Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 28 /15:56

Nauja oro smūgių banga Ukrainoje pasiglemžė mažiausiai devyniolika gyvybių

Penktadienį Rusijos pajėgos raketomis apšaudė Ukrainos miestus, kai žmonės miegojo, ir per pirmuosius didelio masto oro smūgius per beveik du mėnesius žuvo mažiausiai devyniolika žmonių, įskaitant keturis vaikus, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.
Umanės gyventojai
Umanės gyventojai / „Reuters“/„Scanpix“

Ankstyvą rytą surengtos atakos – naujausia Rusijos raketų ir bepiločių lėktuvų smūgių banga nuo Maskvos pajėgų įsiveržimo 2022 m. vasarį – buvo įvykdytos Kyjivui ruošiantis pradėti kontrpuolimą ir bandyti susigrąžinti Rusijos okupuotą teritoriją.

Centriniame Umanės mieste mažiausiai septyniolika žmonių žuvo ir 18 buvo sužeisti, kai raketa pataikė į daugiabutį namą, pranešė vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenko.

Gelbėtojai laipioja per didžiulę dūlančių griuvėsių krūvą ir toliau ieško aukų.

„Iš pradžių buvo išdaužti langai, paskui pasigirdo sprogimas, – pasakojo daugiabučio namo gyventoja, pasivadinusi tik Olha, kai gelbėtojai kasinėjo nuolaužas. – Viskas išskrido lauk.“

„Reuters“/„Scanpix“/Raketų atakos padariniai Umanėje
„Reuters“/„Scanpix“/Raketų atakos padariniai Umanėje

Pasak I.Klymenko, vietos valdžia visus aprūpino maistu. Taip pat buvo sukurta karštoji linija, skirta piliečių, gyvenusių šiame ir kituose nukentėjusiuose rajono namuose, artimiesiems ir draugams.

„Įrengėme būstinę ir palapines, kuriose mūsų piliečiai iš gretimų namų ir iš labiausiai nukentėjusio namo gali laukti, kol vietos valdžios institucijos suteiks jiems prieglobstį“, – teigė vidaus reikalų ministras.

Ataka Dnipre

Pietrytiniame Dnipro mieste raketa pataikė į namą, žuvo dvejų metų vaikas ir 31 metų moteris, sakė regiono gubernatorius Serhijus Lysakas. Per išpuolį taip pat buvo sužeisti trys žmonės.

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba pranešė, kad Dnipro mieste iš griuvėsių buvo išgelbėta moteris.

„Gelbėtojai iš griuvėsių išgelbėjo 1970 m. gimusią moterį. Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai ją nuvežė į ligoninę“, – sakoma pranešime.

Ukrainos kariuomenė pranešė, kad numušė 21 iš 23 Rusijos paleistų sparnuotųjų raketų.

„Šis Rusijos teroras turi sulaukti teisingo Ukrainos ir pasaulio atsako, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė prezidentas Volodymyras Zelenskis. – Taip ir bus.“

Iš karto nebuvo aišku, į ką Rusija taikėsi per penktadienio atakas, nors ji reguliariai atakuoja civilinę infrastruktūrą, įskaitant energetikos objektus.

Maskva sako, kad tyčia nesitaiko į civilius gyventojus, tačiau per jos oro antskrydžius ir apšaudymus žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, buvo nuniokoti miestai ir miesteliai visoje Ukrainoje.

Sprogimai sudrebino ir Kyjivą

Sostinę Kyjivą taip pat sudrebino sprogimai, o pareigūnai pranešė, kad priešlėktuvinės gynybos daliniai sunaikino 11 raketų ir du dronus.

Į pietus nuo Kyjivo esančiame Ukrainkos mieste buvo sužeisti du žmonės, pranešė pareigūnai.

Po vidurnakčio taip pat pranešta apie sprogimus centriniuose Kremenčuko ir Poltavos miestuose bei Mykolajive pietuose, pranešė naujienų agentūra „Interfax Ukraine“.

Penktadienio išpuoliai buvo pirmieji tokio masto koordinuoti raketų smūgiai po to, kai akivaizdžiai sušvelnėjo Rusijos aviacijos smūgių civilinei infrastruktūrai kampanija.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos raketų padariniai Umanėje
„AP“/„Scanpix“/Rusijos raketų padariniai Umanėje

Pagrindinis kovų židinys jau kelis mėnesius yra rytinis Bachmuto miestas, Rusijai bandant užimti likusias pramoninio Donbaso teritorijas, kurių ji dar nevaldo.

Ketvirtadienį Kremlius buvo pareiškęs, kad palankiai vertintų viską, kas galėtų priartinti karo pabaigą, turėdamas omenyje trečiadienį įvykusį V. Zelenskio ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo pokalbį telefonu.

Tai buvo pirmas Kinijos ir Ukrainos vadovų pokalbis nuo tada, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje.

Kremlius taip pat sakė, kad jam vis dar reikia pasiekti tikslus, kuriuos jis vadina savo „specialiąja karine operacija“ Ukrainoje, kurią Kyjivas ir jo Vakarų sąjungininkai vadina neišprovokuotu žemės užgrobimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito