Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO siekia bendrų karinės įrangos standartų

NATO penktadienį pažadėjo sukurti bendrus karinės įrangos standartus, padidinsiančius suderinamumą tarp šalių narių.
Markas Rutte / FRANCOIS WALSCHAERTS / AFP
Markas Rutte / FRANCOIS WALSCHAERTS / AFP
Temos: 2 NATO Kariuomenė

Bendrais standartais siekiama spręsti dešimtmečių senumo problemą ir sudaryti sąlygas 32 šalių narių kariuomenėms geriau dirbti drauge. Bendros taisyklės turi būti nustatytos procedūroms ir įrangai, įskaitant artileriją, amuniciją ir lėktuvus.

„Standartai yra labai svarbūs mūsų pajėgumams kovoti drauge, o stipresni standartai padės mažinti gynybos kaštus“, – sakė NATO vadovas Markas Rutte (Markas Riutė) po dvi dienas Briuselyje vykusių susitikimų su Aljanso gynybos ministrais.

Minimas klausimas NATO darbotvarkėje yra nuo pat jos įkūrimo prieš 75 metus, bet dar aktualesnis tapo Rusijai 2022-ųjų vasarį užpuolus Ukrainą.

Pavyzdžiui, NATO šalims siunčiant ginklų Ukrainai, ukrainiečių kariai netrukus pastebėjo, kad tiekiami 155 mm kalibro sviediniai ne visada tinka to kalibro sviedinius naudojantiems pabūklams.

Pernai vienas ukrainiečių diplomatas sakė, kad olandų sviedinys netinka vokiškai patrankai, bet šitas klausimas jau yra išspręstas.

Neskaitant NATO iniciatyvos, beveik 10 šalių narių, tarp jų JAV, Didžioji Britanija ir Vokietija, pasitaršė ketinimų protokolą dėl bendrų standartų stiprinimo.

NATO šalys taip pat paves M. Rutte iki vasario parengti pasiūlymus, kaip „modernizuoti visą NATO standartizacijos procesą“, šią savaitę sakė vienas Aljanso pareigūnas.

NATO turi maždaug 2 000 standartų, kurių kai kurie yra susiję su procedūromis, pavyzdžiui, kaip vairuoti tanką, kad būtų išvengta avarijų.

Procedūrų standartus įgyvendinti nesunku, bet kalbant apie įrangą, reikalas yra sudėtingesnis, sakė minėtas pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito