Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 08 05 /11:48

Naktį Kryme vėl griaudėjo sprogimai: apgadintas rusų tanklaivis

Kaip skelbia Ukrainos naujienų agentūra „Unian“, naktį iš penktadienio į šeštadienį šalia Krymo tilto buvo girdėti du ar trys sprogimai. Pranešama apie savaeigių katerių ir dronų atakas. Kiek vėliau paaiškėjo, kad atakų metu buvo kliudytas rusų tanklaivis „SIG“.
SBU surengtos operacijos metu atakuotas rusų tanklaivis „SIG“
Tanklaivis (asociatyvi nuotr.) / Atakos įrašo stop kadras

Vietos gyventojai nurodo, kad netoli Jakovenkovo kaimo naktį išgirdo tris stiprius sprogimus.

Pranešama, kad įvykio vieta galėjo būti netoli Krymo tilto.

Rusijos „Telegram“ kanalai pranešė, kad tilto apšvietimas buvo išjungtas, spėjama, kad tą padarė patys rusai saugumo sumetimais. Taip pat sustabdytas eismas tiltu.

Po serijos sprogimų okupantai į orą pakėlė tris naikintuvus, kad perimtų oro taikinius virš Azovo jūros vandenų.

Atakuotas tanklaivis

Kiek vėliau paaiškėjo, kad sprogimų metu buvo apgadintas rusų tanklaivis „SIG“, tačiau incidento metu jo gabentas krovinys į aplinką neišsiliejo.

Kaip praneša Rusijos naujienų agentūra TASS, laivo įgulą sudarė 11 žmonių.

Preliminariais duomenimis, incidento metu tanklaivis buvo vienoje iš krovininio uosto „Kavkaz“ zonų ir gavo smūgį į siurblinę bei variklio skyrių, apie tai pranešta „Telegram“ kanale „Baza“.

Pranešime pažymima, kad dauguma laive buvusių žmonių patyrė nežymių sužalojimų.

Išplatino įrašą

Kiek vėliau šeštadienį Ukrainoes naujienų agentūra „Unian“, remdamasi šaltiniais Ukrainos saugumo tarnyboje (SBU) patvirtino, kad tanklaivio ataką surengė ukrainiečiai.

„Naktį SBU susprogdino didelį Rusijos Federacijos tanklaivį „SIG“, kuris gabeno degalus Rusijos kariams“, – nurodė tarnybos šaltinis ir pridūrė, kad SBU kartu su karinėmis jūrų pajėgomis įvykdė dar vieną sėkmingą specialiąją operaciją.

Atakos įrašo stop kadras/SBU surengtos operacijos metu atakuotas rusų tanklaivis „SIG“
Atakos įrašo stop kadras/SBU surengtos operacijos metu atakuotas rusų tanklaivis „SIG“

Tanklaivyje „SIG“ atsivėrė skylė ties vandenžyme mašinų skyriuje, tikriausiai dėl jūrinio drono atakos, platformoje „Telegram“ pranešė Federalinė jūrų ir vidaus vandenų transporto agentūra. „Laivas išlieka plaukiantis“, – teigė ji.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi Novorosijsko jūrų gelbėjimo koordinavimo centru, pranešė, kad per išpuolį aukų nebuvo.

Vladimiras Rogovas, Rusijos paskirtas pareigūnas pietiniame Ukrainos Zaporižios regione, anksčiau sakė, kad keli laivo įgulos nariai buvo sužeisti sudaužytais stiklais.

„Sprogimo laive sukelta detonacija buvo matoma iš pusiasalio, o vietos gyventojai manė, kad sprogimas įvyko netoli Jakovenkovo gyvenvietės, esančios netoli Krymo tilto“, – „Telegram“ rašė V. Rogovas.

Pareikalavo palikti teritorinius Ukrainos vandenis

Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Vasylis Maliukas SBU „Telegram“ kanale pakomentavo jūrų dronų atakas prieš Rusijos laivus, sakydamas, kad tokios operacijos yra „visiškai teisėtos“.

Pasak jo, bet koks „pokštelėjimas“ (taip rusai vadina sprogimus red. past.), vykstantis Rusijos laivuose ar ant Krymo tilto, „yra absoliučiai logiškas ir veiksmingas žingsnis priešo atžvilgiu“.

„Dar daugiau – tokios specialiosios operacijos vykdomos Ukrainos teritoriniuose vandenyse ir yra visiškai teisėtos.

taigi, jei rusai nori, kad „pokšėjimai“ liautųsi, jie turėtų pasinaudoti vienintele galimybe, kad tai įvyktų – palikti Ukrainos teritorinius vandenis ir mūsų žemę. Ir kuo greičiau jie tai padarys, tuo jiems bus geriau“, – pareiškė V. Maliukas.

Nutekėjo įgulos pokalbiai

„Ukrinform“, remdamasi „Telegram“ kanalu „Atsargiai, naujienos“ informuoja, kad drono smūgis tanklaiviui sukėlė detonaciją, kuri buvo matoma iš Krymo pusiasalio.

Incidentas įvyko už 32 mylių nuo Kerčės sąsiaurio. Tanklaivis buvo išmetęs inkarą.

Kanalas paskelbė tanklaivio jūreivių pokalbius.

Įgula teigia, kad laivas laikosi ant vandens, bet negali judėti. Į pagalbą atplaukė kateris „Merkurijus“.

„Mes patys negalime judėti. Be vilkiko. Mašinų skyrius užtvindytas. Nežinome, ką ten vadovybė nuspręs. Mums reikia į kažkokią įmonę. Mes nieko nesumažinome, jis (vanduo) pats sustojo.

Kiek pritekėjo, tiek pritekėjo. Laivas su balastu. Visi krovinių rezervuarai tušti. Laivas plūduriuoja. Vanduo pakilo iki vaterlinijos lygio ir daugiau nebekyla“, – pranešė įgula.

Atakos įrašo stop kadras/SBU surengtos operacijos metu atakuotas rusų tanklaivis „SIG“
Atakos įrašo stop kadras/SBU surengtos operacijos metu atakuotas rusų tanklaivis „SIG“

Taikomos sankcijos

„SIG“ yra komercinis tanklaivis, kuris išplaukė iš Turkijos, bet plaukioja po Rusijos Federacijos vėliava.

Laivas užsiėmė reaktyvinio kuro gabenimu iš Rusijos okupuoto Krymo į Siriją, ir dėl to jis buvo įtrauktas į JAV sankcijų sąrašą.

„Marine Traffic“ laivų stebėjimo svetainėje buvo rodoma, kad „SIG“ stovi ir yra prižiūrimas buksyrų į pietus nuo sąsiaurio.

Naujausia ataka Juodojoje jūroje buvo įvykdyta praėjus dienai po to, kai Ukraina pareiškė surengusi drono smūgį Rusijos karinių jūrų pajėgų laivui Novorosijsko karinėje jūrų bazėje Rusijos pietuose.

Rusija penktadienį pranešė, kad atrėmė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bandymą panaudojant du bepiločius jūrų laivus užpulti bazę.

Abiejų šalių išpuolių Juodojoje jūroje padaugėjo po to, kai Maskva praėjusį mėnesį nutraukė susitarimą, pagal kurį abiejų šalių konflikto metu per šį laivybos mazgą buvo leista eksportuoti Ukrainos grūdus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius