ukrainos ginkluotųjų pajėgų lakūnė Nadija Savčenko kaltinama prisidėjus prie dviejų Rusijos žurnalistų žūties Rytų Ukrainoje 2014 metų liepą.

Antradienį teisėjai galiausiai paskelbė, kad N.Savčenko pripažįstama kalta dėl dviejų asmenų nužudymo ir neteisėto sienos kirtimo. Jai skirta 22 metų laisvės atėmimo bausmė.

Teismo pirmininkas skelbdamas nutartį pareiškė, kad N.Savčenko veiksmai buvo motyvuoti „politinės neapykantos Luhansko gyventojams ir visiems rusakalbiams“.

„Savčenko Nadežda Viktorovna įvykdė Korneliuko ir Vološino nužudymą iš anksto susitarusi su grupe asmenų, motyvuota neapykantos ir priešiškumo“, – paskelbė teismo kolegijos pirmininkas Leonidas Stepanenka, vartodamas N.Savčenko vardo rusišką variantą.

Pasak jo, „Savčenko jautė neapykantą ir priešiškumą LLR (separatistinės Luhansko liaudies respublikos) taikiems gyventojams“.

Prokurorai prašė skirti N.Savčenko 23 metus laisvės atėmimo. 

Tarnavo Ukrainos savanorių gretose

N.Savčenko tarnavo Ukrainos savanorių batalione, kuris kovėsi su Rusijos remiamais separatistais; 2014 metų liepą separatistai ją sučiupo, o netrukus Ukrainos karo lakūnė atsidūrė Rusijoje.

Pasak Rusijos prokuratūros, anuomet N.Savčenko koregavo artilerijos ugnį, per kurią netoli sienos su Rusija žuvo du žurnalistai ir keli civiliai. 

Kai Donecko miesto teismo posėdžio pirmininkas ruošėsi paskelbti, kiek metų kalėjimo jai skirta, N.Savčenko uždainavo ukrainiečių liaudies dainą. Teisėjas turėjo nutraukti nutarties skaitymą ir paskelbti pertrauką.

Ukrainos vyriausybė tvirtina, kad N.Savčenko yra karo belaisvė ir turi būti paleista pagal paliaubų Ukrainos rytuose susitarimo sąlygas.

Jos advokatas Ilja Novikovas pareiškė, kad Ukrainos generalinė prokuratūra ketina pradėti bylą prieš Rusijos teisėjus, paskelbusius nuosprendį Nadijai Savčenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas